17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Köy pazarları tehdit altında

Dünyada bir çok sektörü tehdit eden Çin istilası şimdi de köy pazarlarını tehdit ediyor.

Bartın'ın Ulus ilçesine bağlı Abdipaşa beldesinde el emeği ağaç işlerini üreterek ve köy pazarında satarak geçimini sağlayan Nuri Çelebi, köy pazarının da Çin mallarına esir düştüğünü belirtti. Yıllardır spatula ve kaşık yapan Nuri Çelebi, kendisinden sonra aynı işi yapacak birisinin olmadığını söyledi.

Köy pazarında, yaptığı ürünleri satarak aile ekonomisine katkı sağlamaya çalışan Nuri Çelebi, yeni neslin hazırcı olduğunu ifade etti. Çelebi, "Abdipaşa beldesinde spatula ve kaşık yaparak bu mesleğin ölmemesi için uğraşıyoruz. Yapmış olduğum işlerin çoğu şimşir ağacından meydana gelmektedir. Yağa ve sıcağa dayanıklı olduğu için şimşir ağacını kullanırız. 1981 yılından beri bu işi yapıyorum. Yapmış olduğum ürünleri toptan perakende olarak pazarlıyorum. Bu işi artık yapacak biri olduğunu düşünmüyorum. Para kazandırmayan bir iş olduğu için bu işlerle uğraşacak biri olmayacaktır. Çoğu eşyanın özellikle hediyelik ve bu tür el yapımı işler Çin'den geldiği için artık yenik düşüyoruz. Yeni nesil de hazıra
alışınca, bu tür meslekler yok olup gidiyor" dedi.

Kaşık ve spatula ustası Nuri Çelebi, satış yaparken bir çok değişik ürünü de tezgaha koyduğunu, vatandaşların ucuz olduğu için Çin mallarına yöneldiğini belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2011 Cuma 17:40:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?