17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Kendilerini fabrikaya kilitlediler!

Bartın'daki bir tekstil fabrikasında çalışan 450 işçiden 350'si, işten çıkartılan işçi arkadaşları için eylem yaptı. Fabrika işçileri sendikal hakları verilinceye kadar fabrikayı terk etmeyeceklerini açıkladılar.

Bartın'da bulunan tekstil fabrikasındaki 350 işçi, işten çıkartılan arkadaşları için eylem başlattı. İş çıkışında fabrikanın bahçesinde toplanan 350 işçi sloganlar atarak, fabrika yönetimini alkış ve ıslıklarla protesto ettiler. Sendikalaşma sürecine giden fabrikada 19 işçinin işine son verildi. Bunun üzerine fabrikada çalışan 450 işçiden sendikaya üye olan 350 işçi eylem başlattı.

Fabrika önünde ve fabrikanın dışında toplanan işçiler, "Sendika hakkımızı istiyoruz" şeklinde slogan attılar. Fabrikayı terk etmeyeceklerini belirten işçiler, işten atılan arkadaşlarının geri alınmasını istediler. İşçiler, gerekirse günlerce fabrikayı terk etmeyeceklerini ve kararlı olduklarını açıkladılar. İşçilerden Sedat Kordon, "2,5 buçuk seneden beri kot fabrikasında çalışıyorum. Sendika Türkiye Cumhuriyeti'nde memur nasıl çalışıyorsa, her türlü hakları istiyor. Bunun içerisinde sendika da var. Biz arkadaşlarla bir araya geldik. Arkadaşlarla burada sendikalaştık.

Çok güzel de sayı yakaladık. İstanbul'daki arkadaşlarımız da bize destek verdiler. Birkaç gün içerisinde yarın veya çarşamba günü Sosyal Çalışma Bakanlığı'ndan onay alacaktık. Bizim patronumuz bize söz verdi. 'İşçi çıkarılması olmayacak' dedi. Ama işçi çıkarılması olduğu için burada eylem yapmaya karar verdik. Belki de burada sabahlayacağız. İstanbul'da şimdi büyük patronlarla sendikacı arkadaşlarımız arasında sendika başkanımız arasında sendika örgüt temsilcilerimiz arasında toplantı var. O toplantının sonucunu bekliyoruz. O sonuca göre belki erken gideceğiz eve, belki burada sabahlayacağız" dedi.

Tekstil Örme Giyim ve Sanayi İşçileri Sendikası Düzce temsilcisi Cemil Tınaz, fabrikada çalışan işçilerin 2 aydır sendikaya üye olduklarını, ancak bu işi başlatan işçilerin fabrika yönetimi tarafından işten çıkartıldıklarını söyledi. Tınaz, "Şu anda burada yaklaşık iki aydır arkadaşlar sendikamıza üye oluyorlar. O günden bu güne sendikamızda mücadele devam ediyor. Daha önce de 20 kişi civarında işçi aldılar. Ama o işçiler yeni işçi arkadaşlardı. '1-2 aylık deneme süresinden dolayı işten attık' filan dediler. O arkadaşların içerisinde direnen, mücadele eden olmadı.

Bu sefer eski işçi arkadaşlar, sendikaya üye olan bu işi benimseyen, sahip çıkan arkadaşları işten attılar. Biz de işçi arkadaşlarımızın sendikaya üye olmaları nedeniyle, işten atıldıkları için demokratik tepkimizi gösteriyoruz. Arkadaşları gördünüz büyük bir ihtimalle dışarıya çıkmayacaklar. İşten çıkartılan arkadaşlarımızın geri dönmelerine kadar içeride bekleyecekler" dedi.Yaşanan bu gelişmeler üzerine bir çok jandarma ekibi olay yerine
gelerek güvenlik önlemi aldı. Fabrika işçileri ile fabrika yönetimi arasında pazarlıkların sürdüğü öğrenildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2010 Salı 10:01:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?