17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Memleketimde ekoloji manzaraları

Bartın Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Öğrencileri, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bartın Öğrenci Üye Kolu Bartın Kent Konseyi ve Kentsel Planlama ve Tasarım Meclisi tarafından "Memleketimde ekoloji manzaraları" konulu fotoğraf sergisi düzenlendi. Sergide 45 ildeki ekoloji manzaraları fotoğraflarla yansıtılmaya çalışıldı.

Bartın Belediyesi eski binasında gerçekleştirilen "Memleketimde ekoloji manzaraları" konulu fotoğraf sergisinin açılışına Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Bartın Belediye Başkanı Ahmet Altıntel, Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Altaş, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası MYK Üyesi, Bartın Kent Konseyi ve Kentsel Planlama ve Tasarım Meclisi Başkanı Mustafa Artar, Belediye Meclis Üyeleri, üniversite dekanları, Düzenleme Kurulu Üyeleri Bekir Kaplan, Ayşe Tan, Ebru Erdoğan, Emine Bakır, Esmanur Uzunoğlu, Gökçe Kapısız, Merve Şehirli ve Zeynep Yamaç, AK Parti Bartın Belediye Başkan aday adayı Emin Özkan ve üniversite öğrencileri katıldı.

Düzenleme Kurulu adına açıklama yapan Ayşe Tan, ekolojinin canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan ilişkilerini inceleyen bilim dalı olduğunu ve bütün canlılar arasında da çevreyi en çok etkileyenin insan ve insan faaliyetleri olduğunu belirtti. Tan, "Biz Peyzaj Mimarlığı öğrencileri, bozulan çevre ve ekolojik dengeyi gözler önüne sermek, görülemeyene vurgu yapmak, göz ardı edilen hayatımızı etkileyen ekolojik bozulmaların farkındalığını arttırmak istedik. Biz Peyzaj Mimarlığı öğrencileri ekolojinin prensiplerini göz önünde tutarak memleketlerimizden karelediğimiz 45 ekoloji fotoğrafını sergilemeyi ve bu konuda üzerimize düşen görevi dayanışma ve bağlılık adı altında gerçekleştirmeyi hedefledik.

Dikkatli olalım, dikkat çekelim istedik. Bizler umutla girdik bu yola. Bizimle birlikte olun ki, emeklediğimiz bu yolda destek ve katılımlarınızla yürümeye hatta koşmaya başlayalım. Bizi kurtaracak olan sağduyulu ve duyarlı olmaktır, sağır, dilsiz ve kör olmak değil. Bizler ülkemizin değişik coğrafyalarındaki sorunların Bartın'dakinden farklı olmadığının bilincindeyiz. Asıl olan sorunları iyi tanımlayıp, doğru tespitler yaparak, en önemlisi de sorunları sorun kabul ederek aşacağımızı biliyoruz. Üniversite öğrencileri olarak toplumsal sorumluluğumuzun farkında, Bartın'dan yükselteceğimiz sesimizin duyulacağından, yerel yönetimlerin bu çağrımıza kulak vereceğinden eminiz" dedi.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası MYK Üyesi, Bartın Kent Konseyi ve Kentsel Planlama ve Tasarım Meclisi Başkanı Mustafa Artar ise, öğrencilerin çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Artar, "Bartın Kent Konseyi, Kentsel Planlama ve Tasarım Meclisi ve TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bartın Öğrenci Üye Kolu organizasyonu ile Bartın Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Öğrencileri 'Memleketimden Ekoloji Manzaraları' fotoğraf sergisinin mutfağında yer aldılar. Öncelikle bu etkinliğin Bartın'da yaşayan Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencilerinin aralık ayında düzenlemeyi planladıkları etkinlikler dizisinin ikincisi olduğunu hatırlatmalıyım.

Uzun ve yoğun tartışmalarla geçen bir günün sonunda birincisi 'Geri Dönüşüm ve Üretim' adı altında atölye çalışması, ikincisi ise bugünkü fotoğraf sergisi ve üçüncüsü de 27 Aralık 2008 tarihinde gerçekleşecek olan 'Kirletmek Kirlenmektir' sloganı ile gerçekleştirilecek kıyı ekosistemine dikkat çekmek ve kirlilik boyutlarını göstermek amaçlı etkinlik olacaktır. Biz Peyzaj Mimarları kamusal alanların planlama, tasarım, onarım ve yönetiminde fiziksel plan yapan-okuyan ve uygulayan bir meslek grubu olarak kamuya ait sorumluluğumuz gereği bazı farkındalık çalışmaları yapıyoruz.

Bartın'da Hükümet Caddesi'nde, aynı geçmişte 31 Ekimlerde, 5 Haziranlarda olduğu gibi verdiğimiz mesajlar, herhangi bir şahıs veya kurumu hedef almamakta, aksine çözümü de tüm halkı ve kurumları içine alacak biçimde bir yaklaşıma gönderme yapmaktadır. Bugün burada izleyeceğiniz 45 kare Peyzaj Mimarı adayı 45 arkadaşımız tarafından görüntülendi. Arkadaşlarımız ekolojiye ağırlıklı kent ölçeğinden, bozulma odaklı yaklaştılar.

Sergide İstanbul'dan Trabzon'a, Ankara'dan Çankırı'ya, Bolu'dan Kocaeli'ne görüntülenen fotoğraflar için beraberinde mesajları da bulacaksınız. Etkinliklerin başından bu yana destekleri için Bartın Belediye Başkanı Ahmet Altıntel'e, Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Celal Erdoğan'a, Yazı İşleri Müdürü Erol Demirkoparanoğlu'na, Bartın Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Sevgi Salcı'ya, yakın ilgilerinden dolayı Bartın Valisi İsa Küçük ve Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan ile siz değerli katılımcılar, baş aktörler öğrenci arkadaşlarım ve basın emekçilerine sonsuz teşekkür ederim" dedi.

Konuşmaların ardından fotoğraf sergisinin açılışı Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Bartın Belediye Başkanı Ahmet Altıntel ve konuklar tarafından yapıldı. Sergi sırasında öğrencilerin fotoğrafları ziyaretçiler tarafından tek, tek incelenirken, sergi beğeni kazandı. Serginin sonunda, sergiye katılan öğrenciler hep birlikte fotoğraf çektirdi.

iha
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 20:20:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?