4
Mayıs
2024
Cumartesi
DEMİRÖZÜ - BAYBURT
Belediye Sayfaları
Nufus
76.609
Yüz Ölçümü
3.652
İlçe Sayısı
3
Vali
Nufus
9.570
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
30
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Demirözü Genel Bilgi

Demirözü Genel Görünüm

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, Bayburt İli'ne bağlı bir ilçe olan Demirözü, Bayburt merkez, Gümüshane, Köse ve Kelkit ile Erzincan Çayirli ve Otlukbeli ilçeleri ile çevrilidir. Demirözü'nün En yüksek tepeleri Otlukbeli tepesi (2.485 m.) dir. Pulur Dagı (2.185 m.) yüksekliktedir. Demirözü İlçesi, iklim acısından Dogu Anadolu ile Dogu Karadeniz bölgesi arasında bir geçiş bölgesi durumundadır. denizden yüksekliği 1.680 m. olan Demirözü'nün toplam nüfusu 12.472'dir.

İlçenin ekonomisi tarim ve hayvancılığa dayanmaktadır.

Bölgenin tarihi MÖ.1.500'lere dayanmaktadır. İlçeye bağlı Bayrampaşa Köyü'nün yakınında bulunan Evciler Tepesi Höyüğü, Gökçedere'de bulunan (Pulur) Höyük'te yapılan araştırmalarda ele geçen buluntular da MÖ.2.000-3.000 yıllarına tarihlenmektedir.

Yöre, Urartuların, Kimmerlerin, Iskitlerin, Medlerin, Perslerin, Pontus Krallığının , Romalıların, Bizanslıların, Arapların, Selçukluların ve Osmanlıların egemenliği altına girmiştir. Osmanlı döneminde yöre de Müslüman, Ermeni ve Rum halklarının yasadığı Osmanlı kayıtlarından anlaşılmaktadır.

Ferahşat Bey Camisi

Yöre, 1410’da Karakoyunlular’ın, 1476’da Akkoyunlular’ın hakimiyetinde kalmış, Fatih Sultan Mehmet'in Otlukbeli Savaşı'nda Akkoyunluları yenmesi ile Osmanlı topraklarına dahil olmuştur. Otlukbeli Savaşı'nın geçtigi yer bugün Demirözü İlçesi sınırları içerisindedir. Ilçeye baglı Gökçedere Kasabas (Pulur) Akkoyunlular’in Anadoludaki ilk yerleşim merkezlerindendir. Demirözü, Bayburt Ilçesine baglı bir bucak merkezi iken, 1987'de Gümüşhane Iline baglı ilçe olmuş, 1989 yılında Bayburt’un il olması ile birlikte, Bayburt ili’ne baglı ilçe konumuna getirilmiştir.

Demirözü'nde günümüze gelebilen eserler; Ferahşat Bey Camisi, Kutlu Bey Camisi, Yukarı Hınzeverek (Çatalçeşme) Camisi, Kutlu Bey Türbesi, Ferahşat Bey (Pulur-Gökçedere) Medresesi, Bent Hamamı 'dır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 25 Nisan 2009 Cumartesi 16:32:27

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR