22
Mayıs
2024
Çarşamba
BARTIN

Mezbaha dışında kesimlere denetim

MEZBAHASI DIŞINDA YAPILAN KESİMLER KONTROL ALTINA ALINIYOR

Bartın Belediyesi, şehirde faaliyet gösteren tüm kasaplar ile et reyonu bulunan marketlere yazı göndererek, özel mezbaha ve kombinalarda kesilen etlerin mezbaha kontrolü yaptırılması konusunda uyarıda bulundu.

Bartın Belediye Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, belediye mezbahası dışında yapılan kesimlerin kontrol altına alındığı bildirildi. Belediye Başkanı Cemal Akın, 3285 Sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu ve ilgili yönetmeliğin Türkiye sınırları içinde büyükbaş hayvan hareketlerinin nasıl olacağını, hangi şartlarda ve nerelerde kesileceğini, elde edilen et ve et ürünlerinin nasıl nakledileceğini ayrıntılı bir şekilde hükme bağlamış olduğunu söyledi. Bu hükümlerin tamamının halkın sağlıklı hayvan yetiştirmesi ve sağlıklı et ve et ürünleri tüketmesi, hayvanlardan insanlara bulaşabilecek hastalıkların yayılma ve bulaşmasının engellenmesi amacı ile düzenlenmiş olduğunu açıklayan Başkan Akın, "Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu'nun 66. maddesi, 'Özel mezbaha, kombina ve kesim yerlerinden il veya ilçelere nakledilecek etlerin sorumlu veteriner hekim tarafından bakanlıkça verilmiş numarayı taşıyan damga işle mühürlenir. Müessesenin sorumlu veteriner hekimi tarafından tanzim edilen ve etlerin sağlıklı hayvanlardan istihsal edildiğini belgeleyen rapor, o yerdeki il veya ilçe hükümet veteriner hekimi tarafından gerekli kontroller yapıldıktan sonra veteriner sağlık raporuna çevrilir. Etlerin nakilleri ve satıldıkları yerlerdeki kontrolü belediyece yapılır' demektedir. Bu hükme göre belediyemiz mezbahası dışında kesim yapan kasap esnaflarımızın dışarıdaki özel mezbaha veya kombinalarda kestirerek getirdikleri karkasları tüketime sunmadan önce mezbahamızda kontrolünü yaptırdıktan sonra işletmelerinde satışa sunmaları yasal bir zorunluluktur. Bu nedenle kasap ve et reyonu bulunan markerlere yazı göndererek işletmelerinde sattıkları etlerin mühürlü, sağlık raporlu veya mezbahamızda kesilmiş etler olmasına dikkat edilmesini, dışarıdan hazır et getiren esnafımızın etleri işletmelerinde satışa sunmadan önce mutlaka mezbahamızda yetkili veteriner hekimimize kontrol ettirmelerini istedik" dedi.

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, konuyla ilgili olarak denetimlere başladıklarını, sürekli takipler ve denetimlerin yapılacağını, kusuru tespit edilenler hakkında yasal işlemlerin uygulanacağını da belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2009 Cumartesi 23:05:01
Güncelleme :21 Kasım 2009 Cumartesi 23:37:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?