17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Yalçınkaya'dan Çağlayan'a mektup

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'a mektup yazdı.


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'a yazdığı mektup da, teşviklerin 2008 yılı sonunda bitecek olması nedeniyle yatırımcıyı düşündürmekte olduğunu, sanayicinin yeni yatırım yapmaktan çekindiğini ve Bartın'dan kaçış planları yaptıklarını ifade etti.

Özel teşvikli iller arasında bulunan Bartın'ın büyük bir değişimin yaşandığını hatırlatan Yalçınkaya mektubunda, "5084 ve 5350 sayılı teşvik kanunları kapsamında, özel teşvikli iller arasında yer alan Bartın ilimiz, ekonomik açıdan oldukça değişim içerisine girmiş olup, ilimize yatırım amacıyla birçok firma gelmiş ve bu firmalar özellikle imalat sanayi sektöründe önemli istihdam etkisi oluşturmaktadır. Teşviklerin 2008 yılında bitecek olması, şimdiden ilimize gelen yatırımcıyı düşündürmekte, sanayicinin yeni yatırım yapmaktan çekindiği, hatta ilimizden kaçış planları yaptıkları gözlenmektedir. Ayrıca, muhtelif tarihlerde ulusal basında yer alan bazı haberlerde, 2009 yılında iller ve sektör bazında teşvik yasası ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi için yeni kanun çıkarılacağı açıklanmıştır. İlimizin de yeni teşvik sistemi içerisinde yer alması ekonomik açıdan büyük önem arz etmektedir.

İlimizde faaliyet gösteren 102 adet imalat sanayi sektörü tesisinin istihdam durumuna bakıldığında, bu tesislerde sağlanan toplam 6 bin 889 istihdamın, 3 bin 232'sinin tekstil ve konfeksiyon sanayinde çalıştığı görülmektedir. Dolayısıyla tekstil ve konfeksiyon sanayi ilimiz istihdamında lokomotif sektör durumundadır. İlimiz, Mermer, Taşkömürü, Şiferton, Kuvarsit, Kalker ve Marn madenleri bakımından önemli bir potansiyele sahip olup, taşkömürü, taş ve toprağa dayalı sanayi sektöründe birçok tesis faaliyette bulunmakta ve bu tesisler ilimizin önemli istihdam alanlarını teşkil etmektedir. Bu sektörde de sağlanacak olan devlet desteği il istihdamına ve ekonomisine katkı sağlayacak ve sektörde ihracat yönünde artışlar meydana gelecektir. İlimizde son yıllarda demir haddeciliği sektöründe ciddi yatırımlar yapılmaya başlanmıştır. Rusya ve Ukrayna'dan Bartın limanına getirilen demir-çelik hammaddesi Karabük'teki haddehanelerde işlenerek tekrar bu ülkelere gönderilmekteydi. Bu işlemde nakliye ve navlun giderleri çok büyük maliyetlere neden olmaktadır. Bu duruma engel olabilmek için ilimizde son yıllarda demir haddeciliği yönünde ciddi yatırımlar yapılmaya başlanmıştır. Yüzde 59'u ormanlarla kaplı olan Bartın da, Orman Ürünleri, Ağaç İşleri ve Mobilya Sanayi alanında 18 tesis faaliyette olup, bu tesislerde 386 kişi istihdam edilmekte ve bu firmalardan 3'ü ihracat gerçekleştirmektedir. İlimizde bulunan ormanların yeterince değerlendirilmesi ve sektörün teşvik kapsamına alınması ilimize ve ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır" ifadelerine yer verdi. Milletvekili Yalçınkaya, mektubunda turizmin çeşitlendirilmesi ve kışında turizmin canlı tutulabilmesi için alternatif kaynakların turizme kazandırılması ve yatırımcıların özendirilmesi gerektiğini de belirtti. turizmin özendirilmesini de isteyen Yalçınkaya, mektubuna şöyle devam etti:


"İlimizde Turizm Sektörü oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Doğal güzellikleriyle bilinen ilimiz maalesef istenilen düzeyde turizm girdisi elde edememektedir. Turizmin çeşitlendirilmesi ve kışında turizmin canlı tutulabilmesi için alternatif kaynakların turizme kazandırılması ve yatırımcıların özendirilmesi gerekmektedir. Ahşap Tekne ve Yat Yapımcılığı konusunda Türkiye'nin en eski üretim merkezlerinden biri olan ilimizde, yapımcılığın yanı sıra, bu konuda eğitime de önem verilerek, Türkiye'nin ilk Ahşap Yat Yapımı ile ilgili Anadolu Meslek Lisesi Kurucaşile ilçemizde açılmış olup ayrıca bu sene Bartın merkezde, Bartın Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi açılarak eğitime başlamıştır. 1920 ve 1930'lu yıllarda Türkiye'de üretilen yelkenlilerin neredeyse tamamı bu bölge de yapılmıştır. Dolayısıyla geleneksel Ahşap Tekne ve Yat Yapımcılığı eğitimle birleştirilerek bu sektörde iddialı konuma gelinmeye çalışılmaktadır. Bu nedenle bu sektöründe teşvik kapsamına alınması ilimiz ve ülke ekonomisi açısından oldukça önemlidir. 5084 sayılı Teşvik kanunu kapsamında yer alan ilimizin, teşvik süresi 2008 yılının sonunda bitmektedir. Bu nedenle, bu sürenin 5 yıl daha uzatılması ve Bartın'ın, iller ve sektör bazında teşvik yasası ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik olarak çıkacak olan yeni yasada, Tekstil, Turizm, Taş ve Toprağa Dayalı Sanayi, Orman Ürünleri ve Mobilya, Demir Çelik Sanayi, Ahşap Gemi-Tekne ve Yat Yapımcılığı Sanayi, alanlarında 'Sektörel Teşvik' yasasından yararlanacak iller arasında yer alması, ilimiz için büyük önem arz etmektedir. Konuyu bilgilerinize önemle arz eder, Çalışmalarınızda başarı dileklerimle, saygılar sunarım."

İha
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 12:13:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?