3
Mayıs
2024
Cuma
BOLU

Abhazlar ne istiyor?

Türkiye'de yaşayan Abhazlar, atalarının yaşadığı toprakları görmeyi fakat Türkiye'de yaşamayı istiyorlar.


Abhazlar 1885'li yıllarda atalarının Abhazya'dan göç etmesi ile Türkiye'ye yerleşti. Bir asrı aşkın süredir Türkiye'de yaşayan Abaza kökenli vatandaşlar atalarının yaşadıkları toprakları gidip görmek istediklerini fakat oraya yerleşmek istemediklerini söyledi.


Türkiye'de doğan 59 yaşındaki Ömer Ceyhan Altaş, kültürlerini Türkiye'de yaşatmaya çalıştıklarını belirterek "Kültürümüzü, dilimizi konuşarak ve oyunlarımızı oynayarak yaşatmaya çalışıyoruz. Ancak şehirlerde bu pek mümkün olmuyor. Köylerde kültürümüz daha yaygın bir şekilde sürüyor. Çocuklarımızın bizim kültürümüzü sürdürmesi için dernek çatısı altında folklor ve dil kursu veriliyor" dedi.


Ceyhan Altaş, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Abhazya'ya gidip gelmeye başladıklarını ifade ederek şöyle konuştu: "Oraya gidip yerleşmek isterim ancak uzun yıllar burada yaşıyoruz. Ailem, işim çevrem hep burada, çocuklarım burada okuyorlar."


TÜRKİYE'DE ÇOK GÜZEL ABHAZYA'DA ÇOK GÜZEL
Ceyhan Altaş'ın eşi Aza Altaş da Abhazya'da doğup büyüdüğünü belirterek 17 yıl önce evlenip Türkiye'ye geldiğini söyledi. Aza Altaş, "Türkiye'de çok güzel Abhazya'da çok güzel bir yer" dedi.
Anne Rukiye Altaş ise, atalarının yaşadığı toprakları gidip görmek istediğini belirterek "Oraları görmek Türkiye'de yaşamak istiyorum" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 19 Mart 2009 Perşembe 14:17:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?