22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Dinozorların izine rastlandı

Bartın'da dinozorların yaşadığının tespit edilmesi için Paris Tabiat Tarihi Müzesi Paleontoloji Bölümü ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Bartın'a gelen 5 kişilik ekip, çalışmaları tamamladı. Çalışmalar sonrasında Türkiye'de ilk defa sürüngen ayak izlerine rastlandığı bildirildi.

Bartın'da 200 milyon yıl öncesine dayanan kaya ve şekillerin bulunması üzerine başlatılan çalışmalar sonrasında, Çakraz ve Arıt Bölgesi'nde Türkiye'de ilk defa sürüngen izlerine rastlandı. Çalışmalarını tamamlayarak İstanbul'a dönen İTÜ Avrasya Yer Bilimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Okan Tüysüz, 10 günlük araştırma sonuçlarını açıkladı. Prof. Dr. Tüysüz, "Çakraz, Arıt ve Kurucaşile bölgelerinde dinozor fosili arama çalışmaları yaptık. Çakraz ve Arıt Bölgesinde günümüzden yaklaşık 245 ile 210 milyon yıl öncesinde çökelmiş olan kayalar, bölgede o dönemde sık sık sel baskınlarının ve taşkınlarının yaşandığı, çok sıcak ve sellenme dönemleri dışında kurak, aşınmasının son derece şiddetli olduğu, bitki yaşamının neredeyse olmadığı bir ortamı yansıtıyor. Bu kayalar Avrupa'da içerisinde dinozor fosillerinin bulunduğu kayalar ile aynı özelliklere sahip. Bu kayalar içerisinde bir noktada Türkiye'de ilk defa sürüngen ayak izlerine rastladık" dedi.

İTÜ Avrasya Yer Bilimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Okan Tüysüz, bulunan sürüngen izlerinin dünya yer bilimcileri camiasında büyük ilgi ile karşılanmasını beklediklerini de dile getirerek, bulunan izlerin o dönemlerde çamur üzerinde yürüyen ve büyüklüğünün 20-30 santimetre olduğunun düşünüldüğü sürüngenlere ait olduğunu belirtti. Ayak izlerinin İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsünde inceleneceğini söyleyen Tüysüz, "Bunlar daha sonra Bartın Belediyesi'nin kurmayı düşündüğü Bartın Müzesi'nde yer bilimleri ile ilgili kesimde sergilenecek. Bu izlere dair fotoğraflar ise, Paris Doğa Tarihi Müzesi Paleontoloji Bölümünde incelenmekte olup, izleri bırakan canlının türü belirlenecek, sonuçları uluslararası bilim dergilerinde yayınlanacak" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2005 Çarşamba 19:41:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?