17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Öğrencilere ampul dağıtıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Enerji Verimliliği (ENVER) Projesi kapsamında Bartın Kemal - Sabriye Ocakçı ilköğretim okulunda öğrencilere düzenlenen törenle "ampul" dağıtıldı.

Bartın Valisi İsa Küçük, 1 yıl içerisinde tasarruflu ampul kullanılması durumunda 24 milyon YTL'lik tasarruf sağlanacağını söyledi.

Enerji Bakanlığının tasarruflu ampulü özendirme ve enerji tasarrufu sağlamak için başlatmış olduğu ENVER projesi kapsamında pilot okul olarak Bartın Kemal-Sabriye Ocakçı ilköğretim okulu seçilirken, düzenlenen törenle enerji tasarrufunun öneminin altı çizildi.

 

Törene Bartın Valisi İsa Küçük, İl Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt, Bartın BEDAŞ İşletme Müdürü Mustafa Dinçer, öğretmen ve öğrenciler katıldı. ENVER projesinin Bartın'da start aldığı Kemal-Sabriye Ocakçı İlköğretim okulundaki konuşmasında Vali İsa Küçük, "Sevgili öğrenciler, değerli öğretmen arkadaşlarım bu törende sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşamaktayım. Sevgili öğrenciler bütün alanlarda olduğu gibi enerji alanında da kaynaklarımız kıt, ama bunu kullanma ihtiyacımız sınırsızdır ve her geçen günde artıyor. Ne var ki Türkiye'nin toplam enerjisinin yüzde 74'ününde dış ülkelerden gelmektedir. Bu çok büyük para demektir. Dolayısıyla enerjiyi öncelikle tasarruflu kullanmamız gerekiyor. Bunun için 2008 yılı ülkemizde enerji verimliliği yılı olarak ilan edildi ve ülkemizin her köşesinde, her evinde, her mahallesinde enerjiyi daha verimli nasıl kullanabiliriz eylem planı yapıldı. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde özellikle aydınlatmada kullandığımız ampuller başta olmak üzere bunların değiştirilmesi yerine daha tasarruflu ve verimli aynı aydınlığı sağlayan, dolayısıyla ulusal enerji verimliliği harekatında biz bugün Bartın'ımızda sizin okulunuzda başlatıyoruz. Neden sizin okulunuzda başlatıyoruz. Çünkü sene başından beri ben takip ediyorum. Sizin okulunuz görev aldığı bütün sosyal faaliyetleri çok başarılı bir biçimde yerine getirdi, diğer okullara örnek olacak şekilde faaliyetlerde görev almasından dolayı sizlere çok teşekkür ediyor ve kutluyorum. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde binalardaki ısı yalıtımları dahil olmak üzere, enerji tüketiminde verimli ev aletleri kullanmak üzere, kamu kurumları ve ticarethanelerdeki en az yüzde 15 tasarruf sağlayacak tedbirleri alarak hayata geçireceğiz. Enerjinin etkin kullanılması, israfın önlenmesi, maliyetin ekonomi üzerindeki yükünün azaltılması ve çevrenin korunması için de enerjinin verimli kullanmamız şarttır. Çünkü bildiğiniz gibi elektrik enerjisi ya doğalgaz türbinlerinde, ya termik santrallerde,ya nükleer santrallerde üretilmektedir.Bunların havaya saldığı ısı ve yanma nedeniyle havadaki oksijeni tüketmesi bugün değiştireceğimiz her ampul bu anlamda da iki aracı kurtarıyor. Yani değiştirdiğimiz her ampulle iki ağacı kurtarıyoruz. İlimizde Bedaş Müdürlüğümüzün tespitlerine göre 106 bin abonemiz var. Ortalama her abonede 10 ampul olduğunu varsayarsak Bartın'da bir milyon ampule eşit demektir. Bir ampulün değiştirilmesi halinde ayda 13 kwh enerji tasarrufu yapacağız ve bunun parasal karşılığı da 2.5 YTL'dir. 1 milyon ampulü Bartın'da değiştirdiğimiz takdirde yılda 156 milyon kwh enerji tasarrufu sağlanacak ve bütün Bartın genelinde 24 milyon YTL'lik bir tasarruf sağlamış olacağız. Buradan yola çıkarak özellikle öğrencilerimize şöyle sloganlaştırarak duyurmak istiyoruz. Ampulünü değiştir, harçlığını geliştir ve öğrencilerimizden de bu sloganımızı herkese duyurmalarını ve ampullerini değiştirmeleri konusunda tüm Bartınlıları uyarmalarını istiyoruz" dedi.


Bartın Valisi İsa Küçük'ün konuşmasının ardından enerjide büyük tasarruf sağlayacak ampuller öğrencilere Vali İsa Küçük, İl Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt ve Bartın Bedaş İşletme Müdürü Mustafa Dinçer tarafından verildi.

..
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2008 Cuma 22:26:45
Güncelleme :26 Mayıs 2008 Pazartesi 14:59:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?