17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Köy kadınları haklarını öğrendi

Bartın'da, bir araya gelen kadın girişimciler, "Toplumsal Destek Gönüllüleri" projesi altında geliştirdikleri "Sosyal Destek" projesini hayata geçirdi. Kadın girişimciler ilk toplantısında köy okulunda gerçekleştirirken, köy kadınlarını sağlık, eğitim, aile içi şiddet ve yeni kanunlar hakkında bilinçlendirdi.

Bartın Valisi İsa Küçük'ün eşi Ziraat Yüksek Mühendisi Emine Küçük başkanlığında, Baro avukatlarından Semdal Çınçın ve Arzu Kaptan, Tarım İl Müdürlüğü Gıda Yüksek Mühendisi Vildan Gençer ve Ziraat Mühendisi Figen Kemik, Milli Eğitim Müdürlüğü Rehber Öğretmeni Derya Çakır, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden Zeynep Ayaz ve Ufuk Kaya, İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürü Yasemin Güven, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Bat ve Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Engin Şahin'den oluşan toplumsal destek gönüllüleri Şiremirçavuş köyü İlköğretim Okulunda "Sosyal Destek Projesi" kapsamında köy kadınlarına yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.


Proje hakkında açıklamalarda bulunan Ziraat Yüksek Mühendisi Emine Küçük, kadınların ve köyde yaşayan insanların sorunlarını tespit etmek amacıyla böyle bir oluşum gerçekleştirdiklerini belirtti. Küçük, "Sosyal destek projemizin ilk bilgilendirme toplantısında diğer gönüllülerimiz ile birlikte sizlerle bir arada olmak istedik. Amacımız; sorunları yerinde tespit etmek, sizleri daha iyi tanımak, eksik ve hataları görmek, bilgilendirmek, fikir alışverişi yapmak, sorulara cevap vermek, doğru bildiğimiz halde yanlış yaptığımız veya yanıldığımız konuları masaya yatırmaktır. Ekonomik anlamda doğrudan bir katkımız olmasa da daha iyi bir yaşam için imkanlarımızı bilmek ve bu imkanları ortaya çıkarmak ben ve arkadaşlarımın tek hedefidir" dedi.


AVUKAT ARZU KAPLAN: "KADIN VE ERKEK EŞİTTİR"
60 kadının katıldığı toplantıda avukatlar da, kadınların erkeklerle eşit olduğunu, bunun kanunlarla korunduğunu ifade etti. Kadınların istismara uğradıklarında Adli makamlara başvurmaları gerektiğinin altını çizen Avukat Arzu Kaplan, "Kadınlarımız evlerine gelen satıcılara dikkat etmelidir. Aldığınız ürünleri, kırık, dökük veya noksanlıkları varsa 7 gün içerisinde teslim edebilirsiniz. Dilekçe ile 2 bin YTL'yi aşmayan ürünlerde hakem heyetine başvurmanız gerekmektedir. 2 bin YTL'lik ürünlerde ise tüketici mahkemelerine başvurmanız gerekmektedir. Yeni medeni kanun ile kadın ve erkek evin reisidir. Kadınlarımız eşlerinin soyadından önce kendi soyadlarını da kullanabilir. Kanunlarımız, kadınlarımızın evde yaptığı temizlik, el işi gibi çalışmaları ailenin geçimine katkı olarak değerlendiriliyor, mallarınızı korumak için adliyeye başvurabilirsiniz. Çocukların velayeti konusunda artık hakimler karar veriyor, meslek ve iş seçiminde kadınlarımız eşlerinden izin alma zorunluluğunda da değildir. Boşanma durumlarında kadınlarımızın nafaka hakkı vardır. Maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilirsiniz, mallar artık eşit olarak paylaştırılıyor. Şiddet konusunda Aile Mahkemelerine başvurabilirsiniz" dedi.


Toplantıya katılan doktor, tarım görevlileri, milli eğitim müdürlüğü görevlileri, sosyal hizmetler müdürlüğü görevlileri de, sağlık, şiddet, tarım ve eğitim alanları da kadınları bilgilendirdi. Toplantı sonunda toplantıda belirlenen sorun ve istekler Bartın Valiliğine rapor halinde sunulacak.

iha
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2008 Pazar 14:45:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?