16
Mayıs
2024
Perşembe
BARTIN

Ocaklarda göçük tarihe karışıyor

Türkiye Taşkömürü Kurumu'a ait ocaklardaki özellikle yağışlı havalarda tavan kayması sonucu meydana gelen göçükler tariha karışıyor.

Uzun ayaklarda uygulanan ve ayak arkasını göçertmeye yarayan ahşap tahkimatın(domuzdamın) etkinliğini arttırabilmek amacıyla 2.5 yıldır üzerinde çalışılan proje ile yürüyen ahşap tahkimatı üretildi. APK Daire başkanlığı koordinatörlüğünde mühendis ve madenciler tarafından yapılan yürüyen tahkimat, tavan yükünü ölçerek, domuzdamı zorlanma halleri tespit edilebiliyor.

TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen'in talimatı ile yaklaşık 2,5 yıl süren APK Daire Başkanı Tuncer Özkan koordinatörlüğünde, kurama bağlı müesseselerde çalışan mühendis ve madencilerin ortak çalışması tamamlanarak üretilen yürüyen tahkimat, yer altındaki yer altı madenciliğinde uygulamaya konuldu.

Madencilerin tavan çökmesi nedeniyle meydana gelen göçüklerin ve göçüklerdeki can kaybı ile yaralanmaları en aza indirgemeyi hedefleyen yürüyen tahkimat sistemi ile ayakta her an tavan yükünü ölçülebildiği gibi, ayak yük diyagramını çizlip, bilgisayar ortamında sadece okunan basınç değerini vererek domuzdamının zorlanma hallerini (kesme, eğilme ve ezilme) görecek.

Yürüyen tahkimatın Aramid doku ile kuvvetlendirildiği belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2007 Çarşamba 12:25:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?