22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Bartın'daki ormanlar havadan incelendi

Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı ER-AH havacılık şirketinden kiralanan helikopterle havadan incelenen Bartın ormanlarında yapılan araştırma ve analizlerde, ağaçlarda hastalığa sebep olacak unsura rastlanılmadığı bildirildi.

Havadan helikopterle yapılan incelemelerde Bartın, Kurucaşile, Amasra, Arıt, Kumluca, Ulus, Hasankadı, Doruktepe, Derbent, Çöpbey, Yumruktepe, Dikmentepe, Aşağıdere, Geriştepe mevkiindeki ormanlık alanlardaki ağaçlarda hastalığa rastlanmadı.

Köknar kabuk böceği gibi böceklerin ağaç ölümlerinde yüzde 100 etkili olduğunu belirten Orman İşletme Müdürü Muhittin Karakavuz, "Yaptığımız incelemelerde ağaçlarda ölümlere sebep olan böceklenmeleri göremedik. Böyle bir durumda ağaçlar üst dallarına ve yapraklarına doğru renk değişimi yapıyor. Bu da havadan tespit ediliyor. Bu durumda o bölgedeki tüm ağaçları kesiyoruz. Önlemini almazsak, yani kesmezsek diğer ağaçlara da sıçraması mümkün oluyor. Bu sebeple de bir çok ormanımız yok oluyor. Bartın'da genel olarak köknar ağaçları hakim. Bu böceklerde bu ağaçları çok seviyor. Kabuktan içeriye girdiğinden çok kısa süre sonra ağacı yok edebiliyor. Çam ağaçlarında da çam kese böcekleri zararlı oluyor" diye konuştu.

Orman İşletme Müdürü Muhittin Karakavuz, karadan da birçok bölgede inceleme yaptıklarını ve bu tür hastalıklara karşı tüm önlemlerin alındığını belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2005 Cuma 15:32:47
Güncelleme :20 Ekim 2005 Perşembe 03:39:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?