6
Mayıs
2024
Pazertesi
BOLU

"Depremin yaraları sarıldı"

Düzce'de 12 Kasım 1999'da meydana gelen, 14 kişinin ölümüne, 353 kişinin de yaralanmasına neden olan 7.2 büyüklüğündeki depremin yıl dönümünde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Bolu Valisi Ali Serindağ, depremin yıl dönümü nedeniyle Bolu Öğretmenevi'nde düzenlenen programda yaptığı konuşmada, ''Bolu'da yedi yıl önce meydana gelen depremin yaraları sarıldı'' dedi.

Programda, Bolu Valiliği'nin hazırladığı deprem fotoğrafları ve görüntüleriyle slayt gösterisi yapıldı. Vali Serindağ, Bolu ve Düzce'deki depremde birçok insanın hayatını kaybettiğini, birçok iş yeri ve konutun hasar gördüğünü hatırlattı.

Depremin maddi ve psikolojik olarak yıkıma neden olduğunu söyleyen Serindağ, ''depremden sonra kalıcı konutlar yapıldı, vatandaşlarımız kalıcı konutlara taşındı. Prefabriklerde oturan vatandaşlarımız tahliye edildi. Yeni yapılan iş yerleri hak sahiplerinde dağıtıldı. Depremin yaraları büyük oranda sarılmış durumda'' diye konuştu.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz da, Bolu'nun bina stoku açısından Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu kaydetti. Yılmaz, ''bu Bolu'daki binalar sağlam endişe etmeyin anlamını taşımıyor. Bin 495 binayla ilgili hazırladığımız raporları sahiplerine göndereceğiz. Deprem kuşağında yaşayan vatandaşlarımızın binalarını kontrolden geçirmelerini istiyoruz. Yeni yapılan binalardan hiç endişemiz yok'' dedi.

Bolu Sivil Savunma Müdür Vekili Durmuş Bahşi de 12 kasım 1999'da meydana gelen Kaynaşlı merkezli 7.2 büyüklüğündeki depremde Bolu'da 48 kişinin öldüğünü, 353 kişinin yaralandığını hatırlattı.

Deprem Anıtı ve Müzesi ziyaretçilere kapalı

Bolu'da, depremde yaşamını yitirenlerin anısına yaptırılan '12 Kasım Deprem Anıtı ve Müzesi' depremin 7'nci yıl dönümünde ziyaretçilere kapalı bulunuyor.

Depremde ölen 48 kişinin anısına 2001 yılında yaptırılan müzenin, '12 Kasım Deprem Anıtı ve Müzesi' yazılı olan mermeri parçalandığı için yeni yaptırılan mermer bugün yerine takıldı. Deprem anıtının alt kısmında ise açılan oyuklar göze çarpıyor.

Müzenin bekçisi olmadığı için '12 Kasım Deprem Anıtı ve Müzesi' yazılı mermerin kırıldığını söyleyen vatandaşlar, yetkililerin müzeye gerekli ilgili göstermemesinden ve depremin yıl dönümünde müzenin ziyarete kapalı olmasından şikayet etti.

Bolu Belediye Başkanı Yılmaz da, Bolu'da deprem dendiğinde akla Deprem Müzesi'nin akla geldiğini belirterek, ''müzede sızıntıların önüne geçilemediği için ufak tefek olumsuzlukları öyle bir gündeme getirdik ki sanki deprem deyince Deprem Müzesi akla geliyor'' diye konuştu.

Deprem Müzesi'nin çok önemli bir konu olmadığını ifade eden Yılmaz, ''izolasyonu konusundaki çalışmaları teknik elemanlar yaptı. Tekrar sıkıntı olursa onu da halledebiliriz'' dedi.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2006 Pazar 14:31:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?