22
Mayıs
2024
Çarşamba
BARTIN

Türklerin İsviçre'de muhteşem zaferi

İsviçre'de, dört yıllık minare mücadelesi Türklerin zaferi ile sonuçlandı. Bartın'dan gönderilen minare İsviçre'nin Olten kasabasına dikildi.


İsviçre'de Olten Türk Kültür Ocağı'nın inşa etmeye çalıştığı minare ile ilgili tartışma sonunda sonuçlandı. Olten Türk Kültür Ocağı Başkanı Mustafa Karahan'ın girişimleri sonucu dört yıl önce Olten kasabasına minare dikilmesi kararlaştırıldı. Minare dikileceğini öğrenen İsviçreliler, Türklerin dini inançlarının sembolü olan minarenin dikilmesine karşı çıktı. İsviçreliler 50 bin üzerinde imza topladı. Avrupa Birliği'ne girmeyen İsviçre'de "kara koyun" oyunundan sonra başlayan minareyi yasaklama girişimi
sonuçsuz kaldı.
İSVİÇRE MÜSLÜMANLARIN İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜNE KARŞI GELDİ
Olten Türk Kültür Ocağı Başkanı Mustafa Karahan, İsviçre'de biri Zürih diğeri Cenevre'de iki tane minareli cami olduğunu belirterek İsviçre Halk Partisi'nin (SVP), İsviçre'nin kanunlarını tehdit edici politik bir sembol olduğu iddiasıyla minarelerin yasaklanması için bir kampanya başlattığını söyledi. Kampanyayla 100 bin imzaya ulaşılması ve konunun ülke genelinde referanduma getirilmesinin amaçlandığını anlatan Karahan, şöyle konuştu: "Altı ay sonunda 50 bine yakın imza toplandığı bildirildi. SVP,
insan hakları ve inanç özgürlüğüne aykırı bulunan bu kampanyadan önce genel seçime de 'ırkçı' bir propagandayla girmişti. Afişlerinde siyah koyunları İsviçre dışına atmaya çalışan beyaz koyunlara yer veren SVP bir de bilgisayar oyunu hazırlatıp Internet sitesine koymuştu. Schlüer, 1997 yılında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın okuduğu şiirden, 'Minareler süngümüz, kubbeler miğferimiz, camiler kışlamız, müminler askerimiz' sözlerine işaret ederek, 'Minare dini-siyasi güç
iddiasının bir sembolüdür. Minare yasağıyla, anayasal çerçevede sosyal ve hukuki düzenin sınırlandırma olmadan garanti altına alınması sağlanacaktır' açıklamasını yapmıştı."
Derneğin, belediyeden cami ve minare için izin aldığını anlatan Karahan, sözlerine şöyle devam etti: "Fakat bu girişimimize itiraz edenler oldu, biz de imar müdürlüğüne başvurduk. İnşaatın uygun olduğu kararı alındı. SVP ve bazı insanlar tekrar itiraz etti. Şikayetçi olanlar Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Biz davayı kazandık. Fakat basın ve farklı kurumlar bizim aleyhimizde görüş beyan etti. SVP her eve broşür gönderiyor ve bu broşürde İsviçre haritası çizilmiş, ortasında ise bir minare bulunuyor. Farklı
bir broşürde de bir kilise kulesi yıkılmış ortasından minare yükseliyor. Bu şekilde imza topluyorlar ve referanduma gitmek istiyorlar. Fakat bu, anayasayı çiğnemek olur, çünkü İsviçre'de din hürriyeti yasası var. Ayrıca verilmiş hak geri alınamaz. Sonunda tüm zorluklara rağmen minareyi diktik. Burada ibadet edilecek."
MİNAREYİ KURACAK İŞÇİLERE İSVİÇRE KONSOLOSLUĞU VİZE VERMEDİ
Dışı bagalid polyester kaplama, içi krom, 6 metre boyunda, Alemi altın kaplama, sivri kısmı flexglas minare 70 günde 10 işçi tarafından tamamlandı. Kamyona yüklenerek İsviçre'ye minare gönderdiklerini belirten Çelikerler Çelik Konstrüksiyon Firması Genel Müdürü Ramazan Çeliker, şöyle konuştu: "İsviçre'den teklif geldi. Beğenilen bir proje vardı. İçi krom malzemeden yapılıp dış malzeme özel kalıplardan yapılıp, bagalid malzeme ile yapımını yaptık. Kontrol amaçlı Olten Türk Kültür Ocağı'ndan geldiler.


Burada minareyi beğendiler. Bir ay sonra da buradan gönderdik. Montajı bizim yapmamız gerekiyordu. Ama bir türlü vize alamadık. Ölçü almaya gittiğimiz zaman vize almıştık. Ancak oraya minare götüreceğimizi anladıklarında bize vize vermediler."
Çeşitli bahaneler üretildiğini anlatan Çeliker, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizde bunun üzerine bütün çizim ve montaj şemalarını gönderdik. Montajın nasıl yapabileceğini gösteren tüm emareleri gönderdik. Hatta Internet üzerinden web kameralarını açarak hangi parçanın nereye olacağını tarif ettik. Buradan gitmeden montajı yaptılar."


Güzel bir görünüm ortaya çıktığını anlatan Karahan, sözlerine şöyle devam etti: "Maddi anlamdan ziyade bir Türk bir Müslüman olarak İsviçre'ye Türk minaresi dikilmesinin haklı gururunu yaşıyoruz. Daha önce İsviçre'de Türk Kültür Ocağı sıkıntı yaşamış. Yaklaşık dört yıllık bir süreç var. Dört yıl içinde mahkemeye verilmiş, mahkeme haklı bulmuş, karşıt görüşler imza toplayarak kanun çıkartmışlar. Ancak tüm girişimler sonuçsuz kalmış. Mahkemeden dikim kararı almışlar. Dört yıllık süreç gerçekten önemli birsüreç. Yılmadan kararlılıkla olayın gitmeleri ve minareye kendilerini dikmeleri önemli bir zaferdir."


Çelikerler Çelik Firma Genel Müdürü Ramazan Çeliker, dünyanın neresinde olursa olsun kendilerine gelen talepleri değerlendireceklerini ve minareleri yerine teslim etmeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2009 Çarşamba 11:46:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?