8
Mayıs
2024
Çarşamba
BOLU

Bolu: Bolu'da 200 yıl şiddetli deprem beklenmiyor

Özellikle son günlerde ilimizde sıkça meydan gelen depremlere bir açıklıkta Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığı Sismoloji Şube Müdürü Dr. Ramazan Demirtaş getirdi. Demirtaş, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde yüz yıllık bir dönemde 5.5’in üzerinde 182 deprem oldu, bu depremlerde 612 bin konut yıkıldı yaklaşık 100 bin kişi yaşamını yitirdi. Bolu’dan geçen Kuzey Anadolu Fayı üzerinde 100-200 yıl şiddetli bir deprem yaşanmaz” dedi.

Son günlerde ilimizde sıkça meydana gelen depremlere bir açıklamada Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığı Sismoloji Şube Müdürü Ramazan Demirtaş’tan geldi. Demirtaş, “Kuzey Anadolu Fayı üzerinde yüzyıllık bir dönemde 5.5’in üzerinde 182 deprem meydana geldiğini” söyledi.

İnşaat Mühendisleri tarafından düzenlenen Deprem konferansını, Bolu Valisi Mehmet Ali Türker, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve çok sayıda vatandaşlar izledi.

Bolu’da yaşanan 4.6 şiddetindeki deprem sonrasında TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bolu Temsilciliği tarafından düzenlenen ‘Deprem’ konulu konferansta konuşan Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığı Sismoloji Şube Müdürü Ramazan Demirtaş, Bolu’dan geçen Kuzey Anadolu Fay hattında bugüne kadar yaşanan depremleri anlattı.

Demirtaş, Kuzey Anadolu Fayı’nda son yüzyılda richter ölçeğine göre, 5.5 şiddetinin üzerinde yaklaşık 180 deprem yaşandığını belirterek, “Bu depremlerde yaklaşık 612 bin konut yıkıldı. Yaklaşık 100 bin kişi de yaşamını yitirdi. Kuzey Anadolu Fay hattında sürekli depremler meydana geldiği için en hareketli fay hattı olma özelliği taşıdığını” söylendi.

Bu nedenle yakın bir tarihte şiddetli bir depremin olmayacağını belirten Demirtaş, “Bolu’da 200-300 yıl içinde 5.5 şiddetinin üzerinde deprem meydana gelmez” dedi.

Demirtaş, Bolu-Gerede’de yaşanan 7.3 şiddetindeki depremde dere yataklarının 10-11 metre yer değiştirdiğini belirterek bölgedeki faylar üzerinde yaptıkları karbon testleri ile anladıklarını ifade etti. Demirtaş, “Bolu’da yaşanan 1994 depreminin bize göre şiddeti 7.5 idi. Düzce’de 12 Kasım tarihinde yaşanan 7.2 şiddetindeki depremde bölgedeki dereler en fazla 6-6.5 metre yer değiştirdi. Bolu’da son yaşanan 4.6 şiddetindeki deprem bölgeden geçen küçük faylarda ortaya çıktı. Bize göre Bolu’dan geçen Kuzey Anadolu Fayı üzerinde 100-200 yıl şiddetli deprem yaşanmaz. Elmalık fayının 3 seçenekli bir depremi ortaya çıkaracağı söyleniyor. Bu söylentilerden biri de İstnabul Depremini tetikleyeceği ileri sürülüyor. Böyle bir şey söz konusu değildir. Bu fay etkisini 12 Kasım’da kaybetti. Korkmaya gerek yok. 12 Kasım depremine neden olan fay Bolu Dağı Tünelinin Elmalık girişinde zaten son buldu” dedi.
EYÜP KARAKAŞ-KENTHABER/BOLU
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2004 Çarşamba 11:02:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?