17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Micro kredide öncelik kadınların

Bartın İl Özel İdaresi tarafından "Mikro Kredi" uygulamasını hayata geçiriyor. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, mikro kredi uygulamasında önceliklerinin kadınlar olduğunu söyledi.


Bartın İl Özel İdaresi tarafından yapılan açıklamaya göre, Mikro Kredi uygulamasının hayata geçeceği ve kredi uygulamasının önceliğinin kadınlar olduğu bildirildi. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, Mikro Kredi uygulamasında amaçlarının kırsal ve kentsel bölgelerde yaşayan ve mevcut aktivitelerin gelirine destek sağlamak amacıyla özellikle fakir kadınlara kredi imkanı sağlamak ve küçük çaplı işlerle fakirliği azaltmak, kırsal ve kentsel bölgelerde yaşayan ve toprağı olmayan yoksullara belirli bir kurumsal yapı içerisinde kredi imkanının sağlanacağını belirtti.

Kayış, "Projeden yararlanmak için yoksul olmak 'kadınlar öncelikli', gelir getiren bir iş yapabilecek durumda olmak ve bu işin evde veya ev dışında olabileceğini, bir iş fikri sahibi olmak, kredi almadan önce 5 gün süreli eğitime katılmış olmak gerekiyor. Yoksulluk kriterleri olarak düzenli bir işi olmayan, yıllık geliri 2 bin YTL'nin altında ve sosyal bir güvencesi olmayan, adına kayıtlı 5 dönümden fazla gayri menkulü ve kendisine ait bir iş yerinin olmaması gerekiyor. Mikro krediler 1 yıl için verilir. Ödemeler 50 hafta yapılır.

Bir kişiye verilecek kredi miktarı başvuru sahibinin kuracağı iş esas alınarak bin veya 2 bin YTL'dir. Birinci yıl kredi kullanıp, ikinci yıl yeniden kredi talep edeceklerin yeni kredi miktarı bin 500 veya 2 bin 500 YTL'dir. Ancak bu artışlar düzenli geri ödeme ve komisyonun vereceği olumlu rapora göre gerçekleştirilir. Mikro Kredi'nin verilmesi için Vali'nin onayı gerekir. Mikro Kredi, başvurusuna müteakip en fazla 2 hafta içinde verilir. Mikro kredi alan kişinin krediyi aldığı hafta içinde mutlaka yapması düşünülen gelir getirici faaliyet için kullanması gerekir.

Aylık ödemesini 3 ay boyunca yapmayanların yerine grup arkadaşlarının ödeme yapması esastır. 6 ay hiç ödeme yapmayanlar hakkında gereğinin yapılması için İl Özel İdaresi'ne bilgi verilir. Mikro Kredi başvurusu henüz kabul edilmemiş kişilere yöneliktir. Bu kişilerin sayısı en az 5 , en fazla 15 kişi olunca, 5 gün süreyle günde 1 saat eğitime alınırlar.

Kendisine Mikro Kredi verilen kişilere yöneliktir. Bu kişiler üzerlerinde Mikro Kredi bulunduğu sürece haftada 1 gün, 1 saat süreli eğitime katılırlar. Daha sonra proje merkezlerinin işlerine yardım edecek olan yararlanıcılar arasından seçilmiş gruba verilen eğitimdir. Mikro Kredi temel prensiplerini ve felsefesini içerir. Kendisine Mikro Kredi verilen kişilere yönelik eğitimlerin içeriği sosyal, kültürel, temel sağlık bilgileri, insan hakları, ana-baba eğitimi, yardımlaşma ve dayanışma, iletişim, Atatürk İlke ve İnkılapları ve temel vatandaşlık eğitimleridir.

Ayrıca girişimcilik konusunda da özel programlar uygulanır. Daha sonra merkezlerin işlerine yardımcı olarak yararlanıcıların eğitiminin içeriği, her merkezden yararlanıcılar arasından seçilmiş, yaralanıcılara liderlik yapacak konumda olanlara yönelik liderlik eğitimleridir. Mikro kredi uygulamasında Sivil Toplum Kuruluşları, İl Özel İdaresi, gönüllüler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Türkiye İş Kurumu Müdürlüğü ile işbirliği içinde olunacaktır.

Proje faaliyetlerini yönetecek ekip, projenin başlamasıyla birlikte oluşturulur. Bu ekip proje süresince belli sorumluluklar üstlenir. Genel Sekreter Yardımcısı, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü, İl Genel Meclis Üyesi, Ev Ekonomisi Teknisyeni, Sosyal Hizmetler uzmanından oluşturulan 5 kişilik bir komisyon tarafından yürütülür. Bu usul ve esaslar İl Genel Meclisi tarafından karara bağlandıktan sonra yürürlüğe girer. Bu usul ve esasların hükümleri Bartın Valisi tarafından yürütülür" dedi.


İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, Mikro Kredi'nin geri ödemesinin ise 12 ay üzerinde yapılacağını, bin YTL kredi alan kişinin, 10 ay boyunda 80 YTL, geri kalan 2 ay içinde 100'er YTL. ödeyeceğini belirtti.

İha
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 19:31:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?