18
Mayıs
2024
Cumartesi
BARTIN

STK'lar suç duyurusunda inat ediyor

Bartın Sivil Toplum Örgütleri, TTK yetkilileri hakkında verilen bir karara itiraz etti.

Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) tarafından Amasra B Sahasının işletilmesi verilen Hattat Holding Hema Endüstri A.Ş.'ye ek süre verenlerin görevlerini kötüye kullandığı iddia edilmiş, ancak haklarında verilen dilekçeye Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma açılmasına gerek olmadığına dair cevap verilmişti. Bunun üzerine sivil toplum örgütleri ek süre itirazı yaptı.

Karar sonrası sivil toplum örgütleri 15 gün olan itiraz süresi kapsamında Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazlarını yaptı. Bunun üzerine Atatürkçü Düşünce Derneği, Eğitim-Sen Bartın Şubesi, Amasra Maden-İş Sendikası ve Çevre Birlikteliği davanın tekrar görüşülmesi ve sorumlular hakkında dava açılması hakkında ek başvuru da bulundu. Bartın Çevre Birlikteliği Sözcüsü Ayşe Sevtap Uzun ve davaya itirazda bulunan sivil toplum örgütleri temsilcileri Bartın Adliyesi'ne gelerek toplu olarak dilekçelerini Bartın Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na iletti.

Ayşe Sevtap Uzun, TTK Genel Müdürlüğü ve Hema arasında yapılan tüm B bölgesi kömür arama sözleşmesine göre Hema'ya verilen ek sürenin yasal olmadığını bunun sözleşmeye aykırı olduğunu iddia ederek sivil toplum örgütleri olarak Bartın Çevre Birlikteliği olarak hep birlikte bu ek süre talebinin veya ek süre verilmesinin hukuksuz olduğunu iddia ederek suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Uzun, konuşmasında, "Bu ek süreyi veren daire başkanları ve müdürler hakkında geçen hafta Zonguldak Cumhuriyet Savcılığı'ndan cevap geldiğini, gelen cevaba göre bu ek süre verilmesinin yasalara uygun olduğu, Enerji Bakanlığından gelen bir müfettiş raporuna göre yapılan araştırmada bunun yasal olduğunun belirtildiğinin ifade edildiğini" hatırlattı.

Uzun, konuşmasında, "Müfettiş raporuna dayanarakdan bu suç duyurusunda bulunduğumuz arkadaşların yargılanmaması kararı çıktı" dedi. Yine de bu sözleşmeye aykırı bir takım adımlar atıldığı inancıyla ek süre talebinin hukuksuz olduğunu iddia ettiklerini belirten Uzun, şöyle konuştu: "Arkadaşlarımız koruma zırhı altına alınmadan herkesin her Türk vatandaşı gibi yasal yollardan yargılanmasını ve kendini haklılar ise aklanmalarını istiyoruz. Bu nedenle Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'ne bu konu da itiraz yapmaya geldik. O zaman da dediğimiz gibi biz Türk adaletine, hukuk sistemine güveniyoruz. Kimse memurun muhakematı kanunu adı altında koruma altına zırh altına alınmadan her Türk vatandaşlarının eşit koşulları altında hukukun karşısında eşit olduğu inancıyla bu itirazı yapıyoruz. Bu nedenle idarenin verdiği bu karara karşı yine suç duyurumuzda inat ediyor ve itirazımızı yapmaya geldik."

Bartın Çevre Birlikteliği Sözcüsü Ayşe Sevtap Uzun, Kavşak Suyu konusunda da Çevre Birlikteliğinin girişimleri olduğunu ayrıca belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2008 Pazar 18:04:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?