3
Mayıs
2024
Cuma
BOLU

Araplar tavuk etine yöneldi

Türkiye'nin önde gelen beyaz et üretici firmalarından Beypiliç A.Ş. Genel Müdürü Sait Koca, tavukçuluk sektöründe hareketliliğin başladığını söyledi.
Bolu'da faaliyet gösteren ve iki bin işçisiyle Türkiye'nin beyaz et ihtiyacının yüzde 11'ini karşılayan Beypiliç A.Ş.'de krizin yaraları sarılmaya başladı. Üç ay öncesine kadar 2009 yılında yüzde 15'lik oranda küçülme kararı alan Beypiliç, Orta Doğu'daki pazarlardan bekledikleri verimi alınca bu gerileme kararını yüzde 5'e çekti.


Krizle birlikte sektörün geldiği son noktayı değerlendiren Beypiliç A.Ş. Genel Müdürü Sait Koca, şöyle konuştu: "Dünyada ve Türkiye'de yaşanan krizlere rağmen 2009'un ilk dört ayı geçen yıla göre çok daha iyi. Neden dersek bizim sektörde kriz global krizden çok önce başlamıştı. Son aylarda da krizde olumlu gelişmeler var. Örneğin, geçen yılın aynı dönemine göre hammadde fiyatları dolar bazında çok düştü. O zaman çok yükselmişti. Maliyetler çok yüksekti. Şu an fiyatlar çok yükselmedi ama maliyetlerin biraz dengelenmesi neticesinde sıkıntılar önemli ölçüde azaldı. Son krizde bizim sektörümüzün daha rahat olduğunu görüyoruz. Ama bu sektörün bir özelliği var. Hep krizlerle iç içe ve krizlerle yaşadığı için alışkın, kolay kolay pes etmez, ağlamayı fazla bilmez ve içine atar. Ama üretimini sürekli sürdürür. Çünkü inanıyor ki emsallerine göre en uygun fiyatlı bir ürünü tüketiciye sunuyor."


ARAP ÜLKELERİNE İHRACAT
Sait Koca, AB ülkeleri, Suudi Arabistan ve Arap Emirlikleri'ndeki pazarlara açıldıktan sonra ihracatta rahatlık yaşayacaklarını söyledi. Bu global krizden önce zaten krizlerle boğuştuklarını anlatan Sait Koca, şunları anlattı: "Bir miktar üretim kısılması zaten global kriz ortaya çıkmadan önce sektörde zorunlu olarak ortaya çıkmıştı. Onun etkisi var. Bu yıl en büyük artımız kuş gribi çıkmadı. İhracat durmadı. Sektörün ihracatının çok önemli olduğunu sürekli söylüyorduk. Aylık 6-7 bin ton ihracat rakamlarına ulaştık. Bu yalnız bir Irak pazarının ilave edilmesiyle oldu. Önümüzdeki dönemlerde Avrupa Birliği (AB), çok önemli bir pazar olarak gördüğümüz Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri devreye girince ihracatta rahatlayacağız. Sektör pes etmediği zaman kazanıyor. Kriz dönemine girdiğimizde bizde çok karamsardık. Zaten krizdeyiz, bir de bu global kriz geldi. 'Ne olacak?' diye düşünmeye başlamıştık. Ama gördük ki sektör, global krizi aşacak tedbirleri almış. Şu an normal üretimimiz devam ediyor. Yılsonu da geçen yıl ki üretim miktarını yakalayacağız."


Orta Doğu'dan şu ana kadar istedikleri verimi almaya başladıklarını ve önümüzdeki dönemde her türlü riski göze alarak yeni pazarlara gireceklerini ifade eden Koca, şunları söyledi: "Irak, 125-150 bin tonluk bir pazar. Biz şu an ilk üç ayda Irak pazarına 11 bin ton civarında beyaz et gönderdik. Demek ki, 40-45 bin tonluk kısmını almış durumdayız. Pazarda 100 bin ton daha artırabileceğimiz marjımız var. Suudi Arabistan bizim için yeni ve çok büyük bir pazar. İkinci büyük ithalatçı Rusya'dan sonra Arap Emirlikleri'yle beraber 750 bin ton. Bizim üretimimizin yüzde 70'i'ne eşit. Bu pazara önümüzdeki dönemlerde mutlaka gireceğiz. Her türlü zorluğa rağmen oraya gireceğiz ve ciddi paylar alma peşinde olacağız."


Koca, 2009 yılında çok büyüme beklemediklerini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: "Bu aylara göre büyüme olacak ama geçen yıla göre büyüme olmayacak. Tabii ki küçülme de olmayacak. Benzer üretim sağlanacak. Şu an bizim üretimimiz geçen yıla göre düşük. Ama biz, bu yıla biraz stoklu girmiştik. Biraz da onun için düşüktü. Satışımız düşük değil. Geçen yıldan iyi. Diğer bir hususta, bizim girdi maliyetlerimiz özellikle yemdir. Yem maliyetlerindeki iyileşme bizi rahatlatabiliyor.

Tavuk eti, piliç eti üretiyoruz. Rakibimiz ürünler bizden çok kötü durumda."
Türkiye'de kırmızı et üretiminin sürekli gerilediğini ve pahalı olduğunu anlatan Koca, sözlerini şöyle sürdürdü: "Beyaz et öyle değil, gerçek anlamda çok uygun fiyatla tüketicinin sofrasına girebiliyor. Tekrar söylemek gerekirse, bu yılki üretim rakamı, geçen yılın üzerine çıkmayacak. Beklentimiz de yüzde beş civarında bir küçülme."
Beypiliç A.Ş.'nin Orta Doğu'da en önemli pazarı şu ana kadar Irak oldu. 2009 yılının ilk ayında Irak'a 454 ton 58 kilogram beyaz et gönderen firma, Şubat ayında bu rakamı 770 ton 78 kilograma çıkardı. Beypiliç, Mart ayında ise Irak'a 903 ton 635 kilogram beyaz et ihraç etti.

İha
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2009 Cuma 15:25:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?