22
Mayıs
2024
Çarşamba
BARTIN

KEY ödemelerine tepki

Türkiye Kamu-Sen Bartın İl Temsilcisi Sezai Hangişi, KEY ödemelerinin yılan hikayesine döndüğünü ve en kısa sürede çözüm beklediklerini ifade etti.


Türkiye Kamu-Sen Bartın İl Temsilcisi Sezai Hangişi düzenlediği basın açıklamasında KEY ödemeleri hakkında bilgiler verdi. Hangişi, "Memur ve işçiler ile bunların emeklilerini konut sahibi yapmak amacıyla 1986 yılında yürürlüğe giren 3320 sayılı yasa ile 1987 yılında başlayan konut edindirme yardımı 9 yıl sonra, 1995 yılında sonlandırılmıştır.

Daha sonra çalışan ve emekliler adına bankalarda biriken mevduat 1999 yılında yeni bir düzenleme ile Türkiye Emlak Bankası A.Ş 'ye bağlı Emlak Konut Anonim Şirketi'ne devredilmiştir. EGYO'nun yüzde 61 sermayesi KEY hesaplarından oluşmuştur. 2003 yılından itibaren Türkiye Kamu-Sen toplu görüşmelerde Tasarrufu Teşvik Fonu ile Konut Edindirme Yardımının tasfiye edilerek hak sahiplerine ödenmesini talep etmiştir. Hükümetle yapılan müzakereler sonucu Tasarrufu Teşvik Fonu Sosyal taraflarının bir araya gelmesi ile bir uzlaşma içinde sonuçlandırılmıştır.

Hak sahipleri 2,5 yıl içinde Tasarrufu Teşvik Fonu birikimlerini yıllık enflasyon artı yüzde 5 değeri ile almışlardır. Tasarrufu teşvik fonunda ki yaklaşımını, KEY'lerin hak sahiplerine ödenmesi konusunda göstermeyen iktidar, çıkarmış olduğu tasfiye yasası ile hak sahiplerini perişan etmiştir. KEY ödemelerinde nemalandırma eksik yapılmıştır. Bu nedenle hak sahiplerinin tamamı mağdur edilmiştir. 2006 yılında çıkarılan tasfiye yasasından bu yana 3 yıl geçmesine rağmen hak sahiplerinden yaklaşık 6 milyon kişi ya, parasını eksik almıştır yada hiç alamamıştır. İlk ödemelerin yapıldığı Temmuz 2008 yılından bu yana bir yıl gibi uzun bir süre geçmesine rağmen itirazlar sonuçlandırılamamıştır.

Bu nedenle hak sahiplerinin mağduriyeti devam etmektedir. Her geçen gün hak sahiplerinin aleyhine işlemektedir. İtirazların incelenmesinde ve sonuçlandırılmasında süreç çok uzun işlemekte çalışanlar bıkma ve bunalma noktasına gelmektedirler. Vatandaş, hakkını istiyor. Elinde bir güç, bir yetki yok sadece sendikalar ve basın aracılığıyla sesini duyurabiliyor. Devletin kurumları alacağı için vatandaşa şahin olurken, vatandaşın ne yapmasını bekliyorsunuz? KEY ödemelerini yılan hikayesine döndüren yöneticileri 6 milyon hak sahibi adına vicdanlarıyla baş başa bırakıyoruz. Bu ödemeleri, bir lütuf gibi kamuoyuna sunanları, vatandaşı şu ekonomik krizde kapı, kapı dolaştıranları, Allah'a havale ediyoruz" dedi.
Türkiye Kamu-Sen Bartın İl Temsilcisi Sezai Hangişi, KEY ödemelerinin bir an önce sonuçlandırılmasını istediklerini ifade etti.

İha
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2009 Salı 22:59:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?