16
Mayıs
2024
Perşembe
BARTIN

Yalçınkaya'dan soru önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplaması için TBMM'ne soru önergesi verdi.


CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, yeni teşvik yasası ile ilgili düzenlemeler hakkında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplaması için TBMM'ye soru önergesi verdi.

Yalçınkaya, "4 Haziran 2009 tarihinde açıklanmış olan ekonomik paket de, yeni yatırımlara verilecek olan teşviklerle, istihdama sağlanacak kolaylıklar ve kredi işleyişi açıklanmış, Türkiye, sosyoekonomik gelişmişlik düzeyine göre 4 bölgeye ayrılarak, yatırım destekleri, kredi destekleri, istihdam destekleri, bölgelere göre belirlenmiştir. Ekonomik paketin içerisinde yer alan büyük proje yatırımları, 12 başlık altında toplanmış, maalesef 3 tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin, sanayisinde önemli bir paya sahip alan 'Gemi İnşa Sanayi' kapsam dışında bırakılmıştır.

Otomotiv sektörünü hareketlendirmek için vergi indirimleri uygulayan ve hatta hurda araçlar konusunda yeni önlemler almayı düşünen hükümet, maalesef gemi sanayinin teşvik edilmesi konusunda izleyici kalmaya devam etmektedir. Dünyayla rekabet halinde olan gemi inşa sektörünün, yeni açıklanan 12 büyük proje yatırımları arasında yer almamasının nedenleri nelerdir? Sektörün yeni teşvik paketi içerisine ilave edilmesi düşünülmekte midir? Gemi inşa sektörü için özel bir teşvik paketi hazırlanması düşünülmekte midir?

Yeni teşvik paketinden yeni yatırımcılar yararlanacak fakat eski yatırımcılar yararlanamayacak mıdır? Bu paketin eski yatırımcılara yönelik olarak düzenlenmesinden neden kaçınılmıştır? Eski yatırımcılarında teşvikten yararlanması istihdam artırıcı bir neden olmayacak mıdır? Bu uygulama eski ve yeni yatırımcının rekabet şartları açısından bir ayrımcılık oluşturmayacak mıdır?" dedi.
CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, yeni teşvik yasasının yeniden düzenleme ile gündeme alınması gerektiğini sözlerine ekledi.
 

İha
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2009 Salı 11:05:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?