3
Mayıs
2024
Cuma
BOLU

Aşçılar yurtdışı vaadiyle dolandırıldı!

Organizatör kılığında gelerek yurtdışındaki restoranlara aşçı aradıklarını söyleyen dolandırıcılar; pasaport, vize masrafı gibi çeşitli adlar altında aşçılardan para aldıktan sonra ortadan kayboluyor.

Uluslararası Aşçılar Derneği Başkanı Cihan Erdoğan, çok sayıda aşçının yurtdışı vaadiyle dolandırıldığını söyledi. Erdoğan, dolandırılanlardan yarısının Bolulu aşçılar olduğunu vurguladı.

Çeşitli illerden 250 üyesi bulunan Bolu'daki derneğin başkanı Erdoğan, aşçıların dolandırılma şeklini şöyle anlattı: "Aşçılarımızın Bolulu olduklarını öğrendikten sonra 'Ben organizatörüm. Yurtdışında restoran işletiyoruz. İyi bir aşçıya ihtiyacımız var. Bizim aşçımız olabilirsen sana 3 bin, 5 bin ya da 6 bin Euro para verebiliriz.' diyerek aşçılarımızı kandırıyorlar. Çalışmaya karar verenlerden vize ve pasaport işlemleri için aldıkları paralarla piyasadan kayboluyorlar."

Yarısı Bolulu olmak üzere çeşitli illerden 90 civarında aşçının bu şekilde dolandırıldığını belirten Erdoğan, dünyanın her yerinde Bolulu aşçılar tanındığı için, daha kolay hedef alındığını kaydetti. Derneklerine üye hiçbir aşçının dolandırılmadığını vurgulayan Erdoğan, meslektaşlarının tuzağa düşmemesi için şu uyarılarda bulundu: "Aşçılarımız yurtdışı teklifi aldıklarında bizi arasınlar. Teklifi yapanların telefonlarını, çalıştırılmak istendikleri ülkelerin ve yerlerin isimlerini bize bildirsinler. Biz bir hafta içerisinde konuyu İçişleri, Dışişleri ve Turizm bakanlıklarından araştırıyoruz. Sonra aşçılarımıza bilgi veriyoruz."

Dolandırılan onlarca aşçıdan üç çocuk babası İbrahim U., hem 2 bin YTL'yle çalıştığı işinden olmuş, hem de yaklaşık 2 bin YTL'lik parasını dolandırıcılara kaptırmış. Savcılığa suç duyurusunda bulunan İbrahim U., yaşadıklarını şöyle anlattı: "Bir dinlenme tesisinde 2 bin YTL ücretle çalışıyordum. Tesiste iken, 55 yaşlarında adının Mehmet Kemal ve Edirneli olduğunu söyleyen biri yanıma geldi.

Konu yemekten açıldı, bana İsviçre'deki bir restoranda çalışmam karşılığında 6 bin ile 8 bin Euro arasında ücret alabileceğimi söyledi. Bu cazip teklifi değerlendirmeye karar verdim." Telefonunu verdiği Mehmet Kemal tarafından iki gün sonra arandıktan sonra İstanbul'a davet edilen İbrahim U., "İşi bıraktım ve hemen Taksim'e gittim. Mehmet Kemal benden 850 YTL uçak seyahat sigorta parası istedi. Yanımda olan 200 YTL'yi verdim. Kalanı ise cumartesi göndermemi istedi. Hafta sonu bankalar kapalı olduğu için kalan 650 YTL'yi İstanbul'a giden bir otobüs firmasıyla gönderdim." dedi. On gün içerisinde İsviçre'ye götürüleceği vaad edildiği için evini Bolu'ya taşıyan İbrahim U., bir süre sonra Mehmet Kemal'in kendisinden 300 Euro daha istediğini, İstanbul'daki İstiklal Caddesi'nde bir mekânda buluştuklarını, yanında getirdiği ve kardeşi olduğunu söylediği bir bayanın kendisine İsviçre'den geldiğini ve mesleki bazı sorular sorduğunu anlattı.

Bir yemek hakkında soru sorduğu bayanın bocaladığını aktaran İbrahim U., son safhayı şöyle anlattı: "İsviçre'ye gitmeden önce 2 bin YTL avans istedim. Kemal, yanındaki bayana bir gün sonra bana 2 bin YTL avans ile verdiğim paranın bir kısmını ödemesini söyledi. Bir gün sonra parayı almak için gittiğimde bayan öğle saatinde beni aradı ve parayı iki gün sonra vereceğini kaydetti. İki gün sonra Mehmet Kemal ve yanındaki bayan telefonlarını kapattı, bir daha ulaşamadım." Yaklaşık bir ay önce başına gelen olayı savcılığa bildiren İbrahim U., işsiz kaldığı halde Bolu'da kirada oturduğunu ve üç çocuğunun okula gittiğini belirtti.

Dolandırılan aşçılardan biri de 6 sene Moskova'daki büyükelçilikte aşçı olarak çalışan Ercan Karanfil. Dolandırıcılara 245 YTL'sini kaptıran Karanfil de, savcılığa suç duyurusunda bulunmuş, ancak sonuçtan umutsuz. Karanfil, yakın bir arkadaşının Azerbaycan'da çalışma teklifi alması üzerine aracı olan Mehmet Yıldırım isimli kişiyi arıyor.

Yıldırım, Karanfil'den pasaport işlemleri için 245 YTL istiyor. Karanfil, parayı bir banka aracılığıyla Hatice Ekinci adına Yıldırım'a gönderiyor. Karanfil, bir süre sonra ne paradan ne de Yıldırım'dan haber alabiliyor.

Ercan Karanfil, 1.700 dolar karşılığında Azerbaycan'da bir restaurantta çalışma teklifi yapıldığını belirterek, şöyle diyor: "Güya 12 Şubat'ta işbaşı yapacaktım. Dolandırıldık. Savcılığa suç duyurusunda bulundum. Umutsuzum ama yinede hakkımı arayacağım."

Zaman
Yayın Tarihi : 5 Mart 2008 Çarşamba 16:03:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ali Duman IP: 80.219.145.xxx Tarih : 5.03.2008 16:33:08

Gitttttttttttttttiiiiiiiiiiiiiiiii paraciklarim gittiiiiiiiiiiiiii.bunlari dolandiranlarin Bulgaristandaki Türkce konusan insanlari dolandiran bayanlardan farki yok.cok iyi organize olmus gruplardan olusuyor yani bir nevi Mafya.cok yerdede görüyoruz.Polis tarafindan hic bir islem yapilmayan bu kisiler aylarca yada senelerce ayni dolandiriciligi yapmaya devam ediyorlar.ispati ise internetde Skype kanalinda Bulgaristanda Türkce konusan bayanlari arastiriverin bakin nasil dolandiriyorlar duygu sömürüsü ile ama 1 kere denemiyorlar bazen 6 ay sürenler oluyor ama sonra tam dolandiriyorlar en az 4000 yada 5000 euro ona göre bu dolandirilanlar herkes olabilir. kimse demesin ben uyanigim kimse beni dolandiramaz diye. bu bayanlar tam organize olmus profosyenel dolandiricilar ona göre.