22
Mayıs
2024
Çarşamba
BARTIN

Mısırdan biogaz üretti

Bartınlı makine mühendisi Faruk Papila, hayvansal atıklarla biyogaz elde edip, atık ürününü mısır bitkisi üzerinde kullandı.

Mısırın sap ve yapraklarını biyogaz elde etmek için kullanan Makine Mühendisi başarı elde etti.
Bartın'da yaptığı bilimsel çalışmalar ile adından söz ettiren Makine Mühendisi Faruk Papila, son olarak mısır bitkileri üzerinde biyogaz atıklarını denedi. Papiya, biyokütle çalışmalarına başlayarak, yeni bir ilke imza atmaya çalışıyor. Çalışmanın temelinde biyogaz elde ederken, bitkisel atıklar kullanılarak biyogaz elde edilmiş oluyor. Bu çalışmalar için Makine Mühendisi Faruk Papila 20 dönüme yakın bir alana slajlık mısır ekti. Mısır bitkilerinin büyümesi sonrasında sap ve yapraklarından biyogaz elde edileceğini belirten Papila, proje çalışmalarının devamında mısırın ot ve yapraklarından biyogaz çıkışındaki randımanın da gözlenmiş olacağını belirtti. Türkiye'de Biyogaz kullanımının unutulduğunu belirten Faruk Papila, "Biyogaz elde ederken, hayvansal atıkları kullandım. Biyogaz çıkışını gözledim. Atık ürünün son derece zengin organik gübre olduğunu, Mısır bitkisi üzerinde yapmış olduğu çalışmalarla ispat etti ve ürün artışını belgeledim. Biyokütle çalışmalarına başlayarak, yeni bir ilke imza atmak istiyorum. Bu çalışmaların temeli, Biyogaz elde ederken, Bitkisel atıklar kullanarak, Biyogaz elde etmektir. Bu çalışmalar için, arazimin 20 dönümüne Slajlık Mısır ektim. Mısır bitkisi büyüdüğünde, sap ve yapraklarından Biyogaz elde etmeyi amaçlıyorum. Bu proje çalışmalarının devamında, ot ve yapraklardan Biyogaz çıkışındaki randımanı gözleyeceğim. Biyogaz proje çalışmalarında, hayvansal atık ve bitkisel atıklarını birlikte kullanarak, ideal Biyogaz çıkışını deneysel çalışmalarla ortaya çıkaracağım.

Bu çalışmaların ışığı altında, Papila-3 Pratik Biyogaz projesini yapmaktır. Türkiye şartlarına uygun, ideal Biyogaz projesi meydana çıkartmaktır. Türkiye'de, Biyogaz kullanımı, 1980- 1987 yılları arasında desteklenmiştir. Her il'de 3 , her ilçe'de 5 Biyogaz tesisi kurulması planlanmış ve projelere destek verilmiştir. Türkiye şartlarına uymayan proje seçilmesi nedeniyle, yapılması son derece zor olan Biyogaz tesislerinin kurulmasında, inşaat hataları yapılınca, Biyogaz tesisleri, Türkiye'de unutulmuştur. Dünya milletleri ise, Küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına yönelmişlerdir. Bu kaynaklardan en önemlisi Biyogaz'dır. Biyogaz, baca gazı, atmosferi kirletmez. Atık ürünü, toprağı zehirlenmez ve kirletmez. Atık ürün, son derece zengin organik gübre olduğundan, bitki üretiminde ürün artışına neden olur. Tarım ve hayvancılığın kalkınmasında, önemli bir rol oynar. Ormanlarımız, yakacak olarak kesilmekten kurtulabilir. Türkiye'nin yaklaşık 2 milyar metreküp Biyogaz potansiyeli değerlenebilse, yaklaşık 400 milyon doğal gazı girişi engellenebilir" dedi.
Makine Mühendisi Faruk Papila, Türkiye ekonomisine, birden çok kazanç sağlayacak olan Biyogaz tesislerinin artması için değişik çalışmayı başlattığını, elektrik ve suyu olmayan bir ortamda bu tür projeleri geliştirmeye çalıştığını ve çalışmalarındaki tek amacının Türkiye'de biyogaz adının ve tesislerinin çoğalması olduğunu belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2009 Pazartesi 13:15:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?