17
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

GMİS Başkanı

Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Çetin Altun, GMİS genel merkez ve şube yöneticileriyle birlikte Bartın'da ziyaretlerde bulundu.

Türkiye'nin en fazla göç veren bölgesi olan Zonguldak-Bartın-Karabük illerinin sorunlarının ve çözüm önerilerinin Ankara'ya taşınması için bir bütün olarak hareket sağlamak amacıyla gerçekleştirilen ziyarette görüş alışverişinde bulunuldu.

Altun ve beraberindekiler, Bartın Valisi İsa Küçük, Bartın Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya, Bartın TSO Başkanı Mehmet Kemik, Bartın Emniyet Müdürü Mesut İnce, Bartın İl Sağlık Müdürü Osman Nacaroğlu, Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Seyfettin Kalaycıoğlu, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi Müdürü Cemil Özen, Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sabri Tutum, Amasra Belediye Başkanı Ali Yıldırım, Türkiye Muhtarlar Derneği Bartın Şube Başkanı Erdal Arslan, Bartın Muhtarlar Derneği Başkanı Rıza Çakın, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Bartın Şube Başkanı İsmail Kulaç ile Bartın TV'yi ziyaret etti. GMİS Genel Başkanı Çetin Altun, TTK Amasra Müessesesi'nde çalışan maden işçilerini de ziyaret ederek, işçilere hitaben gelişmeler hakkında bilgi veren bir konuşma yaptı.

Bartın'da gerçekleştirilen ziyaretlerde Altun'un başkanlık yaptığı GMİS Heyeti'nde, GMİS Genel Başkan Yardımcıları Rahmi Yaman ve Dursun Oğuz, GMİS Genel Sekreteri Mustafa Dağlıoğlu, GMİS Genel Mali Sekreteri İrfan Akyiğit, GMİS Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Denizer, GMİS Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan ve şube yönetim kurulu ile diğer şubelerin yöneticileri hazır bulundu.

Bartın'daki ziyaretlerde, Türkiye'nin en fazla göç veren bölgesi olan Zonguldak, Karabük, Bartın bölgesinin Türkiye'de yeterince tartışılan bir bölge olmadığını vurgulayan Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve GMİS Genel Başkanı Çetin Altun, üç ilin tarihsel birliğini hatırlatarak öncelikle ortak sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi için bu ziyaretleri yaptıklarını söyledi.

Daha önce Karabük'te ziyaretlerde bulunduklarını kaydeden Altun, ortak sorunlarda beraber hareket etme kararı verdiklerini belirterek, aynı ilgi ve desteği Bartın'dan da beklediğini ifade etti.

İşizlik sorununun üç ilin sosyal dokusunu bozduğunu ve göçün en önemli sebebi olduğunu anlatan Çetin Altun, AK Parti iktidarı döneminde 4 bin 500 işçinin emekli olduğunu, bu nedenle TTK'ya alınacak bin 38 yeni işçinin sayı olarak çok yetersiz kaldığını kaydetti.

"ZONGULDAK-BARTIN-KARABÜK İLLERİ TÜRKİYE'NİN EN ÇOK GÖÇ VEREN BÖLGESİ"
Üç ilin ortak sorunlarını ve kendilerine özgü diğer sorunlarını tespit ettikten sonra, bu sorunları ve çözüm önerilerini Ankara'ya taşıyacaklarını ve ayırt etmeksizin bölge milletvekilleri başta olmak üzere siyasi kadrolarıyla birlikte sorunların üstesinden geleceklerini belirten Altun, "Yapılan son istatistik çalışmalarına göre Zonguldak-Bartın-Karabük illerimiz Türkiye'nin en çok göç veren bölgesi. Zonguldak-Bartın-Karabük olarak üç ilimiz isimleri farklı olsa bile kaderleri ve gelecekleri aynı, kaderleri ve gelecekleri kömüre ve demire dayalı. Özellikle 1980 yılından bugüne uygulanan politikalar nedeniyle üretim ekonomisinden vazgeçilmiş, hatta ve hatta ülkemizin de geleceği olan kömür ve demir göz ardı edilmiştir. Son günlerde Rusya ve Ukrayna'nın, Türkiye'nin yaşadığı doğalgaz kriziyle Çin nedeniyle kömürün öneminin yadsınamayacağı tüm çıplaklığıyla ortaya çıktı. Temel sıkıntılarımız, ülkemizin ve bölgemizin geleceği olan başka kömür ve demir, çimento ve tarımla ilgili sorunların çözümü noktasında bölgesel bir birliktelikle hareket edebileceğimiz bir programı hayata geçirmeye çalışıyoruz. Biz Zonguldak'la başladık, Karabük ile devam ettik, Bartın ile sürdürüyoruz. Artık bu birliktelikle Ankara'da çadır kurarak, bölgemizin sorunlarının çözümü için çaba harcayacağız" şeklinde konuştu.

Altun, verilen mücadele sonucunda TTK'ya bin 38 işçi alımı kararı alındığını da belirterek, "2005 yılında emekli olanlar da dikkate alınarak bu sayı daha da artacaktır. Ancak bu rakam kesinlikle yeterli değildir. Türkiye'nin yıllık taşkömürü ihtiyacı 10 milyon ton. 1 dolara bile ihtiyacımız olan bir süreçte, bölgemizde 80 bin işsiz varken, Türkiye'nin taşkömürüne ihtiyacı varken, ülkemiz her yıl kömür ithalatına 1.5 milyar dolar döviz ödüyor. Kömürün tonu dün 50 dolardı, bugün 150 dolar. Demirin sıkıntısı var, kömürün sıkıntısı var. Yeraltında 1 milyar 300 milyon ton rezervimiz mevcut. Yerüstünde, kömürü çıkarmak için işsizlerimizle yer altındaki kömürü buluşturalım, ülkemiz ve bölgemiz ekonomisine katkı verelim. Ülkemizin 300 milyar doları aşan iç ve dış borcu var. Biz ocaklara trilyonlarca liralık yatırım yapılsın demiyoruz. Bölgemizde hazır, askıda, kazılmaya hazır kömürün bulunduğu ve 4 bin kişinin çalışabileceği alanlar var. Alınacak bin 38 işçi bölgeye heyecan getirmiştir, mutluluk getirmiştir. Bu kararı kömüre verilen değer olarak telakki ediyoruz. Ancak 59. Hükümetimiz'in iktidar olmasından bugüne kadar 4 bin 500 emeklimiz var" diye konuştu. 

.
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2006 Perşembe 11:50:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?