30
Nisan
2024
Salı
BOLU

Abant Platformu başladı

ABANT PLATFORMU BAŞLADI

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin 1982 Anayasası'ndan kurtulması gerektiğini söyleyerek, "İleri demokrasiye yakışacak, birey hak ve özgürlüklerini temel alan, kapsayıcı, özgürlükçü sivil bir anayasaya ihtiyac var" dedi.

Abant Platformu'nun Bolu'daki Abant Palace Otel'de düzenlediği "Yeni Dönem Yeni Anayasa" konulu toplantının açılışında konuşan Egemen Bağış, Platformun 1998'den bu yana Türkiye'nin ileri demokrasi yolculuğunun vazgeçilmez bir parçası olduğunu ve yeni ufuklar kazandırdığını kaydetti. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da söz konusu toplantıların Türkiye'ye farklı perspektifler sunacağına inandığını söyleyen Bağış, "Farklı fikirlerin tartışılabildiği, birbirimizi anlamak için önemli bir platformu

oluşturan bu tür toplantıların devamını çok önemli buluyorum. 12 Haziran seçimleri yaklaşırken en önemli seçim vaadimizin yepyeni, sivil bir anayasa olduğu dönemde Abant Platformu'nun 23. Toplantısı'nı 'Yeni Dönem Yeni Anayasa' başlığıyla gerçekleştirmesi son derece önemli. Herkesin fikirlerini ortak noktada buluşturabildiği, her türlü fikrin dile getirilebildiği, en büyük tabunun tabuları yıkmak olduğu bu atmosfer esasen Türkiye'nin duyduğu yeni anayasa özleminin gerçekleşmesini sağlayacak atmosferdir" dedi.

Bugün iktidarın, devletin ve toplumun entelektüellerin düşünen, yeni projeler üreten hatta çılgın projeler üreten bir gençlik istediğini ifade eden Bağış, "İşte Türkiye'nin içerisinden geçtiği önemli değişim süreci budur. Artık anayasanın felsefesini ve tanımını tartışmak yerine içerik konularının ele alındığını görmek beni mutlu etti. Türkiye'nin acilen 1982 Anayasası'nı tedavülden kaldırarak ileri demokrasi yolculuğuna yakışacak, birey hak ve özgürlüklerini temel alan, kapsayıcı, özgürlükçü sivil bir

anayasaya ihtiyacı vardır. Bin yıllık devlet geleneğine sahip olmakla övünüyoruz ama maalesef o bin yıllık devlet geleneğimizde milletin hissiyatını, milletin iradesini temsil edecek anayasaya kavuşma konusunda başarılı olamamışız. Zira Türkiye Cumhuriyeti sadece 1924 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bizzat milletin vekillerinin iradeleriyle bir anayasa hazırlayabilmiştir. 1924'ten sonra vesayetçi anlayışın ürünü olan darbe anayasaları Türkiye'nin ve Türk halkının kaderi olmuştur" şeklinde konuştu.

Bakan Bağış, 1960 ve 1980 darbelerinin ardından Türkiye'nin, askeri anayasaların giydirdiği deli gömleğine hapsolduğunu da vurguladı. Askeri anayasalarla ancak asgari demokrasinin olabileceğini ifade eden Bağış, "Askeri anayasaların tutsağındaki bir Türkiye'nin kaderi de ne yazık ki asgari bir demokrasi olmuştur. Demokrasi millet için her zaman fazla lüks olarak görülmüş, vesayetin ve statükonun bekçileri tarafından milletin özgürlük alanı hep kısıtlanmıştır" ifadelerine yer verdi.

Egemen Bağış, Avrupa Birliği tarafından kaynaklanan sebeplerle müzakerelerde istenilen noktada olunmadığını ancak Türkiye'nin katılım müzakerelerini yürüten bir ülke statüsü elde etmesinin Türk demokrasisi adına tarihi bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Milli iradeyi gasp edenlerin ve toplum mühendisliğine soyunanların artık Türkiye'de cirit atamadığını dile getiren Bağış, şöyle devam etti:

"Cumhursuz bir Cumhuriyetin, halksız bir demokrasinin, milletsiz bir milliyetçiliğin peşinden koşanlar artık şeffaf Türkiye'nin aydınlığında ayyuka çıkıyor. Ülkemizin tüm sorunlarının konuşulma, tartışılma, çözülme yeri artık siyasettir, Meclis'tir, demokrasidir."

ABANT PLATFORMU BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2011 Cumartesi 14:39:03
Güncelleme :30 Nisan 2011 Cumartesi 16:57:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?