15
Mayıs
2024
Çarşamba
BARTIN

Şeker, kalp damarlarına zararlı

Uzmanlar, sinsi bir hastalık olarak nitelendirdikleri şeker hastalığının, insanların farkında olmadan kalp damarlarını, gözlerini ve sinirlerine zarar verdiğini açıkladı.

Essen Rhein Ruhr Türk Toplumu (TGRR) vatandaşları şeker hastalığı konusunda bilgilendirme amacıyla sağlık toplantısı düzenledi.


Almanya'da Yaşayan Bartınlılar Derneği (ALBARDER) lokalinde gerçekleşen bilgilendirme toplantısında şeker hastalığı diyabet uzmanı Ayşe Ünal, hastalığın belirtileri, çeşitleri ve insan bedeninde oluşan belirtileri ve bilinçli beslenme konusunda bilgiler verdi. Toplantıya şeker hastası olan bayanlar ilgi gösterdi. Ünal, Şeker hastalığının iki şekilde çıktığını belirterek, 1. tip diyabet olarak daha çok çocuklarda görüldüğünü, 2. tip diyabetin ise erişkinlerde ve genellikle 30 yaş üzerinde yaşın ilerlemesiyle de şeker hastalığı riskinin yaşlılarda daha sık ortaya çıktığını kaydetti.

Ünal, "Bu sinsi hastalık sizin haberiniz olmadan kalp damarları, göz ve sinirlerde yapabilmektedir. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi önem taşır. Bilgi sahibi olun, moralinizi bozmayın, stresten uzak durun ve beslenmenize dikkat edin. En önemlisi ise hastalığın gelişmesini önlemektir. Bu hastalığın organlarda yaptığı hasardan korunmanın ilk yolu kan şekerinin ayarlanmasıdır. Diyete uymak, egzersiz yapmak, kilo fazlalığını vermek, ilaçları düzenli kullanmak, ayak ve cilt bakımını iyi yapmak ve belirli aralıklarla muayene olmaktır.

Tansiyon, kolesterol ve trigliser, t yüksekliğinin iyi tedavi edilmesi sizi hastalıklardan koruyacaktır" dedi.
Toplantıya katılanlar, faydalı bilgiler edindiklerini ifade ederlerken, Bartınlılar Derneği Kadınlar Kolu Başkanı Türkan Özgüş, her ay değişik hastalıkları içeren sağlık toplantıları düzenleyeceklerini ifade etti.

İha
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2009 Salı 10:46:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?