17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Ketende hasat dönemi

KETEN EKİMİNDE ELDE EDİLEN TOHUMLAR DOĞAL SAĞLIK ÜRÜNLERİNDE KULLANILACAK

Birçok sağlık sorununun giderilmesinde kullanılan ve aranan keten tohumu, alternatif tıp için üretiliyor.

Bartın'da hasat dönemi yaklaşan keten tohumu üretimi, üretici ve tıp sektöründe heyecana sebep oldu.

Bartın'da, Birleşmiş Milletler (BM) destekli geliştirilen Küre Dağlarında Alternatif Bir Geçim Stratejisi olarak doğa dostu, sürdürülebilir keten tarımı projesi kapsamında 100 dönüm araziye ekilen ketenlerin hasat dönemi hazırlıkları başladı. Omega 3, Omega 6 ve Omega Yağ Asitleri, yüksek oranda çözülür ve çözülmez lif, protein, liglamlar (kansere karşı maddeler), vitaminler, mineraller, amino asitler içeren keten tohumu, mide ve bağırsak sorunlarının çözümleri gibi birçok hastalıkta kullanılacak. Yüksek

tansiyon ve şeker düşürücü özelliği de bulunan keten tohumu, Bartın'da tarlalarda ekilerek tıp sektöründe doğal sağlık ürünü olarak kullanılacak. Bartın'da Yaşayan Uluslular Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği tarafından geliştirilen keten üretim projesinde sona yaklaşıldı.

Bartın'ın Ulus ilçesi Hoca köyünde 100 dönüm araziye ekilen ketenlerin hasat dönemine yaklaşıldı. Keten üretimini, ekim döneminden itibaren yerinde inceleyen Uluslular Derneği Başkanı Coşkun Yılmaz, Yönetim Kurulu üyeleri ve köylüler, hasat hazırlarına başladı.

Uluslular Derneği Başkanı Coşkun Yılmaz, keten üretiminin yaygınlaştırılması için aralıksız çalıştıklarını söyledi. Hoca köyünde 3 Ekim 2009 tarihinde ekilen ketenleri tarlada incelediklerini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu: "Köylülerle birlikte toplantı düzenledik. Uygulama bahçesinde ketenlerin hangi aşamada ve verim düzeyini tespit etmek istedik. Örnek bir tarlada inceleme yapıyoruz. Birleşmiş Milletler destekli 100 dönüm arazide 120 katılımcı ile bu projeyi destekledik. Bartın Valiliği, Ulus

Kaymakamlığı, Bartın Tarım İl Müdürlüğü, Bartın İş Kur Müdürlüğü, Ulus Halk Eğitim Merkezi, Bartın İl Özel İdaresi'nin desteği var. Katılımcılar bu işi severek yapıyor. Organik giyim konusunda keten aranır hale geldi. Keten tohumunu yöremizde geliştirmek ve yaygınlaştırmak ve gelecekte sanayisini geliştirmek istiyoruz. Elyafı geliştirerek keten dokumacılığını geliştirmek istiyoruz. Bu köyün insanları çalışkandır."

MARKA OLUŞTURMAK İSTİYORUZ

Projenin yürütülmesinin gerçekten zor olduğunu anlatan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Or-Köy keten bezinin dokuması konusunda proje hazırlıyor. 100 dönüm tarlamızda elde edilen keten Or-Köy tarafından katılımcı çiftçilerimizden ketenin sap kısmını satın alacak. Burada bunun sanayisinin kurulması düşüncemiz var. Önce ip sonra dokuma ile bez haline getirerek yöremizin markasını oluşturmak istiyoruz. Ulus ve Bartın bezi olarak köyümüze ve bölgemize artı değer katkısı olacak. Yöremizde göçü bir nebze

durdurabilmenin yolu da bu şekilde yapılan tarımsal üretimden geçer. Yöremizin tarım, hayvancılık ve ormancılık üzerine planlanması nedeniyle, biz de bu çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz. Uluslular Derneği olarak böyle bir projeyi geliştirdik."

Köy Muhtarı Şenol Yağcı da, bir zamanlar yağının yemeklerde kullanıldığı ketenin yeniden bölgede yetişmesinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Keten üretimi yaptıklarını anlatan Yağcı, şunları söyledi: "Bu proje bize heyecan veriyor. Keten ekiminin her aşamasını takip ettik. Hasatta da büyük mutluluk duyacağız. Kültürümüze yerleşmiş bir bitki olan keten bitkisi yıllar önce köyümüzde yağını yemek yapımında, bitkilerini de dokuma sanayinde kullanıldığını gördük. İnşallah bunları yeniden yaşarız."

KETEN EKİMİNDE ELDE EDİLEN TOHUMLAR DOĞAL SAĞLIK ÜRÜNLERİNDE KULLANILACAK
KETEN EKİMİNDE ELDE EDİLEN TOHUMLAR DOĞAL SAĞLIK ÜRÜNLERİNDE KULLANILACAK
İHA
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2010 Pazartesi 10:18:01
Güncelleme :10 Mayıs 2010 Pazartesi 18:28:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?