17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Şap için aşılama başlatıldı

Bartın Tarım Müdürlüğü tarafından 2008 yılı Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı çerçevesinde Şap Hastalığının tamamen kaldırılmasına yönelik sığır ve manda varlığını kapsayan şap aşılama kampanyası başlatıldı.

Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz, 40 yeni kuruş karşılığı yapılan şap aşısını hayvanlarına yaptırmayanlara bin YTL para cezası uygulanacağını ifade etti.


Şap aşılaması programı kapsamında Bartın'daki tüm sığır ve manda varlığının aşılanması hedefleniyor. Şap Aşısı, hayvanları maksimum 6 ay süre ile korurken, kabul edilebilir bir bağışıklık elde edilebilmesi için korunması planlanan hayvan varlığının 6 ayda bir sistemli bir şekilde aşılanması gerektiği bildirildi.

Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz, şap hastalığı virüsünün birçok farklı tipi olan bir virüs olduğunu söyledi. Alagöz, "Bu bakımdan kullanılacak aşı en son teknolojiyle üretilmiş, ülkemizde şu an için tespit edilen bütün tipleri kapsayan ikili karma aşıdır. Ancak gerçek manada koruyucu bir bağışıklığın elde edilebilmesi açısından hayvan varlığının en az yüzde 85'nin aşılanması gerekmektedir. Dolayısıyla aşı kullanım kılavuzu gereği 2 aylıktan itibaren bütün sığır varlığının gebelik durumu ne olursa olsun aşılanması gerekmektedir. Hayvan varlığının yüzde 85'in altında yapılacak aşılamanın bir anlamı olmayacaktır. Bu yıl tatbik edilecek aşı yeni teknolojiyle üretilmiş ve bilinen yan etkileri oldukça azaltılmıştır. Bu nedenle gebelere de rahatlıkla yapılmaktadır. Yani aşılanacak hayvan dikkatlice tutulup korkutulmazsa yavru atma görülmesi söz konusu değildir.

Üstelik aşı Avrupa Birliği Projesi kapsamında ücretsiz temin edilmekte, hayvan başına sadece 40 Yeni kuruş karşılığı yapılmaktadır. Ayrıca bu tür kampanya aşılamalarında hayvan sahiplerinin aşılamayı yaptırması, görevli personele gerek yetiştiricilerce gerekse muhtar ve ihtiyar heyetince bizzat refakat ederek her türlü kolaylığın sağlanması 3285 Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununa göre mecburidir. Aşılamayı yaptırmayanlar, görevli personele mukavemet gösterenler tüm çalışmayı olumsuz etkileyeceği sürü bağışıklığının elde edilmesini engelleyeceği için adı geçen kanun hükümleri doğrultusunda hayvan sayısı ne olursa olsun bin YTL idari para cezası ile cezalandırılacaktır. Ayrıca aşısız hayvanların her türlü nakli yasak olup, kurumumuzca sevk raporu verilmeyecektir. Hayvan teşviklerinden faydalanılabilmesi için sonbahar dönemi aşısı yapılmış olması gerekmektedir.


Köylerde yapılacak aşılama muhtar dernekleri vasıtasıyla muhtarlarımıza bildirilmiştir. Ayrıca aşılama gününden en az bir gün önce tekrar muhtarlarımız aranmakta ve kendilerine hatırlatılmakta ve çalışmaya bizzat kendiler veya azaları vasıtasıyla iştirak ve refakat etmeleri istenmektedir. Zira uygulayıcı olarak bizler, yetiştiriciler, muhtar ve ihtiyar heyetleri olmak üzere çalışmanın tüm kesimleri hep birlikte konunun önemine inanmaz, üstümüze düşen hassasiyeti göstermezsek başarılı olmamız mümkün değil. Bu itibarla herkesten gerekli özeni bekliyorum. Ayrıca özellikle tekrar altını çizmek isterim ki ilimizde son yıllarda bu çalışmada hep beraber sağlanan başarı sayesinde şükürler olsun ciddi bir salgın yaşanmamış ve istikrar yakalanmıştır. Bu istikrarın devamı açısından ciddiyetimizi korumamız ve gevşemememiz gerekiyor. Bu yılki sonbahar aşılamasının geçen yıllardan daha önemli olduğu aşikardır. Zira hastalığı en çok görüldüğü dönem, hayvan hareketlerinin arttığı kurban öncesi dönemdir. Dolayısıyla şuan yürütülen kampanyadan elde edilecek bağışıklık kurban dönemini de kapsayacağından daha titiz olunmalı, aşısız hayvan bırakılmamalıdır" dedi.


Bartın Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz, daha önceki kampanyalarda olduğu gibi bu kampanyada da vatandaşın duyarlılığını göstereceğine inandığını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2008 Pazartesi 12:22:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?