3
Mayıs
2024
Cuma
ULUS - BARTIN
Belediye Sayfaları
Nufus
182.131
Yüz Ölçümü
2.143
İlçe Sayısı
4
Vali
Nufus
24.288
Yüz Ölçümü
715
Belediye Sayısı
74
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Ulus Genel Bilgi

Ulus Genel Görünüm

Ulus, Bartın’ın 37Km. doğusunda, Uluçay, Eldeş Çayı, Çerçi Çayı ve Alpı Çaylarının birleştiği vadide kurulmuştur.Deniz seviyesinin yüksekliği 200m. dir. İlçenin doğusunda Kastamonu ili, Batısında Bartın ili, Güneyinde Safranbolu ilçesi, Kuzeyinde Kurucaşile ilçesi yer almaktadır.Doğusunda İğneciler, batısında Ulukaya ve Karakaya dağları bulunmaktadır. Ulukaya Köyü yakınında şelale ve kanyon oluşmuştur. Batıda Uluyayla eteklerindeki Eldeş Vadisinin uzunluğu 30 km. dolaylarındadır.

Yüzölçümü 715 km2 olup,2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 28822'dir.

Ulus'un tarihi, Türklerin bölgeye ilk kez yerleşmeleri Bozulus Türkmenlerinin bölgeye gelmesiyle başlar. 1392-1393 yıllarında Yıldırım Beyazıt bölgeyi Osmanlı sınırları içerisine dahil etmiştir. 1944 yılında nahiye olarak Safranbolu İlçesine bağlıyken, ayrılarak Zonguldak ilinin ilçesi olmuş, 1991 yılında da Bartın’ ın il olmasıyla Bartın’ a bağlanmıştır.

Adını bir Türk aşireti olan Bozulus’tan almıştır.Bugüne kadar üç il değiştiren Ulus, bir süre Safranbolu’nun bucağı idi.Daha sonra Kastamonu’ya bağlandı, Zonguldak il olduktan sonra da Zonguldak’ın ilçesi oldu.Bartın’ın il olmasıyla 1991 tarihinde Bartın’a bağlandı.

Ulukaya Şelalesi

Ulus’ tan 33Km. uzaklıkta ve 1200m. yükseklikteki "Uluyayla" doğa güzellikleri yönünden Bartın’ ın en ilginç görüntülerinin gizlendiği bir doğa harikasıdır.burada ormanların arasındaki yayla düzlüğü, giderek gürleşen ve yükselen orman alanlarıyla Arıt Dağları’na doğru yaklaşır.Yaban hayvanlarından karacaların, geyiklerin ve daha birçok hayvanların bir arada görülebileceği bölgenin eşsiz yaylalarından biri olan Uluyayla bir Milli Park görünümündedir. Buralarda sık sık, domuz avı partileri de düzenlenmektedir.

Ulus’ un bir diğer görülmeye değer diğer doğal güzelliği de Çağlayan Vadisidir. Bu vadide sarp kayaların arasından ikisi bir yerde, diğeri ayrı olarak üç çağlayan vadinin kenarından geçen kara yoluna doğru püskürmektedir. Ayrıca, mağaraları, pınarları ve ahşap orman evleri görülmeye değer güzelliktedir.

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 24 Nisan 2009 Cuma 15:33:47

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR