30
Nisan
2024
Salı
BOLU

Ölümle burun buruna!

Bolu'nun Yeniçağa İlçesine bağlı Eskiçağa köyünün sakinleri, tepedeki kayaların yamaçtaki evlerinin üzerine yuvarlanacağı korkusuyla yaşıyor.

Köyün muhtarı Ramazan Karaduman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tepedeki kayalar nedeniyle 7 evin her an yıkılma tehlikesi altında olduğunu söyledi.

"Kayalar, can ve mal güvenliğimiz açısından tehlike arz ediyor" diyen Karaduman, "Bunun için yetkili kurumlarla gerekli yazışmaları yaptım ama sonuç alamadım. Kayaları kendi imkanlarımızla kırmamız istendi. Bu kayaları kendi imkanlarımızla kırmamız mümkün değil" ifadesini kullandı.

Birkaç yıl önce kayalardan kopan parçaların evlerine yuvarlandığını anlatan Karaduman, şans eseri can kaybı olmadığını dile getirdi.

Restore edilen tarihi Yıldırım Beyazıd Hamamı'nın da aynı nedenle tehlike altında olduğuna dikkati çeken Karaduman, "Dağın yamacından kopan taşlar, evlerin yanı sıra bu tarihi hamamı da yıkabilir. İnsanlar korkuyla evlerine giriyor ve gece korkudan uyuyamıyor" şeklinde konuştu.

Köyün yakınında taş ocağı açıldığına işaret eden Karaduman, patlatılan dinamitlerin etkisiyle kayaların yerinden oynadığını ileri sürdü.

Karaduman, huzursuz olduklarını vurgulayarak, "Dinamitler nedeniyle dağın yamacındaki kayalar oynamaya ve parçalanmaya başladı. Parçalanan kayalardan çok korkmaya başladık. Taşların kaymasını ağaç dayaklarla engellemeye çalışıyoruz. Bu kayalar kabusumuz oldu. En küçük patlamada 'acaba kayalar mı geliyor' diye sormaya başladık" ifadesini kullandı.

Kayaların altında 7 hane bulunduğunu, her hanede en az 7 ila 10 kişi yaşadığını belirten Karaduman, "Burada yaz kış yaşayan insanlar var. Bu insanların hayatları tehlike altında. Burada birkaç kişinin ölmesinden sonra mı çözüm bulunacak. Bunu beklememiz gerek. ya bu kayaları kaldırsınlar ya da köyümüzün yerini değiştirsinler" diye konuştu.

Köy sakinlerinden Şaban Çiftçi ise kayaların yuvarlanacağı korkusundan geceleri uyuyamadığını, gece zaman zaman kayaları kontrol ettiğini, bu konuda yetkililerin yardımına ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.

Durmuş Demir de köyde evleri olmasına rağmen ailece Yeniçağa ilçesinde kaldıklarını, kaya korkusu nedeniyle uyuyamadıklarını, yetkililerden bir an önce çözüm istediklerini söyledi.

AA
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2014 Çarşamba 17:29:49
Güncelleme :29 Ocak 2014 Çarşamba 14:19:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?