16
Mayıs
2024
Perşembe
BARTIN

Krizden çıkışın yolu istikrar

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu ve Bartın Aktif İşadamları Derneği (BAKİAD) TUSKON tarafından yürütülen Sivil Toplum Kuruluşları Vizyon Geliştirme ve Bilinçlendirme Projesi Türkiye Sonuç Raporu Toplantısı'na katıldı.


BAKİAD'ın üyesi olduğu Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından İstanbul Cevahir Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, BAKİAD Genel Sekreteri Sefai Cesur, BTSO Başkanı İsmail Toksöz, İl Dernekler Müdürü Ekrem Ali Altıntaş, BTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Halil Sami Karakaş ve Erkan Eroğlu katıldı. Dünya liderleri, Londra'da yapılan G-20 zirvesinde ekonomik krize karşı 1 trilyon dolarlık kaynak ayırırken, Türk iş dünyasının temsilcileri de bunalımdan çıkış yollarını masaya yatırdı.

İşadamlarına göre bu konuda finanssal desteğin yanı sıra Türkiye'nin en büyük kozu istikrar. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) düzenlediği toplantıda konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren de Türkiye'de siyasi ve ekonomik istikrarın devam ettiğini söyledi. Türkiye'nin 742 milyar dolarlık bir ekonomi olduğunu ve kişi başına düşen gelirin 10 bin doları aştığını ifade eden Ekren, "Kişi başına düşen gelirde ciddi eşiği geçmiş olduk. Türkiye'de siyasi ve ekonomik istikrar devam etmektedir. Bu krize rağmen özellikle son 3 ayda reel kesim güven endeksi ve tüketici kesimi güven endeksinin az da olsa artış trendine girmesini, özel ve kamu sektörünün işbirliğinin daha da önem kazanacağının sinyali olarak da görmek gerekir" dedi.


Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan da rapordan dolayı TUSKON'a ve emeği geçenlere teşekkür etti. Sivil toplum kuruluşu yöneticilerinin, temsil ettikleri kesimlerin görüşlerini ilgililere iletme mecburiyeti bulunduğunu ifade eden Çağlayan, "Söylemezseniz görevinizi eksik yapmış olursunuz. Bu dönem, özel-kamu diyalogunun en fazla geliştiği, dikkate alındığı bir dönem olmuştur. Onun için böylesi bir dönemde sizlerin yapmış olduğunuz çalışmaları getirip gündeme koymanız gerekiyor. Amaç sadece eleştiri olmamalı, konuyla ilgili tespit ve çözüm önerilerinin de ortaya konulması gerekir" dedi.


"İŞ DÜNYASI ÖRGÜTLERİNE PROFESYONEL YÖNETİM ŞART"
TUSKON Başkanı Rızanur Meral, İş Dünyası, Sivil Toplum Kuruluşları Vizyon Geliştirme ve Bilinçlendirme Projesi'nin en önemli hedefinin, iş dünyası derneklerinin vizyonunun ve gündeminin ne olması gerektiğinin ortaya konulması olduğunu söyledi. Meral, 1 yılı aşkın sürede Türkiye'nin 7 bölgesini kapsayacak şekilde 6 bölge merkezinde gerçekleştirilen çalışmaların ardından son derece önemli tespitlere yer veren 6 adet bölge raporu hazırlandığını ve bu raporların kamuoyuna açıklandığını kaydetti.


TUSKON tarafından yürütülen Sivil Toplum Kuruluşları Vizyon Geliştirme ve Bilinçlendirme Projesi Türkiye Sonuç Raporu, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON), Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK), Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) gibi önde gelen sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra birçok bölgesel dernek ve federasyonla görüş alışverişinde bulunularak hazırlandı. Prof. Dr. Ömer Çaha ve Doç. Dr. Gökhan Bacık'ın öncülüğünde hazırlanan rapora göre, dernekler ciddi yapısal sorunlarla karşı karşıya geldi.

Araştırma kapsamında yer alan 205 derneğin büyük çoğunluğunun yakın geçmişte kurulmuş olması, yapısal sorunlarda rol oynayan ana faktör. Derneklerin küçük ölçekli esnaf ve sanatkarlardan oluşan üye yapısına sahip oluşu da yapısal sorunlarda rol oynayan diğer bir faktör. Raporda, derneklerin önemli sorunlarından birinin de mali kaynak yetersizliği olduğu vurgulanıyor. Derneklerin belli alanlarda uzmanlaşmış birimlerden, sac ayağına dayanan profesyonel yönetim anlayışından uzak olduğuna işaret ediliyor. Sivil toplumla ilgili çalışmaların giderek sivil toplumu 'üçüncü sektör' olarak görme noktasına geldiği de belirtilen raporda, "İş dünyası derneklerinin profesyonel bir mantıkla hareket etmesi gerekir. Dernek yöneticiliğini, hatır gönül işi olarak yürütülecek bir etkinlik olmaktan çıkartmak lazım. Dernek yöneticiliğini yöneticiler için de cazip hale getiren mekanizmaların iyi işletilmesi kaçınılmaz bir ihtiyaçtır" denildi.


Program sonunda BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, BAKİAD Genel Sekreteri Sefai Cesur, BTSO Başkanı İsmail Toksöz, İl Dernekler Müdürü Ekrem Ali Altıntaş, BTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Halil Sami Karakaş ve Erkan Eroğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Başkanı Hazim Sesli, eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın danışmanı Prof. Dr. Benjamin Barber birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Toksöz, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ve eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın danışmanı Prof. Dr. Benjamin Barber'i Bartın'a davet etti.
 

İha
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2009 Salı 14:11:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?