22
Mayıs
2024
Çarşamba
BARTIN

Sezeryanla doğum riskli

Bartın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Volkan Akbulut, dünyada sezaryanla doğumların yüzde 20'lerde olduğunu, ancak bu rakamın Türkiye'de son yıllar değerlendirildiğinde oldukça yüksek olduğunu belirtti.

Sigara içen anne adaylarının sezaryanla doğum yapma oranının yüksek olduğunu belirten Opr. Dr. Volkan Akbulut, normal doğum riskinin sezaryanla gerçekleşen doğumlara göre daha az risk taşıdığını söyledi.

Opr. Dr. Akbulut, "Sezaryan hem anne hem de bebek için risklidir. Türkiye'de genel olarak sezaryanla doğum yapan anne adayı bir sonraki doğumunda da sezaryan ister. Dünyada sezaryan oranı yüzde 20'dir, ama Türkiye'de bu oran biraz daha fazla. Sezaryanın son çare olarak kullanılması gerekir. Sezaryanli doğumlarda bebekler içeride anne rahminde ters dönebilir, kakasını yapabilir veya kordona dolanabilir, bu gibi durumlarda hasta acilen sezaryana alınarak gerekli operasyonun yapılması sağlanmalıdır. Normal doğum hasta için riskleri az olan bir doğum şeklidir.

Sezaryan ise unutulmasın ki bir ameliyattır ve riskleri fazladır. Normal doğum hastası hemen ayağa kalkabilir, ancak sezaryanla doğumu gerçekleştirilen hastanın iyileşme süresi daha da uzar. Sezaryanla doğum yapan hastaların bazılarında kanama riski bulunur. Kanama bazı durumlarda önlenemeyebilir. Sezaryanla yapılan doğumlarda bebekte morarmalar olabilir. Sezaryan yapılmasının genel nedenleri arasında stres ve sıkıntı yer almaktadır. Bebek içeride bazı sıkıntılar yaşadığı zaman sezaryan tercih edilmelidir. Sezaryanla doğumu gerçekleşen bebeklerin çoğunda akciğer rahatsızlıkları ortaya çıkar. Mümkün olduğu sürece anne adayları normal doğumu tercih etmelidir. Normal doğum hem annenin hem de bebeğin daha sağlıklı olmasını sağlar" dedi.

Sigara içen anne adayı eğer sezaryanla doğum yapıyorsa, doğumdan sonra bebeklerde çok ciddi kilo kayıplarının olduğunu belirten Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Volkan Akbulut, halk arasında 'doğum esnasında bebek ve annenin morarması kansere yol açar' sözlerinin gerçeği yansıtmadığını da söyledi.

Morarmaların doğal olduğunu ve herhangi bir kanser hastalığı ile bağlantısı olmadığını söyleyen Akbulut, kanserin genetik sebeplere dayandığını, bebeğin anne karnında oksijensiz kalması durumunda doğumdan sonra bebeğe oksijen verildiğini vurguladı.

iha
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2007 Perşembe 13:25:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?