18
Mayıs
2024
Cumartesi
BARTIN

Liman büyütülecek

Bartın Valisi İsa Küçük, Bartın Limanındaki yükleme-boşaltma kapasitesinin 2 milyon tona çıkartılmasının hedeflendiğini, yeni bir demiryolu projesinin ile Limanın genişletilmesi, İşletme modelinin geliştirilmesi gibi çalışmaların sürdüğünü, Karabük ve çevresinde bulunan demir-çelik fabrikalarının Bartın'da üretim yapmaları sonrasında sanayicilerin ton başına 16 dolar kazanacağını belirtti.


Bartın boğaz mevkiinde bulunan Bartın Limanındaki ithalat ve ihracat payının artırılması için çeşitli projeler yapılıyor. Bartın Valisi İsa Küçük, şu an 1 milyon ton yükleme-boşaltma kapasitenin kısa vadeli hedefler arasında 2 milyon ton yükleme-boşaltma kapasitesine çıkartılması için bir takım projeler yapılması gerektiğini söyledi. İç Anadolu Bölgesi'nin deniz ve limana en yakın kenti olan Bartın ayrıca, Akdeniz Bölgesindeki turunçgiller ve narenciye ithalatı için en cazip limanlardan birisine sahip durumda bulunuyor. Limandaki kapasitenin artırılması için genişletme çalışmaların yapılması gerektiğini belirten Vali İsa Küçük, "Bartın Teşvik Kanunu kapsamında Batı Karadeniz Bölgesi'nde önemli bir gelişme potansiyeli gösteren illerimiz arasında gelmektedir. Gerek teşvik kanununun vilayete sağladığı katkılar, gerekse Batı Karadeniz'deki deniz yoluyla Dünyaya açılan bir kapı olması nedeniyle Batı Karadeniz'deki ekonominin önemli bir vilayetidir. İç Anadolu'ya en yakın deniz ve liman Bartın'da bulunmaktadır. Ankara'ya 2.5 saat, Bolu'ya da 3 saat mesafededir. Eskişehir, Ankara, Kayseri, Yozgat ve Çankırı Bölgesi'nde bütün sanayi ürünü, dışarıya doğru ithalat ve ihracatı Bartın limanı aracılığı ile yapmaktadır. Demir-çelik, çimento, kireç, alçı gibi ürünler ve Akdeniz Bölgesi'ndeki Hatay, Antakya, Antalya, Mersin ve Adana gibi illerde üretilen narenciye ve turunçgillerin Karadeniz'e kıyı ülkelere ithal edilmesini sağlayan limanda Bartın Limanıdır. Bartın demir-çelik üssü olmaya aday bir ildir. Karabük'teki demir-çelik sanayinin gelişmesi özellikle ithalat ve ihracat açsından da Bartın limanının kullanılması ile bağlantılıdır. Bu açıdan limanın büyütülmesi, limanı demiryolu ile İstanbul ve dünyaya bağlanması önemli projelerimizdir ve çalışmalarımız devam etmektedir. Bartın limanının işletme modelinin geliştirilmesi, yükleme ve boşaltma kapasitesinin artırılması gerekmektedir. Bugün yıllık 1 milyon ton yük kapasitesini kısa sürede 2 milyon tona çıkartmayı hedefliyoruz. Bunun için yeni bir demiryolu projelendirme aşamasındadır" dedi.


"DEMİR-ÇELİK FABRİKALARININ BARTIN'DA ÜRETİM YAPMASI, SANAYİCİSE TON BAŞI 16 DOLAR KAZANDIRACAKTIR"


Bartın Limanının Karabük'teki demir-çelik fabrikalarını yakından ilgilendirdiğini belirten Vali İsa Küçük, nakliyedeki maliyet hesapları açısından demir-çelik sanayicilerinin Bartın'da yatırım yapmayı düşündüklerini ifade etti. Vali Küçük, "Özellikle demir-çelik ithal ve ihracatı yapan demir-çelik sanayicileri, Karabük'teki ürünlerini Bartın'a ve bu bölgede oluşturacakları fabrikalara kaydırma düşüncesindedir. Bunun haklı ve kabul edilebilir sebebi, nakliyeden doğan bir fiyat artışıdır. Eğer demir-çelik Bartın'da üretilirse, Bartın'da diğer illere oranla 16 dolarlık daha aşağı bir maliyetle üretim yapmak mümkün olacaktır. Böyle olunca da, Dünya piyasalarında yarışma açısından da demir-çelik sanayisi açısından da çok önemli bir avantaj sağlayacaktır" dedi.


Bartın Valisi İsa Küçük, Bartın Limanının yanı sıra turizm olanaklarının da Bartın ekonomisine direkt etkileri olduğunu ve Bartın-Amasra, Bartın-Çakraz, İnkumu, Kızılkum, Mugoda ve Güzelcehisar bölgelerinin yaz aylarında bölgenin en önemli turizm aktivitelerinin yer aldığı bir il olduğunu kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2008 Cumartesi 14:30:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?