17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Peru ve Brezilya parasına dikkat

PERU VE BREZİLYA PARASINA DİKKAT

Bartın Emniyet Müdürlüğü son zamanlarda ortaya çıkan sahte 100 lira konusunda vatandaşları uyardı.

Emniyet Müdürü Burhan Gümüş, ayrıca Peru ve Brezilya gibi ülkelerin değeri bulunmayan paralarını dolandırıcıların halka euro veya dolar gibi vererek alış veriş yapmaya çalıştıklarını ve bu duruma da dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Bartın Emniyet Müdürü Burhan Gümüş, üzerlerinde 500 ve 1000 yazan Peru ve Brezilya paralarının vatandaşlara euro veya dolar diye verilerek alış veriş yapıldığını, bu konuda esnaf ve vatandaşın dikkat etmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Emniyet Müdürü Gümüş, "Son günlerde ülke çapında yapılan operasyonlarda çok sayıda sahte 100 lira ele geçirildiği ve özellikle İstanbul ve Antalya illerinden çıkarak güzergah üzerinde bulunan illerde piyasaya sahte para sürmeye çalışan şahıs sayısında artış olduğu anlaşılmaktadır. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüzce piyasaya sahte para sürme olaylarına karşı etkin polisiye tedbirler alınmakla birlikte, halkımızın da gerçek ve sahte parayı birbirinden ayıracak yeterli bilgiye sahip olması, aldıkları paranın hakiki olup olmadığı konusunda dikkatli davranmaları gerekmektedir. Sahte paranın piyasaya sürülmesinde genellikle, nakit para akışı ve halkın yoğun olarak bulunduğu sinema ve tiyatro gişeleri, milli piyango bayileri, canlı hayvan ticareti yapılan yerler, semt pazarları, taksi, gazino ve eğlence yerleri ile akaryakıt istasyonları tercih edilmektedir. Diğer taraftan özellikle bu işi meslek haline getirmiş şahıslar tarafından üzerinde 500 ve 1000 gibi rakamların bulunduğu, normalde değeri bulunmayan dövizleri (Peru, Brezilya ) euro veya dolar olarak vererek alışveriş yaptıkları ve halkımızı dolandırdıkları görülmektedir. Vatandaşlarımızın bu tür olaylarla mağdur olmaması için özellikle yabancı para ile alışverişlerde dikkatli davranmaları ayrıca sahte para hususunda paramızın güvenlik özelliklerini bilmeleri gerekmektedir. Gerçek banknotlar, dizayn, renk ve baskı yönünden çok net, düzgün ve kusursuz görünümdedir. Dikkatle bakıldığında kolayca anlaşılabilecek net ve temiz görünümünün yanında, elle dokunmak suretiyle sahte ve gerçek banknotların birbirinden ayırt edilmesi mümkün olmaktadır. Halkımızın Türk Lirası banknotların üzerinde yer alan güvenlik özelliklerinden kabartma baskı, gizli görüntü, holografik şerit folyo, renk değiştiren şerit, emniyet şeridi, filigran, bütünleşik görüntü, banknotların rengi ve banknotların arasındaki boyut farkına dikkat etmesi sahte parayı ayırt etmelerine yardımcı olmaktadır" dedi.

Bartın Emniyet Müdürü Burhan Gümüş, Türk Lirası'nın üzerindeki kabartma baskı, gizli görüntü, holografik şerif folyo, renk değiştiren şerit, emniyet şeridi, filigran, bütünleşik görüntü, mikro yazı, UV ışık altında görülebilen özellikler, mini yazı, banknotlar arasında boyut farkı, renklendirilmiş banknot kağıdı ve görme engellilere yönelik özelliklerin bulunduğunu ve vatandaşların bu özelliklere dikkat etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

PERU VE BREZİLYA PARASINA DİKKAT
İHA
Yayın Tarihi : 26 Mart 2010 Cuma 10:56:01
Güncelleme :26 Mart 2010 Cuma 11:00:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?