17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Mühendisten enerji projesi

Makine Mühendisi Mehmet Faruk Papila, dünyanın enerji açığını azaltabilecek bir projeye imza attı.


Bartın'da, mum ışığı altında çalışan Makine Mühendisi Mehmet Faruk Papila, dünyadaki küresel ısınma tehlikesini ve enerji açığını azaltmak için biyogaz projesi geliştirdi. Papila, "Papila 2 Pratik Biyogaz" ismini verdiği proje ile bir evin enerji ihtiyacını karşılayacak biyogaz sisteminden enerji elde etti.


Yaklaşık iki yıllık bir projeyi ARGE çalışmalarının ardından hayata geçiren Papila, bir evin mutfak ve ısınmasını sağlayacak biyogaz sistemini pratik hale dönüştürdü. Küresel ısınma tehlikesi ve enerji açığı olduğunu gördüğü için böyle bir projeyi geliştirdiğini belirten Mehmet Faruk Papila, şöyle konuştu: "Küresel ısınmayı bir nebze azaltmak için Türkiye'de yaygın olmayan biyogaz tesislerinin artırılması için ARGE çalışması yaptım. Türkiye'de her köylü vatandaşımızın bunu alıp kullanmasını amaçlıyorum."


İlk önce 'Papila 1 Pratik' projesi yaptığını anlatan Papila, sözlerine şöyle devam etti: "2006 yılında başarılı oldum. 2007 yılında bir evin ihtiyacına yetecek kadar 'Papila 2 Pratik Biyogaz' üretici yaptım. Bu çalışmalarım TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi'nde yayınlandı. Amacımız şu, Eğer biyogaz tesisi yaygınlaşırsa Türkiye'de hayvancılık da artış olacak. Gaz kadar çıkan bir atık ürün var. Organik gübre var. Bu gübre ile tarım artacak. Ormanlarımız kesilmekten kurtulacak. Gökyüzünü sera gazı yapacak gaz
çıkmayacak." Bu amaçla ikinci projeyi de bitirdiğini anlatan Papila, sözlerini şöyle sürdürdü: "Minimum 60 kilogram, maksimum 120 kilogram gübre ve o kadar su ile bir evin ihtiyacı karşılanıyor. İki veya üç ineği olanlar bu projeyi rahatlıkla hayata geçirebilir. İyi şartlarda 1.5 metreküp biyogaz çıkışı olduğunu gördüm. Aygaz ocağı 1 saatte 0.3 metreküp yanıyor. Düzenli gübre olsa sistemi 36 derecede tutabilsem düzenli karıştırabilsem bu değerlerin üzerinde biyogaz elde edebilirim. Normal şartlarda biyogaz içinde yüzde 70 metan ve yüzde 30 karbondioksit gazı var."


ALMANYA DESTEKLİYOR TÜRKİYE'DE DESTEK YOK
Mum ışığında çalışmalarını sürdüren Papila, bu tür örnek projeleri geliştirenlerin Avrupa ve Almanya'da devlet tarafından desteklendiğini fakat Türkiye'de bilim adamlarının önünün kapatıldığını söyledi.
Türkiye'de geliştirdiği bu projenin evlerde mutfak ve ısınmada kullanıldığını anlatan Papila, şöyle konuştu: "Almanya'da 2020 yılında araçların yüzde 10'unda biyogaz kullanılması hedefleniyor. Türkiye'de yapılmalı. Benim projeme emsal var gerekçesiyle itibar edilmedi. Türkiye'de ARGE çalışması yapan var mı? İki adet biyogaz projesi oluştu. 3. proje her an oluşturulma safhasına geldi. Şu an Türkiye'de bu projeler 1 numara ama ben mum ışığında çalışmaya devam ediyorum. Ege Üniversitesi 5 metreküplük
biyogaz tesisini 8 bin 500 YTL'ye mal ederken ben 1 metreküp daha büyüğünü 6 bin YTL'ye mal ettim. "


Yaptığı çalışmalarda bu rakamın daha da aşağıya çekileceğini bilimsel olarak ispat ettiğini anlatan Papila, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bazı deneyleri yapmamız lazım. Türkiye'de 1980-1986 yılında biyogaz projesi teşvik edilmiş. Ancak, bir araştırmaya göre bunların hiç biri olmamış. Sebebi, teknik inşaat konusunda bilgi eksikliği, teknik bilgi yetersizliği ve danışman kuruluş bulunamaması. En büyük hata yapımı zor olan bir biyogaz projesi yapılması istenmiş."
Makine Mühendisi Papila, Türkiye'nin AB'nin belirlediği enerji politikalarına uyması gerektiğini belirterek şunları söyledi: "AB enerji politikası, çevreyi korumakla ilgili maddesinde yenilenebilir enerjilerin getirilmesini istiyor. Türkiye'de bu yönde çalışma yok. Bu çalışmayı EGE Üniversitesi yaptı. Benim de çalışmalarım var. Türkiye'de biyogaz ile ilgili ARGE çalışması yapan hiç kimse yok. Bu milli bir servet. Bu milli serveti değerlendirmek hepimizin görevi olsun. Elektriğim, suyum yok. Beni hiç biri
caydırmadı. Mum ışığında çalışarak iki projemi bitirdim. Şartlar daha iyi olsaydı belki 3. projemi de bitirecektim. Şu an doğalgaza zam yapıldığı ortamda hayvansal ve bitkisel artıklarınızın değerlendirerek biyogaz tesisi yapınız."


MOBİLGAZ PROJESİ DÜNYAYI SERA GAZINDAN KURTARACAK
Mum ışığında zor şartlar altında iki projeyi geliştiren ve hayata geçiren Makine Mühendisi Mehmet Faruk Papila, geliştireceği 3. proje ile dünyanın sera gazından kurtarılabileceğini belirtti.


İddialı açıklamalarda bulunan Papila, sözlerini şöyle tamamladı: "Ben bu projeleri hayal ederken öncelikle bir eve yetecek bir proje olsun istiyordum. Bu yaklaşık bir eve ihtiyaç 6 metreküp üreteç tesisi yetiyor. Yaklaşık düzenli 60 ile 120 kilogram hayvansal ve bitkisel atık koyabilirsek, bunu alıyoruz. Türkiye'de kolektif çalışmayı tetikleyecek "papila mobilgaz" tesislerini hayata geçireceğim. Pratik biyogaz projesini gündeme getirdik. Bir biyogaz tesisi istendi. Türkiye'de biyogaz potansiyeli 1.67
milyar metreküp. Bunun taşkömürüne karşılığı 2.5 milyon ton taşkömürüdür. Küresel ısınmaya çevirirsek dünyamız 2.5 milyon taşkömürü gazının çıkaracağı sera gazından kurtulmuş olacak."

İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 14:41:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?