22
Mayıs
2024
Çarşamba
BARTIN

Uzmanlardan sıcak uyarısı

Uzmanlar, sıcak hava ve rutubetin arttığı zaman 37 dereceye kadar normal olan vücut ısısının 41 dereceye kadar yükselebileceğini ve bu durumda beyin hücrelerinin zarar görebileceğini açıkladı. Uzmanlar, mide kramplarının sıcak çarpmasının belirtisi olabileceği konusunda da uyardı.


Bartın Sağlık Müdürlüğü sıcak havaların ve rutubetin artması sonrasında sıcak hava konusunda uyarılarda bulundu. Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, rutubet ve sıcak hava ile birlikte vücut ısısının 41 dereceye kadar çıkabileceğini ve bu durumda beyin hücrelerinin zarar görebileceğini belirtti. Dr. Nacaroğlu, "Çok sıcak havalarda ve rutubetin arttığı durumlarda 37 dereceye kadar normal olan vücut ısısı, 40-41 dereceye kadar yükselebilir. Bu seviyeye yükselen vücut ısısı, hücrelerde, özelliklede beyin hücrelerinde tahribat yapar. Aşırı sıcağa maruz kalan bir kişinin, beynindeki ısı ayarlama merkezinin fonksiyonu bozulur ve güneş çarpması dediğimiz ciddi sağlık sorunu ortaya çıkar. Bu nedenle insan beden ve ruh sağlığını korumak için, güneşten, sıcaktan özelliklede nemli sıcak havadan korunmalıdır. Özellikle, kalp hastaları, tansiyon hastaları, diyabet hastaları, kanser hastaları, normal kilosunun çok altında ve üzerinde olanlar, psikolojik yada psikiyatrik rahatsızlığı olanlar, böbrek hastaları, 65 yaş üzeri kişiler, hamileler, bebekler ve çocuklar, sürekli ve bilinçsiz diyet uygulayanlar ve yeterli miktarda su içmeyenler aşırı sıcaklardan daha fazla etkilenmektedir" dedi.


Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, sıcak çarpmasına da dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Dr. Nacaroğlu, "Adale krampları, güçsüzlük, yorgunluk, baş dönmesi, davranış bozukluğu, sinirlilik, solgun ve sıcak deri, bol terleme, mide krampları, kusma, bulantı, bilinç kaybı, hayal görme ve hızlı nabız güneş çarpmasının belirtileri arasındadır. Zorunlu olmadıkça, güneş sıcaklığının en belirgin olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalı, direk güneş ışığında kalınmamalıdır. Şapka, güneş gözlüğü, ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalıdır. Cilde uygun koruyucu güneş kremi sürülmelidir, Mevsim şartlarına uygun terletmeyen, açık renkli ve hafif giysiler giyilmelidir. Bol miktarda sıvı tüketilmelidir. Her öğünde yeterli miktarda gıda alınmalıdır.Gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanılmamalıdır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2009 Pazar 18:49:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?