17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Protokol iftar yemeğinde buluştu

Bartın Aktif İşadamları Derneği (BAKİAD) Bartın protokolünü iftarda buluşturdu.


Bartın Merkeze bağlı İnkum Beldesi'ndeki Sunset Otel'de düzenlenen İftar Yemeğine Bartın Valisi İsa Küçük, AK Parti Bartın Milletvekili Avukat Yılmaz Tunç, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, Belediye Başkanı Ahmet Altıntel, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kemik, BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, Anadolu İşadamları Federasyonu (ANFED) Başkanı ve Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkan Yardımcısı Doğan Kaynak, daire amirleri, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda işadamı ve sanayici katıldı.

İftarda konuşan BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, 6 yıl önce 23 üyeyle faaliyete başlayan derneklerinin 110 üyesi bulunduğunu Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)'un kurucu üyesi olduklarını ve federasyon üyesi olarak ise ANFED'e bağlı olduklarını açıkladı.

Konuşmasında Bartın ve bölgeyi ilgilendiren ivedilikle yapılması gereken gündemlerle ilgili olarak 10 maddeden oluşan çözüm önerisi, talep ve projeleri dile getiren BAKİAD Başkanı Dikyurt, Türkiye'nin son zamanlarda yoğun ve zor günlerden geçtiğini, dünyadaki küresel ekonomik dalgalanmalardan nasibini aldığını belirterek bu süreçte demokrasinin hiç aksatılmadan uygulanması, hukukun üstünlüğü, inanç, düşünce, ifade ve teşebbüs hürriyetlerinin tam olarak tatbiki ahlaki ve manevi değerlerin ön planda tutulması gerektiğini birlik ve beraberlikten asla ödün verilmemesini vurguladı.

Ekim ayında KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan'ın Bartın'a geleceği müjdesini veren Dikyurt, küçük ve orta ölçekli işletmelerin bu ziyarette sorunlarına çözümler bulunacağını umduklarını söyledi. Bartın'ın tek gündeminin üniversite olması gerektiğini dile getiren AK Parti Bartın Milletvekili Avukat Yılmaz Tunç, Bartın'ın kalkınmasında ve gelişmesinde lokomotif görevini üstlenecek Bartın Üniversitesi'nin halen daha önemini anlamayanların olduğunu ileri sürdü. İşadamlarını, üretim ve istihdama dayalı her faaliyeti desteklediklerini dile getiren Milletvekili Tunç, Bartın Üniversitesine yani fakülteler eklenmesi, ilçe ve beldelerde yeni fakülteler kurulması konusunda devletin tek başına yapamayacağı konularda işadamlarının üniversiteye sımsıkı sarılarak destek vermeleri gerektiğinin altını çizdi.

Bartın'da bin 200 kilometre asfalt yol yapıldığını, duble yol çalışmalarının devam ettiğini, baraj yapımı ve baraj yolu inşaatı, doğalgazın 2009 yılı içerisinde öncelikli olarak sanayicilere verileceğini, Karadeniz Sahil yolu çalışmaları, demiryolu projesi, 5084 sayılı teşvik yasası, TTK'ya işçi alımı, sağlık alanındaki Aile Hekimliği konularında bilgiler veren Milletvekili Tunç, kentin gelişmesi ve kalkınması için tüm enerjilerini sarf ederek çalıştıklarını ancak birilerinin yapılan o kadar güzellikler karşısında bir köydeki içme suyunu gündem yapılmasının manidar olduğunu dikkat çekti.

Aktif işadamlarından enerji aldıklarını dile getiren Bartın Valisi İsa Küçük ise BAKİAD'ın faaliyetlerinden memnun olduklarını derneğin talep ve çözüm önerilerine her zaman destek çıkmaya çalıştıklarını ifade etti. Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan'ın ZKÜ Rektörü ile yaptığı devir teslimden sonra Bartın Üniversitesinin fiilen başladığını açıklayan Vali İsa Küçük, "Bartın Üniversitesi bölgede en yeni üniversite konumunda. Üniversite fabrikalardan, organize sanayi bölgelerinden daha büyüktür. Üniversiteler olmasa yetiştirilmiş insan, kalifiye ve yararlı eleman unsuru olmaz, üniversiteler kalifiye insan unsurunu yetiştirecek yararlı nesiller yetiştirerek gelişmeye ve geleceğe yönelik önemli rol üstlenecektir" dedi.
Bartın'da konaklama ve barınma sorununun bir an önce çözülebilmesi için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Vali Küçük, 500 öğrenci kapasiteli yurt için ihale yapıldığını en az bin öğrenci kapasiteli bir yurdun daha yapılması için işadamları ve özel sektör temsilcilerinin duyarlı olmasını istedi.

Filyos Serbest Bölgesi Projesinin hayata geçmesiyle önemli bir atılım olacağını dile getiren Vali Küçük, "20 bine yakın işçi istihdam edildiğinde Filyos Projesi yeni bir şehirleşme meydana getirecek. Bartın konum ve yakınlık olarak Filyos projesinden daha fazla yararlanacak. Mogada, Çakraz gibi sahil yerlerinin yerleşime açılarak turizme kazandırılmasıyla ilgili çalışmalar sürüyor. Bartın'ın turizmdeki hedefi körfez ülkeleri olmalı.Bu konuda da özel sektör ve işadamlarının desteği gerekli. İnkum'da 2 bin 300 konut var.

Yaz aylarında günlük 6 bin araç trafiği tespit ettik. İnkum 3 ay dolu 9 ay boş. İnkumu'nun her zaman canlı ve hareketli olabilmesi için 800 metre uzunluğunda bir tünel yapılarak cazip hale getirilmesi gerekir. Bu tüneli bankalardaki mevduatın 10'da biriyle yapabiliriz 6 bin olan araç trafiğinin yarısı gerçekleşse bunu 10 yılda kendisini tamamlar" şeklinde çağrıda bulundu.


BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt'un talebi doğrultusunda Bartın Irmağı'nın taranması ve temizlenmesi hususunu da dile getiren Vali Küçük 263 köyün çöp ve atıklarının ırmağa ulaştığını temizleme ve tarama işlerinin yıllık 2 milyon YTL (2 trilyon lira) maliyet tuttuğunu ifade ederek, "İhtiyaçlar sınırsız, kaynaklar kıt ancak bir şekilde dengeyi kurarak üretim yaparak işlerin devamı sağlanacak. Bölünerek çoğalmak yerine bütünleşerek büyümek gerekir" şeklinde sözlerini tamamladı. Program sonunda katılımcı ve konuşmacılar Ramazan Bayramını tebrik etti.

İha
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 17:39:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?