18
Mayıs
2024
Cumartesi
BARTIN

Obama'nın eşine tel kırma şal

Bartınlı bir ev kadını, ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Fist Layd Michelle Obama için tel kırma işlemeli şal yaptı.


Bartınlı Nahide Ertunç, 300 yıllık geçmişi olan ve Bartın'da genç kızların evlenmeden önce yaptıkları, çeyizlerini süsleyen tel kırma işlemeli bir Şal yaptı. Bartınlı kadın, bayan Obama için yaptığı Şal'ı kargoyla ABD'ye gönderdi.


Geçmişten günümüze birçok kuşağın genç kızlarının çeyizlerini süsleyen tel kırma işlemesi, şimdi de ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama'nın giysi koleksiyonunu süsleyecek. Emeğin, sabrın, dikkatin ve maharetin ürünü olan ve tül kasnağa gerilerek özel iğne ile işlenen Bartın'a ait tel kırma ABD Başkanı Barack Obama'nın eşine gönderildi.


Bartınlı Nahide Ertunç, 300 yıllık geçmişe sahip olan ilk zamanlarda çeyiz amacıyla yatak, yorgan takımlarına, yastık ve kırlentlere gelin bohçasına, sünnet çarşaflarına yapılan tel kırma işlemesini Şal'a yaparak ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama'ya gönderdi.


Ertunç, günümüzde fantezi kıyafetlerde büyük ve küçük çantalarda kına örtüleri, mevlit örtüleri, şal, fular, küçük keseler, aksesuarlarda, ayakkabı ve terliklerde uygulanan tel kırma işlemeyi yaptı. Bartın'da yaşadığını ve tel kırma yaptığını anlatan Ertunç, şöyle konuştu: "Şal, fular, kına başları yapıyoruz. Geçimimizi bu yolla sağlıyoruz. Fuarlara katılıyoruz. Şalı tek bir amaçla işliyoruz. Tel kırmayı yapmamın sebebi var.

ABD'de seçimler başladığı zaman Obama'nın kazanacağına inandım. Onu rüyamda
gördüm. Bu tel kırmayı eşi için yapmaya başladım. Kazansa da kazanmasa da gönderecektim. Şimdi daha iyi oldu. Çünkü kazandı, amacına ulaştı. Kazandığı için bu tel kırmayı eşine hediye göndereceğim. Eğer Türkiye'ye gelirse onu Bartın'a bekliyorum. Onu çocuklarımızla merak ediyoruz. İyi bir arkadaş olacağımıza inanıyorum. Bartın'a gelerek Bartınlı hanımların kültürlerini görmesini istiyorum."


Kuşaktan kuşağa aktarılarak gelen el emeği göz nuru el işi olan tel kırma işlemeli Şal, ADB'nin First Lady'si Michelle Obama'ya gönderildi. Bartınlı Nahide Ertunç, Michelle Obama'ya yaptığı tel kırma işlemeli Şal'ı kargo ile ABD'ye gönderirken First Lady'e de "I love you Obama" diyerek onu sevdiğini söylemeyi ihmal etmedi.
Bartın yöresine ait tel kırma daha önce de Nato Zirvesi için Türkiye'ye gelen ABD eski Başkanı Bush'un eşi ABD'nin eski First Lady'si Laura Bush'a Başkaban Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan tarafından da hediye edilmişti.

İha
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2008 Salı 11:36:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?