3
Mayıs
2024
Cuma
BOLU

Beyaz Et Festivali başladı

BOLU BEYAZ ET FESTİVALİ BAŞLADI

Bolu Belediyesi öncülüğünde Beypiliç, Mudurnu Piliç, Bolca Hindi, Erpiliç, Akpiliç ve CP Piliç gibi sektörün önde gelen firmalarının desteğiyle bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Bolu Beyaz Et Festivali başladı.

Beyaz etin başkenti haline gelen Bolu'nun ve sektörün tanıtımı amacıyla organize edilen 4. Bolu Beyaz Et Festivali başladı. Festivalin açılış toplantısında konuşan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, beyaz et, mutfak sanatları ve aşçılık konusunda nam salan Bolu'nun tüm Türkiye'de daha iyi tanınması için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti. Özellikle turizm ve organik tarım konularında da lider konuma gelmek istediklerini ifade eden Başkan Yılmaz, gün geçtikçe önemi artan organik tarım konusunda

sektörün bileşenleri ile birlikte dev bir projeyi hayata geçirmeyi planladıklarını açıkladı. Yılmaz, Bolu'daki beyaz et üretiminin kalite ve sağlık standartları olarak AB değerlerinin bile üstünde olduğunu gerek yurtiçinde, gerekse de yurtdışında yaptıkları çalışmalarla belgelediklerini kaydetti.

Tavuk tesislerinden çıkan ve kokusuyla kentte rahatsızlık yaratan gübreleri 24 saat içinde dönüştürerek organik tarımda kullanmaya yönelik hale getirecek bir tesis projesini gerçekleştireceklerini ifade eden Başkan Yılmaz, hayata geçirecekleri projeyle bu sıkıntıdan kurtulacaklarını söyledi. Yılmaz, tarım alanlarının azot ve fosfor eksiği bulunduğunu, tavuk gübresinde ise bu maddelerin yoğun olarak yer aldığını belirterek, "Hollandalı bir şirket ile görüşüyoruz. Gübreleri 24 saat içinde dönüştürerek

organik hale getirecek ve dolayısıyla tarım alanlarımızın veriminin artmasına katkısı olacak bir tesis kurmak için anlaşmak üzereyiz" dedi.

Yaklaşık 5 milyon euroya mal olacak tesisi sektör bileşenleri ve Hollandalı firma ile ortak kurmak adına son çalışmaları yaptıklarını ifade eden Yılmaz, "Yılda yaklaşık 150 bin ton organik gübre üretmeyi planlıyoruz. Bu gübreler kentimizin yanı sıra güneyde seralarda da kullanılabilir. Projemizle hem tarımda verimliliğin artmasını hem de kentimizin tavuk gübrelerinin verdiği rahatsızlıktan kurtulmasını sağlayacağız" diye konuştu.

Festival sponsorlarından Bolca Hindi sahibi Şerafettin Eryaman ise, Bolu'da yılda 350 bin ton tavuk, 35 bin ton da hindi üretimi yapıldığını söyledi. Bu rakamların tüm Türkiye üretim rakamlarının neredeyse üçte birine denk geldiğini belirten Eryaman, Bolu'da günde 1 milyon adet kesim yapıldığını kaydetti. Eryaman, kentteki beyaz et üretiminin tarım alanlarında kimyasal gübreden organik gübreye geçişi artırdığına da dikkat çekti.

Sponsor firmalardan Beypiliç Genel Müdür Yardımcısı Teoman İnal da, sektörün 2010 yılı ilk 10 ayında yaklaşık 100 bin ton ihracatla 150 milyon dolarlık gelir elde ettiğini ifade ederek, "Yıl sonunda toplam 135 bin tonluk ihracatı hedefliyoruz" dedi.

3 gün sürecek festival kapsamında kentte farklı ülkelerin folklor gösterileri, yöresel ürünler satılan köy pazarları, yarışmalar, tarihi ve turistik yerlere geziler ve konserler düzenlenecek.

BOLU BEYAZ ET FESTİVALİ BAŞLADI
BOLU BEYAZ ET FESTİVALİ BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2010 Cumartesi 12:16:00
Güncelleme :9 Ekim 2010 Cumartesi 17:12:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?