17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Öğrencilerden atölye çalışması

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri ve TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bartın Öğrenci Üye Kolu desteği ile atölye çalışması düzenledi.

Çalışma sonrasında kağıt, plastik, gıdanın geri dönüşümü, yenilenebilir enerji kaynakları değerlendirildi.


Bartın Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri ve TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Öğrenci Üye Kolu desteği ile gerçekleştirilen atölye çalışmalarının sunumuna Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sümer Gülez, Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Sarıbaş, Öğretim Görevlisi Mustafa Artar ve peyzaj mimarları bölümü öğrencileri katıldı. Açılışta konuşan TMMOB Peyzaj Mimarları Odası MYK Üyesi Mustafa Artar, düşünsel dönüşümlerin cesurca ortaya konulduğu bir çalışma gerçekleştirildiğini belirtti.

Artar, "Toplumun göremediğini görmek, söyleyemediğini söylemek, düşünsel dönüşümleri cesurca ortaya koymak üniversitelerin ve üniversitelilerin birinci görevidir. Üniversiteler bir ülkenin sağlıklı gelişimi için eğittiği insanlarına yer yer yanlışlara karşı çıkabilme öz güvenini de kazandırmalıdır. Bu bağlamda üniversitelerin kendilerine özgü geleneklerinin oluşması önemli ve zorunludur. Bizler de öğrencimiz, çalışanımız, idari personelimiz, öğretim elemanı ve üyelerimiz olarak her türlü eleştiri ve farklılığı doğal görüp, gerektiğinde ortak paydada buluşup üniversitemizin, Bartın'ımızın, ülkemizin sağlıklı gelişimi için çaba gösterebilir miyiz? Bunu yapacak olanlar da bizleriz.

Asıl olan bu potansiyelin insanlık, ülke ve bölge yararına yönlendirilmiş olması iradesidir. Üniversitemizde, üniversite geleneklerini yaratacak nitelikte donanımlı insan potansiyeli bulunmaktadır. Aslında uzun söze gerek yoktur. Burada TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Merkez Yönetim Kurulu üyeliğini bir yana bırakıp, Bartın Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim elemanı olarak olduğumu hatırlatmak durumundayım. Biz ne yapabiliriz ile yola çıktığımız bir derste yapılan verimli tartışmalar sonucu ortaya çıkan bu etkinlik, bizlerin daha nice etkinlikler ile Bartın Üniversitesinden ses vereceğimizi göstermektedir. Gönlüm elbette kamusal sorumluluğumdan kaynaklı akademisyenliğim yanında sosyal sorumluluk bilinci ile sivil hareketi desteklemeden de edemiyor.

Bir gerçeği yadsımadan belirtmekte yarar görüyorum. Niyetin ne olduğu bize göre çok önemli. Bartın Üniversitesinin Bartın Üniversitesi olmasında Peyzaj Mimarlığı Bölümünün rolünün iyi tanımlanmasında yarar var. Bu bölüm üniversite ile yaşıttır. Bu bölüm üniversitenin dışa dönük yüzüdür. Bu bölüm Erasmus Programları ile bu üniversitenin tarihinde zaten yer almıştır. Bu bölümün tüm bunları başarmasında, Kamu- Üniversite- Sivil Toplum birlikteliği ve anlayışının yer alışı yatmaktadır. Bu, Kamu Kurumu Niteliğinde Anayasal Yapı ile tanınan Meslek Örgütümüz, Bartın Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümünü önemsemektedir, önemseyecektir. Bunda da bölüm Başkanımız başta olmak üzere, öğretim elemanlarının katkısını yadırgamayacaktır.

En önemsediği de Bartın Üniversitesi yöneticilerinin, başta sayın Rektörümüz Prof. Dr. Ramazan Kaplan olmak üzere vereceği destek ve yaklaşım biçimi olacaktır. Peyzaj Mimarları Geri Dönüşümü üretim olarak yorumlamaktadır. Geri döşüme gereğin aslında geri dönüşüme gerek kalmadan çözüleceğinin farkındadır. İşe Bartın Üniversitesinden başlanmalıdır. Peyzaj Mimarları ve adayları Bartın için, Bartın Üniversitesi ile vardır, var olacaktır. Yapacak, söyleyecek her ne var ise Bartın Üniversitesi ve Bartın içindir, buna Peyzaj Mimarları ve adaylarının enerjisi vardır" dedi.


Öğrenciler adına açıklamada bulunan Deniz Löktaş ise, "Bugün bir araya geldiğimiz atölye çalışması; öncelikle doğanın bir parçası olduğunu unutmuş bireyler için, doğanın kendilerine ait değil, kendilerinin doğaya ait olduğu farkındalığını tekrar yaratmak, bu farkındalığın bireylerce kavranması ve sürdürülmesi yöntemlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bunu kendimize hedef olarak belirledik ve günümüzün en önemli kavramlarından ikisini, geri dönüşümü ve üretimi ana çatımız olarak belirledik.

Geri dönüşüm diyoruz, çünkü yüzyıllardır yaşam alanımız olan dünyamıza vermekte olduğumuz zararı en aza indirgeyecek yöntemlerin başında geri dönüşümün, yani atıkların yeniden üretime kazandırılmasının geldiği düşünüyoruz. Üretim diyoruz, çünkü üretime katılmadan, emek harcamadan yürek sızlamadan birey olunamayacağını biliyoruz. Ellerimiz ve parıldayan ayakkabılarımız çamur olmadan, bir kez bile harç karıştırmadan, bir kez bile tuğlaya dokunmadan üniversite mezunu eğitimli insanlar oluveriyoruz. Ancak-meslek hayatına başladığımızda, üretimin ne anlama geldiğini anlamaya başlıyoruz ama çoktan 20 yaşını aşmış bireyler olduğumuzu fark ediyoruz.

Fikirlerimiz var, dile getirmiyor, düşünmüyor, çünkü düşünmeye gerek duymuyoruz. Üniversite mezunu olmak ülkemizde adeta bir marka konumunda. Bu atölye fikri, birazda bu durumun vermiş olduğu bir rahatsızlığın ürünüdür. Bu evrende, bizim için ne başka bir Bartın, ne başka bir Türkiye, ne de başka bir Dünya'nın henüz olmadığını biliyoruz ve bilinmesini istiyoruz. Şimdi kısaca çalışmamızda izleyeceğimiz yönteme değinmek istiyorum. Bizler geri dönüşüm ve üretim ana-teması altında kağıdın dönüşümü, plastiğin dönüşümü, gıda maddelerinin dönüşümü, yenilenebilir enerji kaynakları ve üretim başlıklı beş adet konuyu seçtik ve her konudan 2 ayrı grup olmak üzere, toplam 10 gruba ayrıldık. Tartışma öncesi her grup kendi içinde, tartışmayı yönetecek bir kolaylaştırıcı ve tartışma seyrini devamlı takip edecek bir yazman seçecekler.

Tartışma sonucunda bir rapor oluşturacaklar ve ortak konulara sahip her iki grup, raporlarını birleştirip tek bir rapor halinde sunuma hazırlayacaklar. Kendi açımızdan, oldukça faydalı ve bir o kadarda eğlenceli olacağını düşündüğüm bu çalışma için tüm destekçilere gönülden teşekkür eder, sevgilerimi sunar, katılımcı arkadaşlara yürekten başarılar dilerim" dedi.


Bartın PMO Genç temsilcisi adına Mehmet Cemil Aktaş ise, "Bugün üniversite öğrencisi olmanın toplumsal algıda yarattığı saygınlık hala geçerliliğini korumaktadır. 'okumuş adam' imajı bizi çoğu zaman 'sözü dinlenen' konumuna da taşır. Bu durum bize bir dizi toplumsal sorumluluk yüklüyor. Bunu 'aydın olma' , 'çalışan, emekçi halka karşı sorumluluk duyan' biçiminde de tanımlayabiliriz. 4 yıllık öğrenim sürecini göz önünde bulundurduğumuzda 'üretim süreçlerinin' dışında, daha fazla 'tüketici' konumundayız.

Biz okurken, eğitim alırken birileri, yaşamın sorunsuz devam etmesi için tarlalarda, atölyelerde, fabrikalarda çalışıyor, üretiyor. Bir an için onların çalışmadığını ve üretmediğini düşünelim. Hayat, ne hale gelir, biz bugün bulunduğumuz sıralarda oturabilir miyiz? Doğru soruyu sormak, cevapları bulmada önümüzü açabilecek, elimizi güçlendirecektir. 'Ne yapmalı ve nasıl yapmalı? nerede durulmalı, nerede durulmamalı?' soruları, kafamızı sürekli meşgul ediyor. Bizi bugün bir araya getiren de aslında bu. Hedeflerimiz var, amaçlarımız belli ve yol almaya çalışıyoruz. Bu hedefler, vizyon ve perspektifler, peyzaj mimarlığı mesleğini bütün alanlarda layık olduğu yerlere getirebilecek birlikte üretim biçimine dönüşerek, mesleğin bütününe yönelik zengin, cesur işlere bugünden imza atılması, bütün bunların belirli çerçeve içine alınarak yapılması "doğru araçların, doğru amaçlar için" etkili şekilde kullanılması anlamına gelmektedir. Süreç, biz peyzaj mimarlığı öğrencilerini göreve çağırmaktadır.

Bartın Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri olarak bizleri bugün bir araya getiren ilk etkinliğin, ilk, ama son olmayacağının bilincinde olarak, sizlerin desteği ile yol alabileceğimizin farkındayız. Tıpkı, Karaelmas PMO-Genç iken olduğu gibi. Bu vesile ile Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz olmak üzere, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi akademisyenleri ve idari personeline teşekkürü bir borç biliriz. Bartın PMO Genç tüm Peyzaj Mimarlığı öğrencileridir, öğrencilerin ta kendisidir. 20 Üniversite içinde saygınlığı onaylanmış, TMMOB içinde 23 odaya, 20 üniversitede 19'una örgenci üye örgütlenmesi konusunda model olmayı benimsemiş, bunda da hedeflediği çizgiyi yakalamış bir oluşumdur.

Bartın PMO-Genç Ulusal, Uluslararası, çalıştay, kongre ve sempozyumlarda ses veren, geçmiş yıllarda olduğu gibi kendi ile bile yarışan bir öğrenci birlikteliğidir. PMO Genç Bartın'dır, PMO Genç Bartın Üniversitesidir, PMO genç Bartın üniversitesindeki tüm öğrenciler, öğretim elamanları ve yöneticileri ile Bartın'dan ses vermeye devam edecektir" dedi.


Çalışmaları değerlendiren Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan ise, hiç bir enerjinin sonsuz olmadığını dile getirdi. Kaplan, "Rüzgar santrali kuramayabiliriz ama bir birey olarak bundan sonra ekmeği ve yemekleri israf etmeyiz. Karnının doyurulmasını bekleyen çocuklardan sorumluyuz. Kemikleri sayılan aç çocuklardan sorumluyuz. Bilgi, bilimsel anlamda iyidir. Elbette ilk adım önemlidir. Biz bilgili içselleştirildiğimiz zaman bu bizim için önemli olacaktır" dedi. Program sonrasında Üniversite Rektörü, öğretim görevlileri ve öğrenciler toplu fotoğraf çektirdi.

İha
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2008 Cuma 11:00:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?