22
Mayıs
2024
Çarşamba
BARTIN

Üniversiteler özgür ortamlar olmalı

TBMM BAŞKANI ŞAHİN BARTIN'DA

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, üniversitelerin Türk demokrasisi ve temel hak ve özgürlüklerin gelişimi açısından lokomotif görevi üstlendiğini ifade etti.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, üniversitelerde özgür düşünceden başka bir düşüncenin olmaması gerektiğini söyledi. Üniversitelerimizin yeni hedefler koyması gerektiğini anlatan Şahin, şöyle konuştu: "Bir icat ortaya koyarak patent almaları gerekir. Patent konusunda dünya ile kıyasladığımızda üniversitelerimiz arzu ettiğimiz yerlerde değildi. Patent sayısında ciddi bir artış var. Türkiye'nin hangi iş gücüne ihtiyacı vardır. Türkiye'nin bu kadar hukuk fakültesine ihtiyacı var mıdır diye sorguluyorum? Bana göre yok."

ÖZGÜR DÜŞÜNCE ÖNEMLİ

Türkiye'nin hangi alanda elemana ihtiyacı varsa, onu tamamlayacak fakülte ve yüksek okulların açılması gerektiğini anlatan Şahin, şunları söyledi: "Benden doktor talebinde bulunuyorlar. Hastane var ama doktor açığı var. Sağlıkçı açısından Türkiye gerçekten şu an sıkıntı yaşıyor. Tıp fakülteleri ve sağlık meslek okullarına daha fazla önem vermemiz gerek. Teknik alanda hizmet veren okullarımıza önem vermemiz gerekir. Kaynakçı bulmakta zorlanıyoruz. Bu alanda ihtiyaç varsa, Türkiye'nin ihtiyacı olan alanlara gençleri yöneltmeliyiz. Bu ihtiyacın göz önünde tutulması gerekir. Demokratik yapısının gelişmesinde de önemli bir sorumluluk sahibi olduğunu düşünüyorum. Üniversiteler, özgürlüğün en fazla yaşandığı yaşanması gereken yerlerdir. Çünkü özgür düşünce bir yerde yoksa orada gelişme eksik olur."

Şahin, özellikle bilim ve teknoloji alanında eğer yeni bir şeyler yapmak yeni hedefler yakalamak istiyorsak, üniversitenin düşüncenin önünde hiçbir engel olmaması gerektiğini söyledi.

Üniversiteleri düşünce üretim merkezi olarak gördüklerini anlatan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "En aykırı düşüncelerin bile serbest ifade edildiği kurumlar olarak üniversitelerimizi değerlendirmeliyiz. Çünkü, düşüncelerin kısıtlandığı ortamda gelişme olmaz. En demokratik ortamların da üniversitelerimizin olması gerekir. Üniversitelerimiz kendi içinde önemli demokrasiyi geliştirme ve yaşatma bakımından mesafeler aldı. Türk demokrasinin gelişmesi açısından bu konunun önemli olduğunu düşünüyorum.

Türkiye'nin önünün açılması ve Türkiye'de hak ve özgürlüklerin gelişimi demokrasinin gelişimi açısından da üniversitelerimiz Türkiye'nin lokomotifidir."

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, daha sonra Bartın Valisi İsa Küçük'ü makamında ziyaret etti.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2009 Salı 15:56:05
Güncelleme :20 Ekim 2009 Salı 19:32:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?