8
Mayıs
2024
Çarşamba
BOLU

Bolu: İzzet Baysal Üniversitesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde 'bakteri' paniği

Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi bünyesinde 1 ay önce açılan yoğun bakım ünitesi hastane yönetimi tarafından kapatıldı. Yoğun Bakım hastaları servislerde tedavi altına alındı, yoğun bakım servisinde çalışan hemşireler ve bazı doktorlar yoğun bakım ünitesinin ünitede ortaya çıkan bakteri nedeniyle kapandığını iddia ettiler. Bolu İl Sağlık Müdürü Dr.Osman Nacaroğlu, “Yoğun bakım ünitesinde bakteriye rastlandığı doğru, ünite kullanıma kapatıldı” dedi.

Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi bünyesinde 1 ay önce açılan yoğun bakım ünitesi hastane yönetimi tarafından kapatıldı. Yoğun bakım ünitesinde çalışan bazı hemşireler ve doktorlar yoğun bakım ünitesinin ortaya çıkan bir bakteri yüzünden kapatıldığını söylediler.

Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu İzzet Baysal Devlet Hastanesi bünyesinde 1 ay önce açılan yoğun bakım ünitesinde hastanede görev yapan doktor Mehmet Süvariel’in yoğun bakım ünitesinde ’’Staphilocuscus Aereus’’ bakterisini tespit ettiğini belirterek, ’’Bu gelişme sonrasında yoğun bakım ünitesinin kullanıma kapatıldığını öğrendim’’ dedi.

Dr. Nacaroğlu, yoğun bakım ünitesinde ortaya çıkan bakteriyi telefon görüşmesi yaptığı bir uzman doktordan öğrendiğini anlatarak, ’’Bakanlığın standartlarına uymayan bir yoğun bakım ünitesinin çalışmasına izin vermem. Bu konuda hastane yönetimi ile yazışma yaparak, gereğini yapacağız. Hiçbir sağlık çalışanı ve hastayı riske sokma lüksümüz yok’’ diye konuştu.

GEÇİCİ OLARAK KAPATTIK

İzzet Baysal (İB) Devlet Hastanesi Başhekimi Opt. Dr. Fahrettin Yılmaz ise hastane bünyesinde 1 ay önce açılan yoğun bakım ünitesinin birkaç gün önce kapatıldığını doğrulayarak, “Adı geçen bakteri zararsız bir bakteri. Yoğun bakım ünitesinin bulunduğu odada havalandırmadan yaşanan bir sorun yaşadık. Yoğun bakım servisini ortaya çıkan kötü kokuyu ortadan kaldırmak için geçici olarak kapattık. Bu iddialar bazı çalışanlarımız tarafından şahsımı ve hastane yönetimini yıpratmak için ortaya atılıyor” iddiasında bulundu.

Yılmaz, yoğun bakım ünitesinin Sağlık Bakanlığının izni olmadan açıldığı, ünitede uzman olmayan hemşire ve pratisyenlerin çalıştırıldığı yönündeki iddialara ise şu cevabı verdi:

“Hastanede narkoz uzmanı olmadığı için başka bir uzmanı görevlendirdik. Ayrıca başhekim isterse pratisyenleri istediği serviste çalıştırır. Türkiye’de yoğun bakımda görev yapacak hemşire bulmak çok zor. Sağlık Bakanlığı Ankara’da hemşireler için 2 aylık kurs açıyor. Kursa katılanlar barınma, yeme-içme giderlerini kendileri karşılıyor. O yüzden kursa gidecek hemşire bulmak çok zor. Yoğun bakım ünitesinde çalışan arkadaşlarımızın tamamı konusunda uzman. Bu konuda kimsenin şüphesi olmasın.”

HEMŞİRELER DOĞRULADI

İzzet Baysal Devlet Hastanesi Başhekimi kapatılan yoğun bakım ünitesini ve yoğun bakım hastalarının tedavilerin yapıldığı servisleri ziyaret ederek, gazetecilere ‘Bakteri’ olayını yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelere sormasını istedi. Yoğun bakım ünitesinde çalışan 2 hemşire, yoğun bakım ünitesinde bakteriye rastlandığını doğrulayarak, ’’Bakteri bulundu. Ünite bu yüzden kapatıldı’’ yanıtını verince, Opt. Dr. Yılmaz, “Bunlar bu konunun uzmanı değil. Kulaktan dolma konuşuyorlar” dedi.

HASTALAR RİSK ALTINDA OLUR

Bolu Tabipler Odası Başkanı Dr. Cevdet Top ise ’’Staphilocuscus Aereus’’ bakterisinin özellikle yoğun bakım ünitesinde çıkmasını hastaları risk altına sokacağını iddia ederek, ’’Bu bakteri hastanın enfeksiyona açık hale gelmesini sağlar. Yoğun bakım ünitesinde yatan hastalar, vücut dirençleri zayıflamış hastalar. Bu yüzden burada çalışanlarda risk altına girer.’’ diye konuştu.

BAKTERİ RAPORU

İzzet Baysal Devlet Hastanesi Yoğun Bakım ünitesinin kapanmasına neden olan hastane doktorlarından Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr.Mehmet Süvariel’in raporunda şu ifadeler yer aldı:

’’17 Nisan tarihinde Yoğun Bakım Ünitesine bir saat bırakılan 3 adet kanlı ’’Besiyeri’’ daha sonra mikrobiyoloji laboratuarına getirilmiş. 24 saat etüvde bekletilmiş olup, yapılan boyama ve inceleme sonucu stafilococ aerus ürediği tespit edilmiştir. Standartlara göre, yoğun bakım ünitesinin çok kirli olduğu da tespit edildi’’

Yoğun Bakım ünitesi bakterinin ortaya çıkmasından kapatıldığı için hastalar hastane bünyesinde bulunan diğer servislerde, tedavi altına alındılar. Bazı hasta yakınları, yoğun bakım hastalarının normal servislerde tedavi altına alınmasına tepki göstererek, ’’Ortaya çıkan bakteri herhangi bir hastalığına neden oldu mu, kirlilik raporuna rağmen yoğun bakım ünitesi günlerce niye açık kaldı. Bunların açıklaması yapılsın’’ dediler.

EYÜP KARAKAŞ-KENTHABER/BOLU
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2004 Pazartesi 09:57:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?