17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Mahkumlar rehabilite edilecek

Uygulaması tamamlanan "Avrupa'da Mahkumların Rehabilitasyonu ve Resosyalizasyonu" adlı Avrupa Birliği (AB) Leonardo da Vinci projesini takip edecek faaliyetlerin startı verildi.

Avrupa Birliği Topluluğu programlarından biri olan, Mesleki Eğitimi Geliştirme ve Yaygınlaştırma amacını taşıyan Leonardo da Vinci (LdV) Programı 2007 teklif çağrısı uyarınca, 30 Mart 2007 tarihinde Bartın Valiliği'nce, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığına yapılan "Avrupa'da Mahkumların Rehabilitasyonu ve Resosyalizasyonu" adlı proje başvurusu kabul edildi.

Almanya'nın Leipzig ve Çek Cumhuriyeti'nin Prag kentlerinde 5'er kişilik 2 heyet halinde gerçekleştirilmiş olan ve bu ülkelerde mahkumların rehabilitasyonu ve topluma kazandırılması konularında iyi uygulamaların tespiti, Bartın ve Türkiye için uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlarında yoğunlaşan proje 01 Eylül 2007 - 05 Şubat 2008 tarihleri arasında uygulandı.

Yerleştirme programının başlaması ile ilk etapta Bartın Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yalçın, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Bartın Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Selma Çelikyay, İl Asayiş Şube Müdürü Alaattin Akbaş, Türkiye İş Kurumu Bartın Şubesi Eğitim Uzmanı Muhsin Bayrak ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet Uzmanı Tarık Özdemir'in yer aldığı 5 kişilik heyet, çalışma programının ilk ayağı olan Almanya'nın Leipzig kentindeki çalışmalarına 28 Ekim 2007 tarihinde başladı ve program 03 Kasım 2007 tarihinde sona erdi.

Projenin ikinci ayağını oluşturan çalışma ziyaretleri Bartın Vali Yardımcısı Dr. Celal Dinçer başkanlığında, Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürü Erdal Demirbaş, Bartın Cezaevi Müdürü Mehmet Kayı, Bartın Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Gözde Birsöz Çocuk Yuvası Müdür Vekili Zeynep Ayaz ve Bartın Valiliği AB proje danışmanı Simten Birsöz'ün katılımlarıyla 05-11 Kasım 2007 tarihleri arasında Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'ta gerçekleştirildi.

Bartın Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yalçın, dışlanmışlık ve entegre olamama sorunu ile karşılaşan mahkumların aidiyet duygularını kaybetmesi ve bunun sonucu olarak şiddete ve suça yöneldikleri tespit edildiğini belirtti. Mustafa Yalçın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Avrupa'da Mahkumların Rehabilitasyonu ve Resosyalizasyonu projesinin uygulanmasında amaç, mahkumların rehabite edilmesini, topluma yeniden kazandırılması, toplumsal huzur ve dayanışmanın güçlendirilerek devam ettirilmesinden oluşuyor. Çek Cumhuriyeti ve Almanya örneklerinin incelenmesi ve ilimizde uygulanabilecek başarılı örneklerin tespit edilebilmesi de ayrı bir amaç olarak görülüyor. Özellikle ceza infaz kurumlarında çalışan uzmanların, görev ve sorumluluk alanlarına giren rehabilitasyon çalışmaları hakkında genel bilgi alması ve Türkiye için yeni bir gelişme olan programlarla ilgili temel çerçevenin anlaşılması, dışlanmışlık ve entegre olamama sorunu ile karşılaşan mahkumların aidiyet duygularını kaybetmesi ve bunun sonucu olarak şiddete ve suça yöneldikleri tespit edildi.

Mahkumiyetleri süresince ve sonrasında yapılacak çalışmalar ile bu sorun büyük ölçüde ortadan kaldırılabileceğinin düşünüldüğü projede, Türkiye'de bu alanda çalışan personelin iyi uygulamaları görmesi ve burada tatbik etmesi toplumsal huzurun garanti altına alınması ve sürdürülebilirliği açısından önemli olduğu, toplumsal kalkınmada bireyler arası farklılıkları azaltarak yaşam kalitesini yükseltmek idarelerin temel görevlerinden biri olduğu tespiti yapıldı.

Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler gibi dezavantajlı gruplar arasında yer alan mahkumların topluma entegre edilmesi toplumsal huzur ve dayanışmanın gelişmesinde katkıda bulunacak ve mahkumların ekonomik ve sosyal hayata sağlıklı birer birey olarak dönüşüyle yaşam kalitesi çalışmalarına hizmet etmesi sağlanacak."

MAHKUMLAR REHABİLİTE EDİLEREK AB'DEKİ UYGULAMALAR İLE AB STANDARTLARINI YAKALAYACAK

T.C. Adalet Bakanlığı ve Avrupa Konseyi arasında imzalanan Yargının Modernizasyonu ve Ceza Reformu Projesi kapsamında, mahkumlara yönelik rehabilitasyon programlarının geliştirilmesi ve adaptasyonu öncelikli olarak ele alınmış bir husus olduğunu belirten Yalçın, "Ceza infaz tedbirleri, dünyada ve ülkemizde hürriyeti kısıtlayıcılıktan hareketle caydırıcı olmayı amaçlama noktasından, ıslah ve rehabilitasyonu hedeflemeye doğru bir değişim göstermektedir. Bu dönüşüm, ceza adalet sistemi açısından, ceza infaz tedbirlerinin uygulanmasında işbirliğini bir ihtiyaç olarak ortaya çıkarmıştır. Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında, T.C. Adalet Bakanlığı ve Avrupa Konseyi arasında imzalanan Yargının Modernizasyonu ve Ceza Reformu Projesi kapsamında, mahkumlara yönelik rehabilitasyon programlarının geliştirilmesi ve adaptasyonu öncelikli olarak ele alınmış bir husustur.

Avrupa'da mahkumların rehabilitasyonu ve topluma kazandırılması konusunda AB'deki uygulamaların incelenerek elde edilen deneyim ve bilgilerin katılımcıların görev aldıkları kurumlara aktarılması ile kurumların AB standardına taşınmasına da katkı sağlanacaktır. Bu bakımdan AB üye ülkesi ülkelerde bu konuda neler yapıldığının incelenmesine ihtiyaç duyuldu ve proje yerleştirme döneminin genel değerlendirilmesinin ardından, proje sonuçları ve edinilen deneyimlerden yola çıkılarak hazırlanan, 'Mahkumların Rehabilitasyonu ve Resosyalizasyonu' konusunda görüş ve önerileri içeren, rapor ilgili Bakanlıklara ve ilimizde faaliyet gösteren ilgili kurumlara sunulmuş, bu yolla iyi uygulamaların ilimizde ve ülkemizde yürütülmesi yolunda çalışmalar başlatıldı" diye konuştu.

Toplantıda, öncelikli olarak mahkumlara yönelik istihdam olanaklarının geliştirilmesi, mahkumların ve eski hükümlülerin ekonomik ve sosyal hayata dahil edilmeleri konularında geliştirilen uygulama projeleri ortaya konularak ve bu projelerin hayata geçirilebilmesi için değerlendirmeler yapıldı.

iha
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2008 Cumartesi 17:10:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?