18
Mayıs
2024
Cumartesi
BARTIN

Metan gazı aramaları sürüyor

BATI KARADENİZ'DE METAN GAZI ARAMALARI DEVAM EDİYOR

Hattat Holding Enerji Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Hema Doğal Enerji Kaynakları A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Umurtak, Batı Karadeniz Bölgesi'nde metan gazı aramalarının devam ettiğini belirtti.

Hema Doğal Enerji Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Umurtak, ülkemizin enerji alanındaki dışa bağımlılığına değinerek, ülkemizin nüfusu ve buna bağlı olarak tüketim miktarının da artacağından ve eğer önlemler alınmazsa bu doğrultuda enerjide tam bağımlı bir ülke haline gelebileceğimize dikkati çekti. Dışa bağımlılık nedeni ile her yıl dışarıya ödenen döviz miktarının büyük oranda artış gösterdiği belirten Hema Doğal Enerji Kaynakları Genel Müdür Umurtak, "Şirketimizin Batı Karadeniz Projeleri kapsamında yapmış olduğu petrol-doğalgaz ve metan gazı arama ve üretme faaliyetleri durmaksızın devam etmektedir. Denizlerimizin şuana kadar sadece yüzde 1'inde petrol ve doğalgaz arama çalışmaları yapıldı. Bizler denizlerde petrol ve doğalgaz araması yapan ilk özel Türk şirketiyiz ve bununla gurur duyuyoruz. Petrol ve doğalgazın yüzde 90'a yakın bir kısmını dışarıdan temin ediyoruz. Bunun önüne geçebilmenin tek yolu petrol ve doğalgaz ile ilgili aramalara devam etmektir. Hema Doğal Enerji Kaynakları A.Ş. olarak şimdiye kadar Karadeniz'de 2 adet petrol ve doğalgaz arama sondajı yaptık. Aramalarımızdan yeterli sonuç alınmamasına rağmen, çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz" dedi.

Bartın'da devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren Hema Doğal Enerji Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Umurtak, "Metan gazı konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Son olarak Umaköy-1 sondajımız arama faaliyetlerine başladı. Arıt'ta, petrol ve doğalgaz ruhsat sınırlarımız içinde olan Umaköy-1 sondajı ile hem petrol hem de kömür kaynaklı metan gazı üzerine çalışmalar yapmaktayız. Bu sondajımızın derinliği şuan 750 metre civarındadır ve yaklaşık 2 bin 500 metre derinliğinde sondajımız tamamlanacaktır. Şuanda kömür kaynaklı metan gazı (CBM) konusunda uzman olan danışmanımız Amerikan ALOE firması ile birlikte çalışıyoruz. ALOE firması ile beraber son teknolojiyi kullanarak yaptığımız çalışmalarda dış ülkelere bağımlı olduğumuz doğal gazda ihtiyacımızı karşılayacak seviyede bir üretim elde edebileceğimizi umuyoruz" dedi.

BATI KARADENİZ'DE METAN GAZI ARAMALARI DEVAM EDİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2010 Pazartesi 10:57:05
Güncelleme :19 Mayıs 2010 Çarşamba 13:13:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?