17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Ramazan'da beslenmeye dikkat!

Uzmanlar, Ramazan ayında beslenme düzenine dikkat edilmesi konusunda uyardı.

Bartın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Demir, Ramazan ayında 16 saat aç kalınacağını ve mutlaka beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Demir, “Ramazan’ın gelmesiyle birlikte oruç tutanlar için günlük beslenme üç ana ve üç ara öğünden oluşması gerekirken, sahur ve iftardan oluşan iki ana ağır öğüne dönüyor. Öğün sayınız kaç olursa olsun günlük almanız gereken karbonhidrat, protein, yağ, posa, vitamin, mineral ve sıvı miktarı aynıdır. Bu nedenle günlük ihtiyacı oruç tutulmayan günlerde olduğu gibi ara öğünlere bölerek karşılamak gerekir. Sahura kalkmadan oruç tutmayın. ‘Ne de olsa tüm gün aç kalacağım’ düşüncesiyle ağır hamur işlerine yönelmeyin. Kahvaltılık gıdalar, süt ya da yoğurt, az yağlı yufka böreği, taze sebze, meyve ve tam buğday ekmeği sahur için sağlıklı alternatifler olacaktır. Bol sıvı almayı unutmayın. Su ve iftariyeliklerle orucunuzu açabilirsiniz. Bir kase çorba ve salata ya da yoğurtla yemeğe başlayın ve bir süre mideyi dinlendirdikten sonra iftar yemeğinin devamını getirin. Yemekleri iyi çiğneyin. Ağır kızartmalı yiyecekler yerine sebze yemekleri, ızgara beyaz et ve bol salataya ağırlık verin. İftar sonrası tatlı tüketilecekse, hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları tercih edin. Oruç tutulmayan günlerde olduğu gibi Ramazan’da da ara öğünlere önem verin. İftardan sonra sahura kadar süt ürünleri ve meyvelerden oluşan iki ara öğün daha yapabilirsiniz. İftarla sahur arasında gün içinde kaybedilen sıvıyı tamamlamalısınız. Bu dönemde kabızlık ve kan şekeri açısından risk altındasınız. Bu nedenle beyaz ekmek yerine bol tahıllı ekmek tercih etmeli, ara öğünlerde meyve, kuru meyve, fındık, ceviz, haftada iki-üç kez kurubaklagilden oluşan bir iftar menüsü ve yeterli sıvı tüketmelisiniz” dedi.

FİZİKSEL AKTİVİTEYE DİKKAT

Bartın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Demir, fiziksel aktivitenin çok önemli olduğunu da belirtti. Dr. Demir, “Yaşamın her döneminde olduğu gibi bu dönemde de fiziksel aktivite çok önemli. Bir ay boyunca uzun süreli açlıklar sebebiyle metabolizmanız yavaşlama tehlikesi altında olacaktır. İftardan sonra uzanmak hem obezite hem de sindirim sistemi hastalıkları riskini artıran en büyük yanlışlardan biridir. Yemekten 1,5-2 saat sonra 30 dakikadan az olmayan bir yürüyüş yapmalısınız” diye konuştu.

Demir, diyabet, kalp hastalığı, hipertansiyon, böbrek hastalığı, mide ülseri gibi kronik hastalıkları olanların, gebeler ile emziklilerin, 65 yaş üzeri bireylerin ve kanser hastalarının doktorlarına danışmadan oruç tutmaması gerektiği konusunda da uyarılarda bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2012 Perşembe 14:34:11
Güncelleme :20 Ağustos 2012 Pazartesi 16:35:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?