17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Yalçınkaya'dan TBMM'ye önerge

CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, orman köylülerinin geçim standartlarının düşük olduğunu belirterek Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun cevaplaması için 4 sorudan oluşan önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) başkanlığına sundu.


CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, yaptığı yazılı açıklamasında, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun cevaplamasını istediği 4 sorudan oluşan önergeyi TBMM Başkanlığı'na ilettiğini belirtti.


CHP Bartın Milletvekili Yalçınkaya, bilindiği üzere, Türkiye'de yaklaşık 7 bin 282'si orman içi, 4 bin 630'u orman bitişiği köyü olmak üzere toplam 19 bin orman köyünde 7 milyon civarında bir nüfus yaşamakta olup bu oranın toplam nüfusun yüzde 11'ini teşkil ettiğini hatırlattı.


Orman köylerinin alt yapı, sağlık ve eğitim imkanlarının toplumun diğer kesimlerine nazaran oldukça düşük ve yetersiz olduğunu anlatan Yalçınkaya, şöyle konuştu: "Bu nedenle birçok orman köylüsü devletin sağlamış olduğu imkanlar ölçüsünde ve devletin koruması altında geçimini ormandan sağlamaya çalışmaktadır. Orman köylülerinin yaşadığı yörelerin ana doğal kaynağı durumundaki ormanların ve kaynakların yüzde 99'unun üzerindeki kısmı devlet mülkiyetinde olup koruma, yönetim ve faydalanmanın düzenlenmesi de yine devlet tarafından yürütülmektedir.

Anayasamızda da ormanlar ve orman köylüsü için 169 ve 170. maddeler düzenlenmiş ve 170. madde ile orman köylüsünün korunması amaçlanmıştır. 2008 itibariyle Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (OR-KOOP) tabanında 28 birliğe bağlı 2 bin 340 ortak kooperatif ve 284 bin 613 orman köylüsü yer almaktadır. Bu kooperatifler Türkiye çapında diğer ormancılık faaliyetleri yanında orman ürünlerinin kesme, sürütme, taşıma işlerinin yüzde 70'ini gerçekleştirmektedir."

CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, yaptığı açıklamada, orman ürünleri üretim sürecindeki kesme, sürütme, taşıma, yükleme ve istif ücretleri ve buna paralel olarak ağaçlandırma işlerindeki birim ücretlerinin 'Vahidi Fiyat' (Birim Fiyat) sistemi olarak adlandırılan bir yöntemle belirlenmekte ve bu yöntemin yıllardır uygulanmakta olduğunu söyledi. Bu yöntemin en belirgin özelliğinin fiyat tespit yetkisinin tek taraflı olarak idarenin elinde olması olduğunu anlatan Yalçınkaya, sözlerine şöyle devam
etti: "Fiyatların belirlenmesinde kısa bir dönem için 288 sayılı tebliğin artık kaldırılmış bulunan bilimsel kriterlerin uygulandığı 5-6 yıllık bir dönem dışında 288 sayılı tebliğin yeniden düzenlenmesi sonucunda 'Üretim birim maliyetlerinin bütçe imkanları ve piyasa koşulları göz önüne alınarak tespit edilmesi' ifadesine dayandırılarak hiçbir bilimsel dayanağı olmayacak şekilde tamamen keyfi şekilde uygulanabilecek bir yöntem uygulanmaktadır. Bu durum karşısında, orman köylümüz ve onların adına hareket eden kooperatiflerimiz ve üst kuruluşları çoğu kez yetersiz olan bu fiyatları kabul ederek çalıştırılmaya zorlanmaktadır. Aksi takdirde orman köylüsü işsiz ve tek gelir kaynaklarından mahrum olma riskiyle karşı karşıya kalmaktadır."


SORULAR
Yalçınkaya, Bartın Kumluca Orman İşletme Üretim Birim Fiyatı'nın çok düşük olmasının orman köylüsünü mağdur ettiğini anlattı. Aynı orman bölge hududu içerisinde yer alan Safranbolu'da köknar kesim sürütme fiyatının Bartın Kumluca Orman İşletme Üretim Birim Fiyatından yüzde 85 daha fazla olduğu, Karabük'te de farklı fiyat uygulandığı, orman köylüleri tarafından Bartın Milletvekili olarak kendisine iletildiğini belirten Yalçınkaya, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'na şu soruları yöneltti: "Bu fiyat farklarında yaşanan ayrıcalığın nedenleri nelerdir? Bu ayırımın bilimsel bir açıklaması var mıdır? Ormancılık işlerinin sürekli olmaması, yıl içinde çalışılan sürenin en fazla 3 ay olması ve elde ettikleri gelirlerin de hem geçimlerini idame ettirmeye hem de sosyal güvenlik mevzuatı çerçevesinde 12 ay prim ödemeyi karşılayacak düzeyde olmaması, ormandan geçimini sağlayan orman köylüleri için büyük bir sorun teşkil etmektedir.

Bu olumsuzluğun giderilmesi ancak devletin imkanları ile çözümlenebileceğinden orman köylüsünün sosyal güvenliğinin güvence altına alınabilmesine yönelik yeni bir çalışmanız var mıdır? Bartın Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Kumluca- Ardıç- Sökü Orman Bölge Şefliklerindeki personel sayısının yetersizliği nedeniyle orman üretimi sırasında kooperatifler tarafından mesai ücreti ile işçi çalıştırılmakta ve çalıştırılan işçilerin ücretleri üretim yapan köylüden karşılanmaktadır. Yani bu durumda devletin yerine kooperatifler işçi çalıştırmış olmakta ve işçinin parası da köylüden alınmaktadır.

Bu durumun ortadan kalkması için ihtiyaç duyulan düzeyde kadrolu personel alımı yapılması düşünülmekte midir? Orman köylüsüne Kabuk Böceği mücadelesi yapılması karşılığında prim verileceği defalarca dile getirilmiş, fakat verilen bu sözlerden bir sonuç çıkmamıştır. Bu konuda bir çalışmanız var mıdır? Kabuk Böceği mücadelesi için orman köylüsüne prim verilmesi düşünülmekte midir."
Yalçınkaya, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması için TBMM Başkanlığı'na bu soruları ilettiğini sözlerine ekledi

İha
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2008 Pazartesi 18:02:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ömer altunsaban IP: 78.164.139.xxx Tarih : 29.10.2008 15:14:36

helal olsun vekılım valla sende olmasan söz alıpta bartını savunacak adam yok bartın sana mınnettardır