3
Mayıs
2024
Cuma
BOLU

Beyaz et sektörü masaya yatırıldı

Bolu'da bu yıl 2.'si düzenlenen Beyaz Et Festivali'nin son gününde basın mensuplarıyla bir araya gelen Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve beyaz et üreticileri, sektörün sorularını masaya yatırdı.

Köroğlu Otel'de yapılan basın toplantısına Beypiliç Genel Müdür Yardımcısı Teman İnal, Bolca Hindi'nin sahibi Şerafettin Erbayram ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Toplantıda ilk konuşmayı Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz yaptı. Bolu'nun beyaz et sektöründeki önemine değinen Başkan Yılmaz, "Bolu geleceğe, turizm ve üniversite kenti olarak bakacaktır. Ayrıca beyaz et sektörünü de geliştirerek Bolu ekonomisini kalkındıracağız. Beyaz et sektörünün Türkiye'de daha iyi tanınması için sizlere ihtiyacımız var. Sektörün daha fazla ilerlemesi için sektörel gelişimlere ihtiyacımız var. Belediye olarak bu bölgede kümes yapılmamasına izin vermiyoruz. Bu sektörü rahatsız etti. Kırsalda kümes yapılacak çok alan var. Sektör bu konuda bize sıcak bakmıyor. Ama bunun yanında kümes alanları oluşturmak için çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Beypiliç Genel Müdür Yardımcısı Teoman İnal ise, "Beypiliç olarak 280 bin adet tavuk kesiyoruz. Sektörümüzün sıkıntıları ortada. Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'den şu şekilde isteğimiz oldu. Avrupa Birliği'nin verdiği teşvikin bir kısmını istiyoruz. Avrupa pazarına girdiğimizde zaten o pazardan çıkmayız. Sağlık Bakanlığı ve AB yetkilileri tesislerimizi denetledi. Avrupa'daki ithalatçılar bizden tavuk istiyorlar. Yaşadığımız bu sıkıntı tamamen siyasi nedenlerden olduğunu düşünüyorum. AB bize belirli oranda
et satmak istiyor. Biz bunu almadığımız için bazı sıkıntılar yaşanıyor. Ama Devlet Bakanımız Kürşat Tüzmen sorunun çözümü için girişimlerde bulundu. Bolu ekonomisinin yüzde 40'ını karşılıyoruz" diye konuştu.

Bolca Hindi sahibi Şerafettin Erbayram ise, "Bolu'da 100 bin kişi dolaylı olarak bu işten geçiniyor. Bolu 26 Grubu olarak birleşerek şirket kurduk. Türkiye'de 1 milyon ton kanatlı et üretimi var. Bunun yüzde 25'i Bolu'da yapılıyor. Kurduğumuz şirket sayesinde sektörün sıkıntılarını masaya yatırıyoruz. Devlet Bakanımız Kürşat Tüzmen, Bolu'ya geldiğinde kendisine sıkıntılarımızı anlattık. Teşvik anlamında sorunlar yaşıyoruz. Bürokratik engeller bizi sıkıntıya sokuyor" şeklinde konuştu. Toplantı, beyaz et üreticilerinin gazetecilerin sorularını yanıtlamasıyla sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2008 Pazar 21:30:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?