17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Teşvik yasası bu yıl sonu sona eriyor

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kemik, 5084 ve 5350 sayılı Teşvik Kanunu'nun bu yıl sonunda sona ereceğini, teşviklerin bundan böyle bölgesel ve sektörel bazda belirlenmesinin daha iyi olacağını belirtti.


Bartın TSO Başkanı Mehmet Kemik, bu yıl sona erecek olan Teşvik Kanunu'nun yerine bölgesel ve sektörel teşviklerin uygulanması gerektiğini söyledi. Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kemik, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na gönderdiği yazıda, 5084 ve 5350 sayılı Teşvik Kanunu'nun 2008 yılı sonunda sona ereceğini, uygulama süresinin uzatılması gerektiğini, teşviklerin bölgesel ve sektörel bazda olmasının illerin özelliklerine göre sektörlerin belirlenmesini talep etti.

TSO Başkanının gönderdiği yazı üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından Bartın TSO' ya cevap yazısı gönderildi. Yazıda, "30 Aralık 2006 tarihli ve 26392 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5568 sayılı kanunun 5.maddesi ile 5084 sayılı kanunun 7.maddesinin (h) bendi değişmiş olup, 31 Aralık 2007 tarihinde sona eren kanunun 3 - 4 ve 6. maddelerinin yürürlülük süreleri de değişiklikle uzatılmıştır. Bu kanunun 3.maddesi (Gelir ve Stopaj Teşviki), 4. Maddesi (Sigorta Primi İşveren Hissesi Teşviki) ve 6. maddesinde (Enerji Desteği) yer alan destek ve teşviklere, bu maddelerde belirtilen sürelere bakılmaksızın Kanun kapsamına giren illerdeki yeni yatırımlardan 31 Aralık 2007 tarihine kadar tamamlananlar için 5 yıl, 31 Aralık 2008 tarihine kadar tamamlananlar için 4 yıl, 31 Aralık 2009 tarihine kadar tamamlananlar için 3 yıl süre ile uygulanır hükmü getirilmiştir.

5084 sayılı kanunun 3.maddesinde Gelir Vergisi Stopajı Teşviki ile ilgili maddede, a) 1 Nisan 2005 tarihinden itibaren yeni işe başlayan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, en az 10 işçi çalıştırmaları koşuluyla, bu iş yerlerinde çalıştırdıkları işçilerin, b) 1 Nisan 2005 tarihinden önce işe başlamış olan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, 1 Ocak 2005 tarihinden önce ilgili idareye vermiş oldukları en son aylık prim ve hizmet belgelerindeki işçi sayısını en az yüzde 20 oranında artırmaları ve çalıştırılan toplam işçi sayısının asgari 30 kişiye ulaşması halinde, bu iş yerlerinde çalıştırılan toplam işçi sayısını geçmemek üzere, artırdıkları işçi sayısı ile mevcut işçilerden artırdıkları işçi sayısının 2 katı kadar işçinin, ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin, organize sanayi veya endüstri bölgelerinde kurulu iş yerleri için tamamı, diğer yerlerdeki iş yerleri için yüzde sekseni, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilir.

Terkin edilecek tutar, işçi sayısı ile asgari ücret üzerinden ödenmesi gereken gelir vergisinin çarpımı sonucu bulunacak değer üzerinden yukarıda belirtilen oranlara göre saptanan tutarı aşamaz. 4. madde Sigorta Primi İşveren Hissesi Teşvikinde belirtildiği üzere, prime esas kazançları üzerinden 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 72. ve 73.maddeleri uyarınca hesaplanan sigorta primlerinin işveren hissesinin, organize sanayi veya endüstri bölgelerinde kurulu iş yerleri için tamamı, diğer yerlerdeki iş yerleri için yüzde 80 Hazinece karşılanır. Hazinece karşılanacak tutar, işçi sayısı ile Sosyal Sigortalar Kanununun 78. maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınırına göre hesaplanan işveren hissesi prim tutarının çarpımı sonucu bulunacak değer üzerinden, yukarıda belirtilen oranlara göre saptanan tutarı aşamaz.

İşveren hissesine ait primlerin Hazinece karşılanabilmesi için işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde Kuruma verilmesi ve sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin işçi hissesine isabet eden tutarı ile Hazinece karşılanmayan işveren hissesine ait tutarın ödenmiş olması şarttır. Bu maddeye göre işveren tarafından ödenmesi gereken primlerin geç ödenmesi halinde, Hazinece Kuruma yapılacak ödemenin gecikmesinden kaynaklanan gecikme zammı, işverenden tahsil edilir.

31 Aralık 2008 tarihine kadar uygulanmak üzere 2. maddenin (a) bendi kapsamındaki illerde, 1 Nisan 2005 tarihinden itibaren faaliyete geçen, fiilen ve sürekli olarak, hayvancılık (su ürünleri yetiştiriciliği ve tavukçuluk dahil), seracılık, sertifikalı tohumculuk ve soğuk hava deposu yatırımlarında asgari 10, imalat sanayi, madencilik, turizm konaklama tesisi, eğitim veya sağlık alanlarında ise asgari 30 işçi çalıştıran işletmelerin, elektrik enerjisi giderlerinin yüzde 20'si Hazinece karşılanır. Bu orana asgari sayıdan sonraki her 1 işçi için 0,5 puan eklenir. Hazinece karşılanacak oran, organize sanayi veya endüstri bölgelerinde faaliyette bulunan işletmeler için yüzde 50'yi, diğer alanlarda faaliyette bulunan işletmeler için yüzde 40'ı geçemez.

Bu Kanun kapsamındaki illerde 1 Nisan 2005 tarihinden önce yukarıdaki fıkrada belirtilen alanlarda faaliyete geçmiş olan işletmeler, 1 Ocak 2005 tarihinden önce ilgili idareye vermiş oldukları en son aylık prim ve hizmet belgesinde bildirdikleri işçi sayılarını, 1 Nisan 2005 tarihinden itibaren fiilen ve sürekli olarak, hayvancılık (su ürünleri yetiştiriciliği ve tavukçuluk dahil), seracılık, sertifikalı tohumculuk ve soğuk hava deposu yatırımlarında en az yüzde 20 oranında artırmaları ve çalıştırılan toplam işçi sayısının asgari 10 kişiye ulaşması, imalat sanayi, madencilik, turizm konaklama tesisi, eğitim veya sağlık alanlarında ise en az yüzde 20 oranında artırmaları ve çalıştırılan toplam işçi sayısının asgari 30 kişiye ulaşması halinde, yüzde yirmi oranında elektrik enerji desteğinden yararlanır.

Bundan sonraki her bir işçi için destek oranı 0,5 puan artırılır. Yararlanılabilecek destek oranı organize sanayi veya endüstri bölgesinde kurulu işletmeler için yüzde elliyi, diğer alanlarda kurulu bulunan işletmeler için yüzde 40'ı geçemez. Fiilen ve sürekli olarak çalıştırılan işçi sayısının tespitinde, aylık prim ve hizmet belgeleri esas alınır" şeklinde açıklama yapıldı.


Bartın TSO Başkanı Mehmet Kemik, bununla birlikte illerin hangi sektörlerde başarılı olacağı ,alt yapılarının hangi sektörlere uyumlu olacağı yönünde ilgili kurumlar ile iş birliği içinde, uygulanabilir teşvik modeli çalışmalarına devam edildiğinin belirtildiğini kaydetti.

İha
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 17:35:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?