17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Türk Sağlık-Sen'den çözüm reçetesi

Türk Sağlık-Sen Bartın Şubesi tarafından, Bartın'da sağlık alanındaki eksiklikler, tespitler ve yapılacak projeler hakkında rapor hazırlandı. Türk Sağlık-Sen Bartın Şube Başkanı Ziya Turhan, Bartın'da birlikte yapılacak projelerle sağlık yönünde reform yapılabiliceğini belirtti.


Türk Sağlık-Sen Bartın Şubesi tarafından Bartın'ın sağlık reçetesi yazıldı. Bartın Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Ziya Turhan, "300'ü aşkın üyemizle sağlık alanında hizmet veren bir sivil toplum örgütüyüz. Çalışanlarımızın ve üyelerimizin ekonomik ve sosyal hak mücadelesinin yanında yaşadığımız kente ve vatandaşlarımıza olan sorumluluklarımızın da farkında olarak duyarlı ve bilinçli sivil toplum kuruluşu olmayı sürdürmekteyiz. Sağlık ve Sosyal Hizmet kolunda 7. kez yetki alan tek yetkili ve etkili sendikası olarak sorunları dile getirmemizin amacı herhangi kamu kurum ve kişileri eleştirmek değil, tamamen samimi duygu ve düşüncelerle mevcut aksaklıkların tespiti ve çözüm önerileri üreterek katkı sağlamaktır. Bartın'ımıza daha iyi hizmet etmek ve daha sağlıklı bir toplum oluşması için Türk Sağlık-Sen Bartın Şubesi ve Yönetim Kurulu olarak tüm kişi ve kurumlarla işbirliği içinde çalışmayı ve projeler üretmeyi amaç edinmiş bulunmaktayız" dedi.


"BARTIN SAĞLIK KAMPUSU PROJESİNE DAHİL EDİLMELİ"
Türk Sağlık-Sen Bartın Şube Başkanı Ziya Turhan, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı tarafından projesi yapılan "sağlık kampusu" adı altında sağlık hizmeti illerinin oluşturulduğunu ve bu projeye Bartın'ın da dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Turhan, "Şuan ki projeye göre 27 il tespit edilmiş fakat batı Karadeniz Bölgesi'nde hiçbir il bulunmamaktadır. Karadeniz Bölgesi'nin tamamına bakıldığında sadece Samsun ili proje kapsamına alınmış, ilimize uzaklığı 600 kilometredir. Bu uzaklık dikkate alındığında ilimiz ve vatandaşlarımız açısından bir kolaylık sağlamamaktadır. Söz konusu proje kapsamına ilimiz dahil edilerek Batı Karadeniz Bölgesi Sağlık Kampusunun ilimize kurulması ilimiz ekonomisi ve ilimiz sağlık hizmeti kalitesi açısından çok büyük önem arz etmektedir.

Oysa bu proje ilimizde gerçekleştiği takdirde, ilimizde hasta yoğunluğu ve taşradaki özellikle ilçe hastanelerimizin olmayışı yada yetersizliği göz ününe alındığında hem hastalarımızın sağlık hizmetine ulaşımı kolaylaşacak hem de daha kaliteli sağlık hizmeti alabileceklerdir. Ayrıca il dışına hasta sevklerimiz ortadan kalktığı gibi bölge illerinden gelen hastalarla birlikte de sağlık turizmi çerçevesinde ilimiz ekonomisine ciddi katkıda bulunacaktır" dedi.


"DEVLET HASTANESİ ACİL POLİKLİNİĞİNİN FİZİKİ SORUNLARI VARDIR"
Türk Sağlık-Sen Bartın Şube Başkanı Ziya Turhan, 2005 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık kurum ve kuruluşları tek çatı altında birleştirilerek, Bartın'da hizmet veren Devlet Hastanesi'nde hasta yoğunluğunun yaşandığını ve özellikle Acil Servis'in bu ihyitacı karşılayamaz duruma geldiğini ifade etti. Turhan, "Halen 9 hasta kapasiteli müşadesiyle hizmet vermekte olan ilimiz Devlet Hstanesi'nde acil resusitasyon odası tam manası ile bulunmamaktadır.

Günlük yaklaşık 300 aylık ise yaklaşık 9-10 bin acil hasta müracaatı olan acil bölümünde, binanın fiziki yapısı yetersiz olup, bu yoğunluğu kaldırmamaktadır. İlimizde şuan itibariyle sadece 2 acil tıp uzmanı görev yapmaktadır. İlgili uzman hekimlerimizle durum değerlendirilmesi yapılıp, gerekli adımlar atılmalı ve acil servis hizmetlerinin fiziki yapısının iyileştirilmesi önem arz etmektedir. Bu fiziki yetersizliği gidermenin en akılcı yolu da zaten yarısı sağlık bakanlığına devredilmiş olan Sağlık Meslek Lisesi olarak kullanılan kısmının da devralınarak hastane ana binasında kalan diğer polikliniklerin geçirilmesi ile kazanılan alan acil servis bölümü olarak kullanılmasıdır.

Ek binanın yarınsın okul yarınsının hastane bölümü olarak kullanılması hem öğrenci ve okulda görev yapanlar açısından enfeksiyon tehdidi açısında sağlıksız bir ortam oluşturmaktadır. Ayrıca Sağlık Meslek Lisesinin taşınması ile kazanılacak alana ilimizde olmayan bir fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi oluşturacak fiziki mekana da elverdiği gibi tedavi amaçlı il dışına gitmek zorunda kalan fizik tedavi hastalarımız açısından büyük önem arz etmektedir.

Bu açıdan bakıldığında ilimizde Ömer Tepesi olarak bilinen mevkiinin sağlık alanına dönüşmesi, mevcut alanın sağlık kompleksi olarak planlanması Bartın'da sağlığın gelişimine katkı sağlayacaktır. Kardiyoloji Yoğun Bakım Ünitesi ve Kardiyoloji Uzman Hekim İhtiyacı ilimizde tüm yetkililerin de bildiği üzere nüfusu en yaşlı ilk 10 il arasında bulunmamız, bölge ve diğer etkenlerin getirdiği bir sonuç olarak çok sayıda kalp ve damar hastası, diyabet hastası bulunmaktadır. Fakat buna rağmen kardiyoloji uzmanımız uzun bir süredir tek başına hizmet vermektedir. Kendi sağlık sorunlarına rağmen özveriyle hizmet veren kardiyoloji uzmanımızın mevcut hasta yükü karşısında, hizmet alan hastalarımızın bir bölümü ya muayene olmamakta ya da çok sıra beklemesine neden olmaktadır.

Bu sorunun ortadan kalkması için bir an önce ilimize eskiden olduğu gibi 2. hatta 3. Kardiyoloji uzmanı ataması yapılmalıdır. Bu hususta özellikle ilimiz Milletvekillerimizi ve diğer siyasilerimizi göreve çağırıyoruz. Ayrıca Devlet Hastanemiz bünyesinde hizmet veren genel yoğun bakım ünitesinin kapasitesi artırılarak kardiyoloji yoğun bakım ayrı oluşturulmalıdır. Planlanan bu ünite acil polikliniğinin taşınması sonrası kazanılan bölüm, kardiyoloji yoğun bakım ünitesi kurularak değerlendirilebilir. Yine ilimizde çok sayıda yaşlı ve kronik hastalarımız bulunması nedeniyle ilimiz Devlet Hastanesi'nde geriatri kliniği kurulmalı yaşlı ve bakıma muhtaç hastaların tedavileri kendi ilimizde ve gerektiği gibi yapılmalıdır. İlimizde yaklaşık bin sağlık çalışanı görev yapmakta olup, birçoğunun eşi de çalışmaktadır.

Özellikle çalışanlarımızın nöbetli ve eşlerinin çalışmakta olduğu göz önüne alındığında çocuklarının bakımı ve yetiştirilmesinde oldukça önemli sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunların aşılması için anketlerde çalışanlarımızın yüzde 95'i tarafından talep edilen kurum kreşinin bir an önce açılması sağlık çalışanlarımızın gönül rahatlığı içinde hastalarımıza hizmet vermesi bakımından önem arz etmektedir" dedi.


Türk Sağlık-Sen Bartın Şube Başkanı Ziya Turhan, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nin ulaşım sorununun çözümünün hastanenin ulaşımını önemli ölçüde etkileyen hastaların ve çalışanların özellikle yoğun kış ortamında sorun yaşadığı alt yol çalışmasının bir an önce tamamlanmasının, sağlık hizmetlerinin sunumu açısından önem taşıdığını da ifade etti.

İha
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 11:09:12
Güncelleme :20 Kasım 2008 Perşembe 12:23:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?