3
Mayıs
2024
Cuma
BOLU

Araç kullanmanın yeni şartı

1 Ocak 2008 yılında yürürlüğe giren düzenlemeye göre, Psikoteknik Raporu olmayanlar, ticari taşıt kullanamayacak.


Psikoteknik Raporu zorunluluğu getiren düzenleme ile ilgili açıklama yapan Kardelen Psikoteknik Değerlendirme Merkezi Kurucusu Şenol Sarı, "Psikoteknik Raporu olmayanlar, ticari taşıt kullanamayacaktır" dedi.

Trafik kazalarının yüzde 95'inin sürücü hatalarından kaynaklandığını belirten Sarı, "Ülkemizde her yıl ortalama 580 bin trafik kazası oluyor. Bu kazalarda 135 bin kişi yaralanıyor. 6-7 bin kişi de hayatını kaybediyor. Güvenli araç kullanma kalite belgesi olan psikoteknik değerlendirme bir saatten az olmamakta ve psikiyatri uzmanı muayenesinden de geçmektedir. Bu testlerde başarılı olamayanlar ticari taşıt kullanamayacaktır" dedi.


Psikoteknik Raporu'nun hazırlanması hakkında bilgi veren Şenol Sarı, "Güvenli sürücülük kişilik özellikleri trafiğe ilişkin boyutları ve tutumlar kapsamında ise sosyal sorumluluk, trafik kurallarını kabul etme eğilimi, oto-kontrol, duygusal denge, risk alma eğilimi, saldırgan davranışlara karşı tutumlar değerlendirilmektedir" şeklinde konuştu.


Kanun ve yönetmelik hakkında da açıklamalarda bulunan Sarı, sözlerine şöyle devam etti:


"Karayolu Taşıma Yönetmeliğin 60/e maddesi uyarınca, Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren sürücülerin bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren sağlık raporunu/raporlarını yetkili sağlık kuruluşundan her beş yılda bir almaları şart olup, buna aykırı hareket edenlere Yönetmeliğin 73/b maddesi uyarınca 5 ihtar verilmektedir. Kanunda öngörülen ve bu yönetmeliğin 60. maddesine aykırı hareket eden yetki belgesi sahiplerine beş ihtar verilmektedir. İhtarların veriliş tarihinden itibaren ilgilinin 90 gün içerisinde Bakanlığa yazılı başvuruda bulunarak, verilen ihtarların paraya çevrilebilmesi için her ihtar için 100 YTL olmak üzere yetkili saymanlığa ödemede bulunduğunu bildirmesi ve bunu belgelemesi halinde ihtarlar kaldırılır. Bu 90 günlük süre içerisinde müracaat edilerek paraya çevrilmeyen ihtarlar kaldırılmaz. Bu nedenle yolcu ve eşya taşımacılığı yapan tüm firmalarımızın bünyesinde çalıştırmakta oldukları şoförlerin bir an önce Psikoteknik Değerlendirme Raporlarını aldırmaları gerekmektedir."

iha
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2008 Cumartesi 14:15:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?