16
Mayıs
2024
Perşembe
BARTIN

Meteoroloji: Kış sert geçecek

Bartın Meteoroloji Müdürü Ahmet Gedik, Ekim ve Kasım aylarında, geçen 20 yıla göre yağış miktarının artış gösterdiğini söyledi.

Meteoroloji Müdürü Ahmet Gedik, yapılan tahminlerin yüzde 90 seviyelerinde doğru çıktığını belirtereke, Bartın'ın son 20 yıla oranla Ekim ve Kasım aylarındaki yağış oranlarının arttığını ifade ederek, Kasım ayında metrekareye 158.6, Ekim ayında ise metrekareye 148 kilogram yağış düştüğünü kaydetti.

Son 20 yılda Ekim aylarında metrekareye düşen yağmur miktarının 126, Kasım aylarında da 138 kilogramı geçmediğini söyleyen Gedik, "Çeşitli hava tahminleri uygulamaktayız. 3 günlük yaptığımız tahminlerde yüzde 90'ın üzerinde başarı sağlarken, haftalık tahminlerimiz ise yüzde 70'ler seviyesindedir. Ekim ve Kasım ayı değerlendirmelerimize göre yağış miktarı çok iyi durumda. Şu anda kuraklıktan bahsetmek söz konusu değil. Yıllık olarak hesaplamalarımızda metrekareye 765 kilogram yağmur düştü. Uzun yıllar ortalaması ise bin 40'tır. Bu da şu anlama geliyor ki, Bartın yıllık yağış ortalamasını yakalayamadı. Özellikle yaz aylarında aşırı bir kuraklık yaşadık. 2 ayı hesap etmezsek geriye dönük aylarda büyük bir kuraklık yaşadık. Kış aylarında ve baharda yağışların fazla olacağını düşünüyoruz" dedi.

Meteoroloji Müdürü Ahmet Gedik, kışın sıcaklıkların 1-2 derecenin üzerinde olacağını ve geçtiğimiz yıllara oranla daha sert bir kış yaşanacağını tahmin ettiklerini belirtti. Gedik, "Meteoroloji Genel Müdürlüğünün mevsimlik olarak yaptığı değerlendirmelere göre baharda yağmur çok bekleniyor. Kışın sıcaklıklar, ortalamaların 1-2 derece üzerinde olacak. Daha sert bir kış bekliyoruz. Soğuk bir kış geçecek. Kar yağışı için şu an erken. Ama önümüzdeki günlerde kar bekliyoruz. Şu an için yüksek kesimlerde kar beklenebilir. Kış için hazırlıkların yapılması gereklidir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2007 Pazartesi 16:51:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?